Inregistrare (inmatriculare) ATV, moped 50 cmc la primarie, numere galbene

Kymco MXU 50 Reverse

Inainte de a cumpara un atv de 50cmc (49 cmc defapt, 49.3 ca sa fim exacti) am vrut sa stiu daca se poate inregistra la primarie si pe unde se poate circula cu el. Credeam ca nu o sa pot circula cu el pe drumurile nationale ci doar in localitate.

Marea confuzie: credeam ca mopedul are doar doua roti. Dar se pare nu are nimic de-a face cu numarul de roti sau tipul de caroserie ci doar cu puterea motorului si viteza maxima admisa.

Un alt lucru care m-a derutat au fost cautarile pe net. Am gasit o multime de mesaje despre cum sa-ti inregistrezi atv-ul la primarie pentru atv-uri care aveau mai mult de 50 cmc. Asta m-a facut sa cred ca poti avea un atv mai puternic dar sa-l inregistrezi la primarie si sa-l conduci fara permis. Am descoperit ca respectivii le inregistrau ilegal, dand mita…

Altii, sau aceiasi, le inregistrau ca utilaje agricole si spuneau ca au voie sa circule doar pe raza localitatii.

Termeni:

inmatriculare: se face la Politia Rutiera, vei primi numere ca si pentru o masina normala. Costa mai mult.

inregistrare: se face la Primarie, primesti un numar galben cu numele localitatii si un numar. Se pot inregistra doar mopedele. Daca nu e moped, trebuie inmatriculat.

moped: „vehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul usor…”

„motor cu ardere interna, cu aprindere prin scânteie” – cu alte cuvinte motor pe benzina.

„sau cu un alt motor cu ardere interna” se refera la motoarele diesel (motorina). La motoarele diesel nu se aplica limita de cmc ci doar cea de putere, 4kw. Poti avea un moped diesel cu capacitate mai mare de 50 cmc si tot se poate inregistra la primarie daca puterea motorului e mai mica de 4kw.

In final, dupa ce am adunat toate informatiile (surse sigure), am descoperit ca atv-ul meu e un moped si ca orice moped poate fi inregistrat la primarie sau inmatriculat, se poate circula cu el in localitate si pe drumurile nationale mai putin pe autostrada, trebuie sa ai inspectia tehnica periodica – ITP, la zi, trebuie RCA pentru mopede, casca. Despre vesta nu am gasit nimic, cred ca nu trebuie pentru ca atv-ul are instalatie de semnalizare (pozitii, stop, etc). Daca nu are, nu se poate circula cu el pe drumurile publice si deci nu se poate inregistra sau inmatricula.

 

Inregistrare atv-moped primarie pas cu pas

Am cumparat atv-ul cu contract de vanzare-cumparare. Am primit o copie a contractului, cartea de identitate si talonul (fusese inmatriculat inainte).

Pentru a putea fi inregistrat trebuia sa aiba ITP la zi, asa ca am facut programare la RAR. L-am dus „pe sus” pentru ca nu aveam voie sa circul cu el. Sa fiti pregatiti sa stiti locurile unde sunt seriile de la motor si caroserie. Cei de la RAR n-au stiut. In cazul meu am descoperit ca pozitia seriilor este indicata in manualul atv-ului.

Dupa ce am obtinut ITP-ul (lipit pe talon) am facut un dosar cu urmatoarele acte pe care l-am depus la primarie, „directia mopede”:

 • cerere de înregistrare a vehiculului
 • actul de proprietate al vehiculului în copie, în limba română (factură sau contract de vânzare-cumpărare)
 • dovada efectuării inspecţiei tehnice potrivit legii. Se va obţine carte de identitate cu folie de securizare (aveam deja) şi talon de inspecţie tehnică periodică valabilă, eliberate de Regia Autonomă „Registrul Auto Român”, care se vor depune în copie. Excepţie de la prezentarea talonului de inspecţie tehnică periodică fac mopedele care deţin certificat de garanţie valabil, acesta depunându-se în copie
 • actul de identitate al solicitantului în copie
 • dovada de plată, în copie, a contravalorii certificatului de înregistrare, precum şi a plăcuţelor cu numerele de înregistrare (la Taxe şi Impozite, în Primărie). Prima data mergi cu dosarul la ei si acolo iti dau o foaie cu ce ai de platit la Taxe si Impozite. Platesti si chitanta se depune la dosar.
 • certificat de atestare fiscală a plăţii impozitelor şi taxelor prevăzute de lege către bugetul local, în copie. Ca sa demonstrezi ca nu ai nici o datorie la primarie… Se ridica tot de la primarie, depui o cerere si revii peste 2-3 zile. Daca te grabesti, incepe cu pasul asta.

Dupa ce ai depus dosarul nu mai trebuie decat sa astepti sa vina numarul si certificatul de inregistrare (echivalentul talonului de la o masina normala). Pe certificatul respectiv am gasit copiat ITP-ul de pe talonul de la proprietarul anterior. Surprinzator, nimeni nu mi-a putut explica cum se va proceda cu ITP-ul. Nici cei de la RAR si nici de la primarie. ITP-ul se trece pe certificatul de inregistrare (talon) dar ca sa primesti certificatul trebuie ITP valabil. Oul sau gaina?

 

Acte moped

Certificat de inregistrare

 

Inspectia tehnica periodica

ITP facut la RAR TM. ITP-ul a fost trecut pe talonul vechi.

 

Atestat (permis) moped

noutate: din ianuarie 2013 mopedurile se pot conduce doar cu permis de conducere obtinut de la Politie, pentru categoria AM. Atestatul nu mai este valabil. Daca luati permisul pentru orice alta categorie, categoria AM este adaugata automat. Adresati-va scolilor de soferi pentru detalii suplimentare pentru categoria AM.

 

Asigurare moped

Linkuri utile:

http://www.politiaromana.ro/DPR/legislatie_rutiera.htm

 

PS: am incercat initial sa fac actele la o firma de inmatriculari masini dar au spus ca nu se ocupa cu asa ceva, probabil pentru ca e foarte simplu sa-ti inregistrezi singur mopedul (sau lipsa de viziune 🙂 )

PPS: pe unde se poate circula cu moped-ul? am pus intrebarea asta celor de la Politia Romana si iata raspunsul lor oficial primit in 2010:

Intrebarea:

„Buna ziua,
am un atv de 50 cmc pe care as dori sa-l inregistrez la Primaria Timisoara (numere galbene). Dupa ce va fi inregistrat, voi putea circula cu el in alte judete pe drumurile nationale sau voi fi limitat la o zona in jurul Timisoarei?”

Raspuns:

La scrisoarea dumneavoastră adresată prin e-mail, vă comunicăm că un moped poate circula şi pe drumurile publice de pe raza altui consiliu local decât cel care a înregistrat vehiculul, cu respectarea celorlalte dispoziţii prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr.195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006.

Deci se poate circula oriunde pe drumurile publice cu nume galbene de la primarie (consiliu local). Dispozitiile la care fac referire cred ca se refera la regulile generale de circulatie pe drumurile publice. Una din aceste dispozitii spune ca nu este voie cu mopedul pe autostrada.

343 de comentarii la „Inregistrare (inmatriculare) ATV, moped 50 cmc la primarie, numere galbene”

 1. Salut ! Ma intreseaza cat te-a costat fiecare act in parte ! in special ITP si RAR(cat te-a costat sa le faci) . Multumesc mult si astept mesaj.

   1. Puteti face pentru oricare tip de permis si atunci o sa puteti conduce si AM. Asta daca nu gasiti o scoala la care sa puteti face doar AM.

 2. Buna Radu,
  Eu la RAR am facut doar ITP-ul care m-a costat 67 lei. Probabil ca daca trebuie sa ii faci si carte de identitate costa mai mult. Poti suna la RAR si sa-i intrebi de pret exact pentru ce vrei.
  La primarie, pentru numarul galben si certificatul de inregistrare am dat 70 lei parca, nu mai am bonul sa verific.
  Pentru asigurare, am facut la euroins (am vazut la tv ca cica nu platesc 😀 ) si am dat 160 lei. Jumatate fata de cat mi-au cerut alte firme. Celelalte firme mi-au cerut aprox 350 lei, exact cat pentru o masina. Si la euroins a iesit un pret asemanator initial dar am insistat si a mai cautat domnisoara de acolo, a sunat colegii si a gasit pe unde trebuia sa dea clic si mi-a facut mai ieftin. Fiind moped, nu prea poti sa faci dauna totala la o masina de ex., si n-aveam de gand sa platesc asigurarea cat pentru o masina. 🙂

  1. Salut. Sper sa imi mai raspunda cineva…am cumparat si eu un scuter nu este NOU…am la el cartea de Italia…si as dori sa il inscriu pe Primarie…pentru ca am mai avut un scuter si lam inscris pe oras si ma costat cam 5 mil si ma gandesc ca dak las inscrie pe primarie pe numele cumnatului meu ma gandesc ca scap si eu mai ieftin…din cate am vaz in comm tau am vaz ca te`a costat ITP`ul 67 lei..si la Primarie doar 70 lei….nu cred ca miar mai comveni sa mai dau 5 mil…..mai ales pe vremuriile astea grele.

   1. Salut.
    Cred ca mai mult o sa te coste sa-i faci cartea de indentitate la RAR (traducerea plus cartea noua). Da-le un telefon.

    1. Pai iti mai cere sa ii mai faci si carte de identitate :O …..de ce mam ferit de aia nu scap…k dak e asa aia e te usuca de bani iti cere 2 mil plus ce mai faci actele ajungi iara la 4 5 mil, u ai zis ca ai ATV iai facut si u carte de identitate ? si cat tea costat? mai bine merg asa cu el :)))

     1. ATV-ul meu avea cartea de identitate in romaneste deja. Dar din ce am mai citit pe net cam costa sa faci una dar nu stiu exact cat.

 3. Salut eu am luat un scuter de la cineva, am facut contractul de vanzare-cumparare , dar ala nu l-a inmatriculat si nu am talon la el am doar cartea si contractu de vanz-cump.
  Unde trebuie sa ma duc prima data? Sau in ce ordine trebuie sa fac actele astea?
  ITP , asigurarea , taxele si dupa la primarie? Sau cum? Multumesc.

  1. Presupun ca e de 50 cmc si vrei sa-l inregistrezi la primarie.

   Prima data mergi la RAR, suni, faci programare si mergi sa-ti faca ITP-ul. Ei o sa treaca ITP-ul pe ceva carton 🙂 nu stiu exact. In mod normal se trece pe certificatul de inregistrare (talon) dar cum nu ai, o sa-ti dea ei un act. (2-3 zile)

   In paralel mergi si la Primarie sa-ti iei certificat de atestare fiscala. Asta e o foaie care spune ca nu ai datorii la Primarie. (foaia asta tot la primarie o depui dupa, frumos, nu?)(3-4 zile)

   Cu ITP-ul si atestatul fiscal, contractul si ce mai scrie in articol mergi la Primarie. Acolo mergi si intrebi unde se inregistreaza mopede. Tanti iti face o foaie pentru taxa de numar galben si certificatul de inregistrare (talon eliberat de Primarie) si cu aia mergi la casierie si platesti. Te intorci cu chitanta si o depui si aia la dosar.
   Lasi dosarul la Primarie vreo 2 saptamani si dupa mergi sa-ti ridici numarul si certificatul de inregistrare. Iti spun ei de unde, cand sau intrebi daca uita etc. ITP-ul fie va fi copiat pe certificatul de inregistrare, fie ramane separat pe actul de la RAR. La mine a ramas pe talonul vechi. (2 sapt)

   Acum ca ai acte in regula pentru scuter, mergi si faci asigurare si iti cumperi o casca 🙂

   Drum bun!

   PS: “Excepţie de la prezentarea talonului de inspecţie tehnică periodică fac mopedele care deţin certificat de garanţie valabil, acesta depunându-se în copie”. Daca scuterul e in garantie nu mai trebuie sa mergi la RAR pentru ITP.

   1. eu folosesc un scuter care are cartea de indetitate in italaiana si e imatriculat cu numere galbene pe primarie … nu doresc sa il trec pe mine … sunt obligat sa ii fac itp? legea se refera pentru numerele emise de politie ?

   1. Salut, citind printre randuri am vazut ca tot spui ceva, mai exact textul scris mai sus. Daca este o intrebare , te rog pune ??????????

 4. Aratati-mi si mie unde scrie in legislatie, ca pentru mopedele inregistrate la primarie trebuie ITP. Tare curios sunt… caut de 3 zile si nicaieri nu scrie. Da, pentru cele inmatriculate (cu numar alb).

  1. Am inmatriculat ieri un moped de 49,5 cmc pe primarie…a costat 40 lei,am facut asigurare pe 6 luni -63 lei,ITP nu a fost obligatoriu si nu mi-au cerut.

   1. Salut.am primit un scuter electric din germania si are doar cartea.ce trebuie sa fac ptr a.l inregistra la primarie.

      1. Da.

       Vehicul inseamna ca are roti.
       AutoVehicul inseamna ca are roti si se deplaseaza prin propria forta, adica are motor.

       Exceptie fac cele cu motor foarte mic, care sunt asimilate cu bicicletele.

   2. Sal spunemi te rog cum.ai rezolvat eu am un aprilia rs 50 si vreau sa al înmatriculez se unde sa incep ai cu ce te rog dami ceva detalii

 5. vad ca nu e prea multa ,,circulatie” pe aici 🙂 ok stie carva daca s-a modificat codul rutier referitor la posibilitatea de a conduce 2 roti pina la 125 cm cu categoria b … cum e si in ue?

  1. salut am eu un atv de vanzare este nou am garnatie la el si are alarma si merge foarte bine daca mai esti interesat sunama la 0764125969

 6. Salut , am si eu o intrebare , daca ai ITP-ul si RAR-ul facut , poti circula cu el prin tara ? eu vreau sa imi cumpar un microcar si am inteles ca nu ai voie sa parasesti judetul cu numerele de la primarie.

  1. Salut Mircea,
   am adaugat un PPS la articol cu raspunsul oficial al celor de la Politia Rutiera. Raspunsul este ca se poate circula cu moped-ul pe oriunde mai putin pe autostrada. Acum depinde daca microcar-ul tau este moped. Daca nu este moped atunci trebuie inmatriculat (ca o masina normala).

  2. cind comentati cititi legislatia rutiera opedele nus incluse la itp decit din 2016 si acestea partiale sinteti niste ostiiiiiiiiii dati bani daca nu stiti meserie ca alfel va rupeti gitul dar nu faceti propaganda de asfel de comentarii

 7. nu am vazut sa scrie ca ai voie pe drumurile nationale … mi se pare ca nu ai voie nici pe autostrada nici pe DN-uri .. ma lumineaza cineva?

  1. ai voie pe toate drumurile publice mai putin pe autostrada. Asta inseamna drumuri nationale, judetene, comunale etc.
   Poti citi aici http://www.politiaromana.ro/DPR/OUG_195_2002_actualizata_2010.doc legislatia la zi. Art 6, aliniat 14:

   „14. drum public – orice cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile; ”

   Din raspunsul celor de la circulatie „vă comunicăm că un moped poate circula şi pe drumurile publice de pe raza altui consiliu local”. Deci cu mopedul poti circula pe toate drumurile publice. Au uitat sa specifice ca nu e voie pe autostrada dar asta probabil din cauza ca nu prea avem autostrazi (dar exista articol in lege care spune clar ca nu ai voie pe autostrada).
   Dreptul de a circula este un drept destul de fundamental. Nu ti se poate ingradi pe motiv ca nu ai masina…

 8. Am cumparat un scuter nou, am fost la primarie si m-au trimis sa ma duc la RAR sa fac carte de identitate ptr el. Scuterul e nou nout din magazin, are ITP dar nu am primit Carte de identitate care la RAR costa aproape 500 RON (mai exact 495 RON).
  Fara carte nu pot sa-l inmatriculez pe Primarie?

  1. Nu prea. Daca te uiti aici in Timisoara primaria cere un „act justificativ” care e cartea de indentitate defapt. La RAR iti fac si poze in caz ca se fura.

   Daca e nou-nout certificatul de garantie tine loc de ITP.

 9. Am un scuter care a fost radiat din circulatie din italia. Am la el certificatul de inmatriculare, pe care scrie ca este radiat de la autoritatile italiene,am cartea verde,care v-a expira in urmt saptamani, si mai am un contract de V-C incheiat in limba romana. Cu aceste documente pot sa ma duc la primarie sa-mi inregistrez scuterul, sau trebuie sa procedez la fel ca la o masina adusa din afara granitelor Romaniei? In sensul ca intai trebuie sa-i fac autentificare, apoi ITP, apoi sa platesc nush ce taxe si ca in final sa depun actele pt inregistrare? Sau exista o procedura mai simplificata? As merge personal la Primarie sa intreb, dar dupa orele 17 termin serviciul.Si as vrea un rasp de la cineva care a inregistrat un moped cumparat din strainatate. Multumesc!

  1. IPT trebuie, a fost si la ProTv un reportaj. ITP se face doar la RAR pt moped. Mai trebuie si Carte de identitate. Cred ca de la RAR se obtine dar nu sunt sigur.
   Poti suna la Primarie, nu trebuie sa te duci acolo. Cel mai bine e sa suni la RAR si te lamuresc in 2 minute. Au inregistrat deja o multime de mopede aduse de afara si ei stiu cel mai bine ce trebuie facut.

   1. Salut, știu ca postarea este de mult, dar sper ca poate mai răspunde careva,
    Vreau sa cumpăr un scuter, ideea e ca omul are talon, factura toate actele la el, itp făcut, RCA făcut, dacă nu vreau sa îl mai înmatriculez, pot circula cu el? Ideea e ca dacă ma oprește politia, îmi spune ceva dacă nu este pe numele meu? Și peste 2 ani când vreau sa ii fac itp ul, sau RCA ul, cum le pot face dacă nu este pe numele meu? Mulțumesc!

  2. Salut,
   Am cumpărat un scooter 49cc, Vespa. Am cumpărat second Hand ca îmi trebuiea repede ca am permisul de conducere suspendat pt 3 luni.

   Am făcut înregistrare la primărie și am numărul galben. Însă când s-a înscris, chiar dacă la cartea originală din olanda vizeta maximă scrie 25 km, la cartea vehiculului de la primărie sau RAR, nu știu de unde, scrie 45km.
   Problema și întrebarea este, am voie să conduc acest vihecul fără niciun permis?

 10. as dori sa cumpar un scuter de 49cmc, si este din italia, cred ca are cartea de identitate in italiana. as dori sa stiu, trebuie sa ma duc la rar sa ii faca cartea de identitate in romana, sau nu? ii trbuie itp sau nu? itp nu se face fara cartea de identitate? la o primarie de comuna imi cere sau nu cartea de identitate in romana eliberata de rar? pentru ca o carte de identitate facuta la rar e de la 500 ron-700, astia sunt nebuni!

  1. cel mai simplu este sa sunati la RAR si va lamuresc ei (oricum trebuie sa sunati pentru programare). Nu stiu exact cum se face cu scuterele aduse. Cred ca trebuie traduse actele. ITP si cartea trebuie la inregistrarea la Primarie. Acum regulile mai difera de la primarie la primarie asa ca cel mai bine va interesati la primaria la care vreti sa-l inregistrati.

   1. scuterul pe care l-am inregistrat pe primarie avea doar acte de Austria.
    mi-au cerut act de provenienta,buletin si copii dupa actele de Austria,40 lei.

     1. Salut! eu astazi am inscris un scuter de 49 pe o primarie din olt! am facut contract de vanzare cumparare cu un prieten si a dat el o declaratie pe proprie raspundere ca nu este furat, si cu acel contract, copie dupa buletin si dupa cartea de italia l am inregistrat! cu certificatul de inregistrare pot sa fac RAR ul?

  2. Mopedul, dupa cum s-a explicat si mai sus, este un vehicol cu doua, trei sau patru roti, echipat cu un motor pe benzina de 49 cmc. ori un motor electric sau disel de 4 kw, a carui viteza prin constructie nu depaseste 45 km/h si a carui greutate nu depaseste 360 kg. Aici intra: motoretele cu pedale sau fara, de 49 cmc. si 45 km/h, ATV si masinutele Aixam, cu aceleasi caracteristici de viteza sau echipare. Aceste conditii sunt cumulative. Daca una din conditii depaseste limita, atunci nu mai este moped si nu se mai inregistreaza pe primarie, se imatriculeaza. Daca ai cartea de identitate, indiferent in ce limba, acolo scrie: viteza maxima (45 km/h), puterea motorului (4 kw sau 49 cmc), seria caroseriei si a motorului, consumul de carburant, etc. Deci daca scuterul tau depaseste una din conditii, nu-l poti inscrie cu nr. galben, caci nu se mai indentifica ca si moped.
   Daca nu ai carte de identitate, atunci aceste date trebuie sa le obtii de la RAR, deci sa-i faci carte. De ce !? Sunt motorete care au 50 cmc. si viteza 60-80 km/h, sau masinute Aixam, Microcar, echipate cu motor Kubota de 9 kw si viteza de 75-120 km/h. acestea nu mai sunt mopede si nu se mai conduc fara permis ! Deci daca este moped nu trebuie ITP, daca nu este, atunci trebuie ca la celelate vehicule care se imatriculeaza. Daca mai ai nelamuriri….

  3. Consiliile Locale sunt cele care hotarasc conditiile, criteriile de inregistrare a mopedelor, tractoarelor si eliberarea numarului galben. Astfel, un consiliu local din Bucuresti ( sector) solicita: Carte de identitate in limba romana, ITP, asigurare, condract de cumparare, pentru ca asa a hotarat C.L.
   Consiliul Local de la o comuna, de exemplu C.L. de la mine, solicita:
   Contract de cumparare sau o declaratie pe proprie raspundere (la notar) ca ai cumparat sau ai primit mopedul de la o terta persoana.
   Cartea de identitate (a mea este din Austria si nu a fost necesar sa o traduc, deoarece scria motor Kubota disel 4 kw, viteza 45 km/h, neto 360 kg. ) deci moped (cvadriciclu usor, asa scrie pe talon). Nu cere ITP si nici asigurare. Asigurarea o cere politia cand te opreste in trafic.
   Mergi la primaria de comuna si solicita sa-ti dea o copie de pe H.C.Local cu actele solicitate.

  4. Buna ziua,
   daca respectivul motociclu este din Italia si are CI in italiana si chiar daca ai numere de la primarie din Romania, stimate domn va trebui sa mergi la RAR in tara noastra pentru a emite CI in romania, evident ca tot aici pentru prima data la emiterea cartii i-ti va face si ITP (acest ITP dupa 2 ani cand se expira poti sa i-l faci si la o alta statie ITP care este autorizata pentru cls a I a ).
   Dupa ce obtii CI si ITP de la RAR vei merge la Politie pentru emitere numere si certificat de inmatriculare.

 11. Buna ziua am un atv de la o ruda e mai vechi din 2005 sau 2006 , cu timpul i s-au pierdut actele , ce pot face ca sa il inmatriculez ? 125 cmc

  1. Buna. Nu am experienta cu o astfel de situatie dar poate cineva de pe site stie sa raspunda. Fiind de 125cmc, inseamna ca nu este moped si atunci va puteti adresa unei firme de inmatriculari masini, sigur s-au mai intalnit cu astfel de situatii.

 12. salut. vreau sa spun k am prieteni kare au scutere de 125 cmc si l-au inregistrat la primarie cu acte de 49. se poate asa ceva? eu am un motor de 125, este enduro si il folosesc numai offroad, adika pe teren accidentat si as vrea sa il inregistrez la primarie pe acte de 49 pt k mi-e frika sa tot ies asa cu el, caci pana sa ajung pe teren tot trebuie sa trec pe shosea. si doar pt atat as vrea sa ii fac acte de 49 … inmatrikulatul si sa fac si scoala de shoferi ma costa cam multi bani, mai ales ca eu nu merg cu el decat pe drum forestier. va rog sa imi spuneti daca se poate. multumesc anticipat 🙂

  1. legal nu se poate! daca in acte scrie altceva, fata de ce este in realitate, se numeste fals in acte.
   Am mai auzit eu de unii care au inmatriculat atv-uri mari ca utilaje agricole si asa mai departe…
   Poate iti iei o remorca sau gasesti unde sa lasi motorul aproape de drumurile forestiere.

   Ilegal se poate orice.

  2. si inca ceva… daca mergi fara acte cred ca e dosar penal direct. Nu sunt sigur, ca nu am avut probleme din astea, dar ar fi bine sa te interesezi.

  1. salut. Eu nu am gasit unde scrie ca nu trebuie permis doar ca se inmatriculeaza la primarie (ceea ce oricum este gresit pentru ca la primarie se pot doar inregistreaza). Dupa mine atv-ul ala de 125 cmc nu ai cum sa-l inregistrezi la primarie. Dar poti suna la ei sa vezi ce spun. Poate sa-l inregistrezi ca utilaj agricol. Aici http://www.primariatm.ro/m/index.php?meniuId=2&viewCat=10&viewItem=2201&search_key=moped spun ceva de „tractoarele care nu se supun înmatriculării”.
   Cat despre varsta nu stiu nimic, intereseaza-te la o scoala de soferi. Intreaba-i ce poti conduce pana la 18 ani.

 13. dar sa inregistrez un atv de 125 cmc ca utilaj agricol nu e o chestie ilegala??
  as putea primi amenda sau chiar mai rau daca fac asta?

  1. da, este ilegal dupa cum interpreteaza ei legea. Doar ca pe la sat unii au inregistrat (cu numere galbene – la primarie, nu inmatriculat – la politie) chiar si masini (aro). Au facut asta pentru ca acolo primaria are mai putini functionari si fiecare face cum crede (fiecare intelege altceva din lege). Dar ca sa nu ai nici un fel de problema, eu zic sa nu-l inregistrezi la primarie.

   Inainte de a-l cumpara poti lua datele atv-ului (125 cmc, benzina) si sa mergi la primaria de care apartii ca sa intrebi daca ti-l inregistreaza. La noi nu prea conteaza ce intelege fiecare din lege ci conteaza doar ce inteleg functionarii respectivi.

 14. a deci e bine superrr mersii eu sunt din braila dar atv-ul il duc la mamaia la tara si acolo in sat nu prea vine politia vine odata pe luna e misto ms.dami si mie idul tau de mess sa mai vorbim pe mess pls

 15. Spuneti-mi si mie ,am un scuter cumparat doar In baza unui act de vInzare cumparare de MIna.Pot sai fac laRAR Carte de indentitate ,doar In baza actului acesta ?Va multumesc anticipat .

  1. cred ca tine mai mult de legislatia din Italia decat de cea de la noi: daca te lasa ei sa circuli acolo. Cred ca e mai bine sa-l inregistrezi acolo; trebuie sa fie mai simplu asa.

 16. buna,
  am si eu o intrebare … vreau sa cumpar un moped auto microcar 400-500 cmc adus din strainatate, evident ca nu e nici inregistrat, nici inmatriculat in romania si as vrea sa stiu daca demersul legal ptr a putea circula pe drumuri publice in acest caz e la fel cu cel descris de tine la inceput?
  inca o intrebare: in momentul in care o cumpar, ce acte trebuie sa primesc de la tipul care o aduce, pentru a incepe demersul legal?

  1. ma gandesc ca e diesel de 400-500 cmc. Da, demersul e la fel ca pentru un moped. Nu stiu ce acte trebuie sa iti dea in cazul in care il aduci din afara. Cred ca iti da niste acte si trebuie traduse etc. Mai mult nu stiu.

 17. Am adus un moped din Italia de 505 cm3 diesel de 4 Kw!Daca ma poate ajuta si pe mine cineva?
  1.Deci nu am nevoie de permis, doar de un atestat!?
  2.Pot circula pe drumurile publice, DJ, DN, sau European!?
  3.Ca sa-l pot inregistra la primarie trebuie neaparat sa fac RAR?
  4.ITP pt acesta se poate face numai la RAR?
  5.Asigurarea evident obligatorie, dar vigneta am nevoie?
  In speranta ca ma poate ajuta si pe mine cineva, va multumesc mult si astept un raspuns! O zi buna tuturor!

  1. 1. doar atestat
   2. da dar nu ai voie pe autostrada
   3. da. La RAR mergi daca nu ai carte de identitate si pentru ITP.
   4. Eu asa stiu pentru ca restul nu au stand pentru atv sau mopede. Nici la RAR nu iti face mare lucru, se uita in mare la el si ii fac poze.
   5. asigurare da; ai grija cand o faci ca trebuie sa fie mult mai ieftina ca la o masina normala (nu prea stiu sa caute prin calculator agentii de asigurari). Vigneta nu, dar nu sunt foarte sigur. Din ce stiu eu se plateste doar pentru cele inmatriculate (fata de cele inregistrate).

   Poate poti pune un film sa vad cum merge…

 18. Salutare. Am si eu o problema. Am cumparat un atv de 110 cc, am facut contract de vanzare cumparare dar nu am stiut ca trb sa imi dea factura, talon, etc. Vanzatorul mi-a spus ca nu are serie nici pe motor nici pe sasiu. L-am crezut pe cuvand pt ca era seara si nu m-am mai bagat pe sub el sa verific. Practic am decat un contract de vanzare cumparare. Cum pot circula legal cu el? Am voie cu el pe drumurile publice? Multumesc.

  1. Banuiesc ca e de 110 cc pe benzina deci nu e moped. Nu prea stiu cum se face, ca nu am experienta asta, dar din ce stiu eu e ca si la masini, deci poti intreba un birou de intermedieri auto.

    1. da, trebuie sa ai semnalizari, nu stiu cate frane, etc. Semnalizari se pot pune, sunt de cumparat sisteme de semnalizare. Cu restul nu stiu, mai ales partea cu lipsa seriei. Cel mai bine intreaba la RAR; poti sa suni si iti spun la telefon, nu e nevoie sa te deplasezi.

  1. ca sa-l poti inregistra la primarie trebuie si un contract de vanzare-cumparare. Iar cartea trebuie sa o traduci. Ca sa sti ce trebuie sa faci dupa aia mergi la Primaria unde ai domiciliul si intrebi acolo.

 19. vreau sa atrag ATENTIA ,tuturor celor care au ocazia sa intre aici,sa afle ca; este o firma ,,atvvand;; din buzau care este mai in toate sit-urile de acest gen si care in mod sistematic mint ca ofera acte necesare ptr inregistrare la primarii a atv-urilor cu cilindreea de 49 cm,4kw,cele ce nu necesita permis de conducere,asa cum este precizat in lege,,,ii suni inainte de a comanda si afli in mod mincinos ca au acte etc.. de fapt ei vind atv de minimum 125cm,iti dau un certificat de conformitate ,in care trec ei seria sasiu si serie motor ,daca te sesizezi si faci scandal ,iti trimit o copie dupa un certificat de conformitate chipurile original,dar de fapt este scanat cel original si iti trtec ei srerii de sasiu si motor ba mai mult iti confirma ca este de 49cmc si de 4 kw,evident un fals,sio crezi in el te prezinti la RAR,ptr continuarea actelor in vederea inscrierii la primarie,si ce sa vezi’ : acolo ti se cere actul original de la furnizor al atv ului in cauza ,te rogi te milogesti ,pe banii tai la tlf la furnizorul din buza(Dl.Soare,mare patron) care cu un sictir si mult lezat ca l deranjezi din nou ,iti spune eu nu fac falsuri,dar nu ti pot da actul original al mopedului;;
  de ce?! simplu au unul singur ptr un anume model tip ,cu caracteristicile tehnice de mai sus,il scaneaza si l introduc in calc de unde pot face orice alt document ,si in schimb ei cumpara fara acte inca 100 de bucati,,sincer crede ti ma nu i de gluma ,va spun acest lucru ca sa nu mai faca nimeni prostia mea,am fost fraer si am furat o recunosc,dar cel putin sa nu mai pateasca si altiii,eu am strins bani de la parinti de la bunici ca sa mi pot oferi acest atv si acum constat ca nu l pot folosi.,,oare se merita? nu o fi unDumnezeu si ptr asemenea excroci?! vedeti ca aceasta firma furnizeaza si in tara,nu stiu cum fac dar au citiva amatori ce si achizitioneaza in vederea revinzarii si nu stiu nici ei ce acte sa elibereze….asa ca atentie ……

  1. Imi pare rau ca ai fost inselat. Stiu site-ul respectiv. Mie mi s-a parut suspect ce sustin ei acolo pe site si am cerut niste explicatii prin email. Evident, nu le-am primit :))

 20. am un atv kymco cc 49 -45 km/h fiind anscris pe primarie conform oug nr195/2002 si oug nr 63/2006 atv-ul a fost trecut ca moped -m-am conformat acestor legi si am facut curs de leg rutiera am luat atestatul an care am dreptul sa conduc atv conform legi de mai sus-eu locuiesc la tara am serviciul la oras la distanta de 10 km- am cumparat atv-ul numai pentru naveta la serviciu avand stabilitate mai buna decat pe scuter acum vine primavara nustiu ce sa fac cu atv-ul nu am platit nimic pana acum nici asigurarea , cei de la politia rutiera m-iau spus caci dupa noul cod nu mai am voie sa circul cu el pe dr.publice(ca sa circul prin oras) daca ma prezint cu el la rar al anregistrez la politie plus asigurare am drept sa circul cu el pe dr pulice doar cu atestatul tinand cont de cap cilindrica a atv-ului – eu nu am cumparat atv-ul pentru distracti de agrement prin paduri, la salariul care al am nu ami pot permite asa ceva – multumesc

  1. care e intrebarea?
   care nou cod? Exista o strategie in care se sugereaza interzicerea circulatiei atv-urilor pe drumurile publice dar este doar o strategie. Nu e lege.
   Drumuri publice sunt toate, si alea de la oras si alea de la tara. Cu moped-ul doar pe autostrada nu ai voie.

   1. ami cer scuze daca nu am pus antrebarea am sa o pun la final- sant din jud valcea, am antrebat pe cei de la politia judeteana ma refer la politisti care controleaza an trafic pe drum judetean si national daca pot ca sa-l pun an circulatie atv-ul dupa ce platesc toate taxele si asigurarea – mentionez ca atv-ul este pentru strada avand instalatia de semnalizare montata pentru a circula pe dr. publice- politisti care controla masinile m-au avertizat caci daca ma prinde an oras cu atv-ul o sa am probleme caci se considera infractiune pentru ca atv-ul are 4 roti si eu nu posed permis cat b – si am numai atestat caci dupa cum am scris mai sus atv-ul este de cc49 . politisti m-iau zis ca nu am fost atent la televiziune si sa ma uit pe internet ce ordin a dat d-ul comisar lucian dinita caci de la 1 ianuarie nu mai avem voie sa circulam cu atv-eurile pe dr.publice decat cei cu cat- b- eu m-am conformat legi si am facut cursul pentru capacitatea cilindrica a atv-ului -.domni politisti au pus an aplicare aceasta strategie chiar daca nu este aprobata an parlament- ei fac si aplica legea pe strada cum vor- acum ca sa ancalzit timpul afara o sa am mare nevoie de atv pentru naveta la serviciu – daca va fi nevoie am sa-l duc la rar si s-al anrgistrez la politie -daca santeti an situatia si de a fi bine informat de ami da un raspuns la antrebarea mea, aceasta este antrebarea-ce posibilitate am ca sa pot sa ma ancadrez sa circul cu atv pe dr.public ? dupa cele relatate de mine mai sus – va multumesc

    1. eu am atv de 49cmc si il conduc cu atestat. Am cautat pe net dupa „comisar lucian dinita de la 1 ianuarie ” si am gasit un articol care spune ca respectivul comisar a declarat ca NU s-a schimbat codul rutier de la 1 ian. 2012, asa cum au spus unele televiziuni. Daca vreti sa fiti sigur puteti trimite un mail la Politia Rutiera si o sa primiti un raspuns oficial. Adresa este circulatie@politiaromana.ro. O sa dureze pana primiti raspuns.

     Dupa cum vedeti in definitia moped-ului din articol, definitie luata din lege, un moped poate sa aiba 2, 3 sau 4 roti.

 21. Eu sunt tot din valcea…. ce nu te-ai prins „Ionica” ca acei Politisti de la rutiera erau si ei flamanzi ca doar na e criza…

  1. daca e sub 50cmc iti trebuie contract de vanzare-cumparare, cartea de identitate si atestat fiscal pentru vanzator (asta doar daca vrei sa platesti impozit pt el).
   Ca sa circuli cu el iti trebuie atestat (inloc de carnet), asigurare, ITP. Rovinieta nu trebuie.

 22. Salut..spunetimi varog cum pot sami fac acte pentru a putea conduce prin localitate..eu am 14 ani si am un moped 50cc sau pentru a-ti face acte trebuie sa ai 16 ani.

 23. LOCUIESC IN ITALIA , AM SCOOTER CUMPARAT AICI CU NR DE ITALIA . INTREBAREA ESTE DACA POT SA L INMATRICULEZ IN ROMANIA CA APOI SA POT RECIRCULA CU EL IN ITALIA SI CUM? MENTIONEZ CA ESTE 50 CC NOU .

 24. am si eu o intrebare. am cumpar un aixam( masina fara permis).pe cartea de indentitae are masa proprie 500 kg(deci nu se mai poate conduce fara permis ?) dar prop. din germania la detaret .in chenarul cu mentiuni sa trecut detarerea dar a fost indoit si nu se mai vede masa la care sa detarat. DAR ACELASI MODEL ARE TRECUT IN CARETE 350 KG. ce ar trbui sa fac sa fie trecut la 350 kg.ii trebui itp si carte de romania?

  1. ii trebuie ITP si carte de Romania dar mai multe nu pot sa-ti spun. Eu am descris in articol situatia mea, nu stiu toate legile, nu sunt jurist.

  1. La toate actele mergi cu ambele. Ei compara copia cu originalul si pun o stampila pe copie care arata ca e la fel cu originalul.

 25. salut.eu am o motocicleta honda cbr de 125.am acte de 49.leam tradus din italiana an romana.am anscriso la primarie.acum sunt an italia.spunetimi va rog cu itp cum e.trebue sa ma duc cu ea?sau numai cu actele?ca daca o vede sigur asi dau seama cai motor.nu pot sai fac itp?

  1. da. Dar poate mai astepti cu cumparatul microcar-ului. Din 1 ian 2013 s-ar putea sa trebuiasca permis si pentru mopede. (sigur nu se stie nimic pentru ca depinde de niste politicieni care se schimba de la o zi la alta…)

 26. datimi si mie va rog un site de pe care sa iau un scuter marca kymco movie 125 in rate va rog dak puteti sa ma ajutati id meu ananii.claudiu

  1. cauta dupa „kymco movie 125 site:.ro” (fara ghilimele) si vezi ce firme gasesti. Chiar daca nu au pe site, suna-i si poate iti aduc.

 27. Salut ! Ieri mi s-a furat numarul de la moto-scuter , numar galben luat de la primarie ,daca vreau sa iau altul trebuie sa platesc din nou?

 28. salut . am un scuterde 49,4 cm , cumparat de la un italian , mi-a dat un ,,CERTIFICATO DI IDONEITA TECNICA PER CICLOMOTORE ” si un ,,SCRITTURA PRIVATA ” Va rog sa-mi spuneti si mie ce trebuie sa fac ca sa-l inregistrez la primarie cu numere galbene . Spuneti-mi si mie ca nu mai inteleg nimic . Merg sau nu merg la RAR !?. ITP !?ASIGURARE ! ?. INPOZIT !?. si ce o mai fi !?. Cat ar costa toate astea ?!
  VA MULTUMESC !

  1. suna la RAR si iti spun ei. Din ce stiu eu trebuie sa traduci actele si sa-ti faca acte in romana. ITP se face tot la ei. Dupa aia il inregistrezi la primarie. Dupa aia il bagi la impozit daca vrei 🙂 tot la primarie si ii faci asigurare unde vrei tu.

 29. Am cumparat un scuter de 180cc si e inscris pe BUZAU cu numere galbene,daca vreau sa il mai inscriu odata trebuie sa ii fac RAR si daca ma duc la RAR sa mi-l inscriu o sa vada aia ca nu este de 50cmc si o sa trebuiasca sa mi-l inmatriculez neaparat?Eu vreau cu numere galbene

  1. da, de la 50 in sus se inmatriculeaza la politie, deci nu poti sa ai numere galbene. Oricum daca ai schimbat motorul nu stiu cum ii treaba cu RAR-ul. Cred ca trebuie sa faci ceva acte si pe la ei pentru schimbarea asta.

 30. Salut de carund am achizitionat un Aprilia RX 50 ( http://media.publi24.ro/medium/20120509/1721/bf44d1903ff26aef1ddec5f765357ec6/aprilia-rx-50-700-eur-aprilia.jpg ) Detin urmatoarele:

  -Atestat (curs de legislatie)
  -Contract de vanzare cumparar,
  -Certificat de inregistrare dar nu este pe numele meu ci pe vechiul propietar,
  -Chitanta pentru creantele bugetelor locale(Elemente de indentificare a contribuabilului)
  – Si mai cv dar e in limba IT „Ministero dei transporti e della navigatione”(certificato di idoneita tecnica per”)

  De ce mai am nevoie si c-am la ce pret ajung, mentionez ca este inscris pe TM si vreau sa-l inscriu la mine in oras

  1. Cartea de identitate? dar poate e hartia in italiana. Eu stiam ca trebuie tradusa in romana dar eu nu a trebuit sa fac asta deci nu stiu. Mergi la primarie si vezi ce spun. Poate ne spui si noua dupa aia ce ai facut…

 31. scuze, drona…. tot nu sunt lamurit (din ce am citit mai sus) inregistrarea la taxe/impozite este doar optionala? acum te citez ,,Dupa aia il bagi la impozit daca vrei,, !
  Multumesc, stima!

 32. buna dimineata,scuzati-ma de deranj dar am o mica problema;1-pana la urma avem sau nu voie sa circulam cu atv-urile prin oras ?. 2-pentru Andy -crezi ca-mi poti spune de unde din italia ai luat Aixam-ul,vreau sa-mi iau si eu unul,indiferent ca-i benzina sau motorina(am masina dar la aglomeratia care este in oras, mai, utila mi-ar fi o masinuta de asta mica sau un atv)si cam la ce pret ?.daca va ajuta cu ceva .stau in bucuresti,si am permis conducere toate gradele,multumesc !

  1. de ce nu ai avea voie? Parca era ceva propunere de lege nu stiu ce… dar eu nu am auzit sa se aprobe.

   Nu cred ca o sa ajungi mai repede cu o masina mica sau atv, prin oras, decat cu o masina normala. La fel stai la semafoare si nu poti depasi nimic (ca nu ai loc si nici nu ai putere la motor). E mai usor de parcat doar. Ajungi mai repede doar cu un scuter.

  1. La consum da, cred ca se merita. Trebuie sa verifici exact cat are consumul atv-ul sau masina-moped care te intereseaza.

 33. hai salut,chiar daca o sa va suparati pe mine mai am o intrebare ,daca vin cu ……..sau mai bine zis am voie sa circul pe un traseu italia-germania-austria-ungaria-romania,(sau italia feryboat-grecia-bulgaria- romania),cu atv-ul?bineinteles cu toate actele in regula,

 34. hai buna dimineata,dupa cum stiti „fiecare cu ale lui”,intrebare ,am gasit un piaggio ape varianta cu cabina mare si volan ,este tot la categoria mopede,cum pot face sa-l aduc din italia? am voie sa trec granita cu el?fara varianta platforma caci ma costa drumul mai mult decat dau pe el ,multumesc !

  1. si vrei sa vi cu el? cate saptamani vrei sa stai pe drum? Ma gandesc ca daca ai acte pe el, facute in Italia poti sa vi, dar cu moped-ul nu ai voie pe autostrada.

 35. Buna! Am si eu o intrebare …Tocmai am cumparat un ATV Yamaha 450 YFZ de la Madrid. Am facut toate actele de vanzare cumparare , ITP in prealabil, e pe numele meu.Acuma as vrea sa il trimit in Romania , insa nu stiu exact cum sa procedez. Mai intai trebuie sa il radiez de aici sau cum sa fac ? Are asigurare inca valabila de la fostul proprietar pana in august. Sa il trimit in tara fara sa il radiez ? Multumesc anticipat . O zi buna!

  1. din ce am gasit eu, e un atv sport. A fost inscris in circulatie? (pentru ca nu are stopuri de exemplu). Oricum, fiind asa mare cred ca sunt aceleasi reguli ca si la masini. Mai mult nu stiu.

 36. Salut!As vrea sa imi cumpar un atv mikilon 250 cm si nu are acte,a fost adus din Germania si as vrea sa il inregistrez pe primarie,propietarul zice k imi da un contract de vanzare-cumparare si atat!Am permis categoria B,oare se poate inregistra pe primaria mea? Oricum nu vreau sa circul in oras cu el numai pe drumul comunal as mai iesi,va dati seama!!! Va multumesc anticipat!

 37. Buna ziua am si eu o intrebare : daca cumperi un moped inmatriculat, care nu are talon din ala de la rar ci doar de italia, si care a fost inmatriculat , mai trebuie sa faci si acel talon?

 38. am si eu un honda cbr 125..dar nu sunt eu proprietarul ci tatal meu care este plecat inafara…pot sa inmatriculez motorul fara proprietar:-/ ?

 39. Buna ziua as dori daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu niste raspunsuri .
  Prima este daca eu fac vanzare cumparare cu cineva din bistrita si eu sunt din bucuresti si scuterul are 125cm persoana o sa il bage la primaria de acolo pe numele ei ,apoi daca eu vreau sa circul cu el in bucuresti cu numerele de acolo si sa ramana imatriculat pe numele persoanei din bistrita ce trebuie facut.
  Mai exact scuterul va ramane bagat acolo la primarie si pe numele persoanei de acolo ,insa il voi conduce eu in bucuresti ,ce se face ??? o procura care sa ateste ca propietarul imi da mie depline drepturi ca eu sa ma folosesc de scuter sau ce trebuie ???
  Si daca se poate bine inteles merge cu numerel de bistrita in bucuresti .
  Va multumesc si astept un raspuns de la voi.
  (scuterul are 125cm si de acea trebuie bagat la tara la primarie ,intelegeti voi si va fi cu acte de 50cm)

  1. sincer nu stiu. De ce nu il inmatriculezi la Politie si gata. O sa ai mai multe probleme dupa aia, care o sa te coste mai mult fata de cati bani economisesti acum.
   Proprietarul nu are cum sa-ti dea procura pentru ca proprietarul esti tu (ai zis ca faci contract vanzare cumparare). Doar daca mergeti la notar cu contractul vechi, cel al proprietarului de la care cumperi. Ma gandesc ca asa iti poate da o procura. Oricum tu ai contractul nou care dovedeste ca esti proprietar si ca nu ai furat scuterul. (iti mai trebuie si atestat fiscal de la primaria celui care vinde… cum ca nu are datorii la primarie… Doar asa e valabil contractul de vanzare-cumparare. Comunistii traiesc!).

   Contract vanzare-cumpare + atestat fiscal: tu esti proprietarul.
   Ala iti inregistreaza scuterul (nu inmatriculeaza), face rost de numere, ti le da tie. Tu umbli cu numere si acte false.
   Te opreste Politia, zice ca e furat: daca in acte esti trecut tu proprietar e ok. Daca e trecut ala, trebuie sa le spui de ce umbli tu cu el (le arati procura). Daca le arati contractul de vanzare-cumparare isi dau seama ca actele sunt false.
   Te opreste Politia, se uita la motor: motorul nu corespunde cu actele, numerele nu sunt pe numele tau… Asta e riscul. N-am vazut pana acum sa faca astfel de controale dar… cine stie?

 40. Tarasenia este ca aici la politie nu am putut face nimic pare incredibil dar nu am putut face nimic ,de ce spun ca pare incredibil o sa iti spun imediat.
  Scuterul a fost luat de prin Bucuresti de la cineva doar cu factura de italia si certificat de propietate italia (restul de acte nu le mai avea cartea de acolo si talonul).
  Apoi eu am mers la RAR am cheltuit pe carte rar ,folie securizata,omologare ,itp 3 anii,autenticitate 500lei ,(la rar m-au pus sa fac la notar o declaratie pe proprie raspundere ca am pierdut talonul italia desi nu il aveam si nici cartea de italia… ,in fine am facut si asta 45lei acea declaratie)si asa mi sa dat tot ce trebuie de la RAR .
  Apoi belea la taxe si impozite nu puteam sa il bag pt ca ala trebuia sa il bage el si trebuia sa vina el sa faca asta si omu a plecat in spania de unde sa il mai iau!!! ….cu toate astea am sarit peste el si am facut eu vanzare cumparare pe numele meu cum ar fi ca eu l-am luat din italia ,si apoi am fost la notar sa fac traducere si legalizare si abia dupa asta am putut sa il bag la taxe si impozite ,….bun l-am bagat si la taxe si impozite am platit totul la zi.
  Am fost apoi am platit taxa de imatriculare ,taxa de numere, am facut acel certificat care se bate la masina .
  Am facut asigurearea pt moment 6 luni si aia vreo 85lei ,si hai sa ma duc la politie sa il imatriculez.
  Dupa 3 ore de stat acolo la cozi cu numarul acela de ordine ,am ajuns la ghiseu …siiii SURPRIZA nu am putut face nimic ….de ce ?!! pentru ca la dugeana acolo sictiritul ala care era pe post de maimuta cica om care se ocupa cu actele ,se uita in acte asa fictiv ,si imi zice si de ce ati venit la noii ??
  Zic pai pentru imatriculare ,la care el da pai veniti la noi cand aveti atestat fiscal de la fisc !!!!! cartea din italia (care bine inteles de unde era sa o scot ,clar nu o aveam),placutele vechi de imarticulare (lol nici alea nu aveam de unde sa le mai iau) ,talonul italia (posibil ca idiotul sa nu fi vazut ca am acea delcaratie pe proprie raspundere facuta la notar),si CMR vamal (aici ma dat gata ,am aflat intre timp ca este un certificat vamal ,care nici ala nu avem de unde naibi sa il mai iau).
  Si am intrebat cum domle pai de unde sa iau eu placutele vechi ,cartea veche nu o mai am ,..am cartea de la rar de la noii ,si raspunsul a fost sec mergeti in italia si luati duplicat (cea ce era imposibil) ,pai si cu restul de unde sa iau eu actele vechi le-am pierdut ,la care raspunsul a fost scurt atunci de ce ati venit la noi meregi in italia si rezolvati cu actele (LOL de parca ma trimitea peste drum sa iau o cola).
  Sa zicem ca acel atestat fiscal mai aveam cum sa il iau ,dar de unde sa mai iau eu cartea veche de italia care eu asa l-am laut fara ea (care bine inteles trebuia tradusa si legazilata si acolo vreo 80lei), de unde sa mai iau placutele vechi care mama lui stefan cel mare mai stie unde ala le-a aruncat ,cmr dala vamal care de unde sa iau asa ceva…..deci o totala idiotenie si cretinism deosebit ,si asa cu actele facute legal aici in afara de acel atestat fiscal aveam cam tot ce trebuie insa nu sa putut si acum stau si ma uit la el ,si singura solutie este undeva pe primarie altfel il pot arunca la fiare vechi ,desi am carte data de rar omologare etc asta e ROMULANIA in care traim.
  Acum intelegi de ce am incercat metoda pe 50 la o primarie.

  1. am inteles acum. Interesant cum un om cinstit nu-si poate inmatricula scuterul dar altii isi iau permis fara sa faca o ora de conducere sau isi inmatriculeaza masini furate. Astia doar au schimbat numele din Militie in Politie si atat. Poate incerci si la o firma de intermedieri auto, astia stiu mai bine regulile si stiu cu cine sa vorbeasca. Sau il dezmembrezi.

   1. firma de intermediar mi-a cerut 200euro deci iti dai seama nu ,pt un rahat de scuter.
    Adica se poate dar 20 de euro nu te supara nu’s de aici de colo ,poate daca aveam un motor gen yamaha r6 sau r1 era alta treaba.

    1. Deci pentru cei care vor sa cumpere scuter S.H adus, din afara sa deschida bine ochi ca sa nu sa treaca prin ce am trecut si eu ,,sa va asigurati ca propietarul va da toate actele la el daca este luat din alta tara si adus in romulania sa aibe ,,placutele de imatriculare vechi, act vamal ,certificat de propietate ,contract vanzare cumparare (sau factura),talonul de acolo anulat ca de altfel si cartea scuterului,.. si imi permit sa fac o gluma si mina de la pix cu care sa scris acolo eventual si cate fire de par a avut propietarul in cap in momentul respectiv.
     Cu toate ca eu l-am luat doar cu certificat de propietate si o amarata de factura ,m-am descurcat cu restul ,carte rar,itp,autentificare,omologare ,taxe ,impozit,asigurare etc o gramada de banii, din cauza ca nu am acele foi de rahat care oricum sunt nule aici la noi in tara, cartea de acolo si numerele vechi plus acel certificat vamal nu am putut sa il inscriu ,asta ca sa vedeti ca ,…acte de romania facute de autoritatile de aici ,si aici ma refer la RAR nu sa putut face nimic ,va dati seama cata ipocrizie si idiotenie avem in acesta numita politie (militie),deci practic actele alea nu valoreaza nimic:).

 41. Buna ziua ,am si o problema in legatura cu un Aixam cumparat ,pentru a fi inregistrat la primarie ,mi sa spus ca nu se poate ca are trecut in talonul originalt tradus capaciatea cilindrica 505cmdar cp e 4kweste modelul ligiera dupa ce criteri le inregistreaza dupa viteza de 45 sau cap motorului,mentionez ca e de 4kw adica 5cp,spunandui-se de la primarie ca trebui inmatriculat la politie ca depaseste ci 5 el avand 505cm,v-as fi recunascatoare sa imi raspundeti va multumesc.

  1. cititi in articol definitia unui moped. Poate fi inregistrat la primarie daca depaseste 49cmc daca motorul este pe motorina.

   Pentru motor pe motorina definitia ar suna asa: moped – vehiculul, cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor diesel a carui putere nominala este de cel mult 4 kw;

   Pentru motor pe benzina definitia ar suna asa: moped – vehiculul, cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor pe benzina, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3;

   Pentru motor electric definitia ar suna asa: moped – vehiculul, cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor electric, a carui putere nominala este de cel mult 4 kw;

   Cel mai probabil cei de la primarie nu cunosc foarte bine legea.

  2. Pai e naspa treaba daca pe talon scrie 505cm si pe carte la fel si el real are 50cm ,trebuie la politie exact cum au zis ei ,clar este o greseala in actele dvs. .,mai ales ca acolo scrie 4kw clar e ceva de 50cm.

   1. poate fi de 505cmc dar diesel si e tot moped. Daca e diesel nu conteaza capacitatea cilindrica, conteaza doar puterea motorului.

 42. am o antrebare -accelerand la maxim atv-ul = mi se opreste motorul an timpul mersului,dupa o distanta de 500m al aud cand se opreste si al acelerez dar nu asi face efectul si ami moare motorul astept maxim 2minute porneste motorul la prima pedala atv-ul este kymco mxr cc49 . astept un raspuns corect = multumesc.

  1. nu stiu daca e un raspuns corect :)) dar poti incerca sa dai drumul la mai multa benzina din carburator. Cand nu ii merge suficienta benzina, atunci arderea se face la temperaturi foarte mari (pentru ca are aer suficient) si dupa un timp motorul se supra-incalzeste si se opreste. Se poate si strica. Dai mai multa benzina si vezi cum merge. Cu benzina multa nu se poate strica, dar consuma mai mult si are putere mai mica.

   Acelasi lucru mi s-a intamplat si mie. Se oprea dar numai la drumuri mai lungi (iarna). La drumuri scurte nu se oprea pentru ca nu se incalzea suficient de tare cat sa se opreasca.

 43. Buna seara

  Vazind,ca sunt mari probleme cu scutere din italia ect..Eu am unul in Ungaria nu este inmatriculata pentru ca legea de acolo iti cere doar contract vinzare cumparare,si sa ai asigurare pe ea.Asta este totul si poti circula in toata tara fara probleme.
  Acum intrebarea mea daca cineva din Romania cumpara acest moped (Malaguti 49 cmc)
  are sa aiba acelasi probleme la inmatriculare/inregistrare ca restul din italia?

  1. nu stiu. Cel care se plangea de scuterul adus din Italia avea un motor mai mare de 49cmc, deci actele cred ca erau la fel de multe ca la o masina. Acum pentru mopede nu stiu cum sta treaba, pentru ca nu am adus inca nici unul 🙂 Poate daca are cineva experienta cu asa ceva poate scrie aici.

 44. Mi-am cumparat un ATV de 250 cm are RAR-ul facut mai bine zis in autentificarea pe care mi-a dat-o de la RAR se specifica ca nu se supune omologarii de catre RAR in conformitate cu prevederile Reglementarilor samd… Deoarece nu are cutie de viteze cred eu, merge doar in fata si in spate. Cei de la primarie nu stiu ce sa faca sa imi dea numere sau nu, ma poate lamuri si pe mine cineva ?

  1. daca are 250cmc pe benzina, sigur nu e moped, deci nu merge la Primarie. Din ce mai stiu eu, sunt atv-uri cu care se poate circula doar pe dealuri si care nu au nevoie de nici un act, sau, mai sunt cele care s-ar incadra la categoria tractor si s-ar putea inregistra la primarie (dar asta nu sunt sigur cum e pentru ca nu am facut asa ceva). Ma gandesc ca pentru a fi tractor trebuie sa aiba transmisie pe cardan sau asa ceva, nu stiu.

 45. contract vanzare cumparare – RAR – CARTE DE IDENTITATE- PRIMARIE – CERERE INREGISTRARE (NU INMATRICULARE CUM MULTI FAC CONFUZIE). In lege doar masinile inmatriculate prin serviciul circulatie al politiei sunt supuse ITP. Evident daca e moped nu te impiedica nimeni sa il inmatriculezi (nu sa-l inregistrezi la primarie) la politie si atunci vei primi numere albe si ai obligatia de a efectua itp.
  Pentru mopede unele primarii au hotatrari ale consiliilor locale care prevad revizia tehnica la inregistrare dar aceasta se poate dovedi cu cartea de identitate pe care rar a pus stampila ca din punct de vedere tehnic mopedul corespunde circulatiei pe drumurile publice. Moped = pana la 50 cm3 motor si 4 kw putere. Tot ce depaseste aceste limite (motor sau putere/ sau amandoua) daca e pe benzina nu se poate inregistra la primarie legal ci doar inmatricula la politie.

 46. am un microcar 51 XL SA, 505 cmc, ciclomotor, iregistrat la primarie, insa atinge 65 km la ora.
  Redau din din cartea lui care-i in italiana: ,, ciclomotore-uso proprio, ND quadriciclo leggero – carr chiusa. 0,505 , 004 , LDW 502/M3.
  Intrebarea mea este pot circula cu atestat sau necesita permis

  1. Daca e pe benzina sigur nu puteti sa-l inregistrati la primarie (puteti sa-l inmatriculati la politie).
   Daca e pe motorina, trebuie sa va uitati la puterea motorului in kW. Daca puterea e pana in 4kW il puteti inregistra la primarie.

   Faptul ca atinge 65km/h nu are nici o legatura. Orice masina, si una fara motor, poate atinge 65km la vale. Ideea ii ca din constructie sa fie facut pentru 45km/h (pe loc drept ma gandesc). Conteaza doar ce scrie in acte si nu cat prinde efectiv pe drum.

 47. sintetii o gramada de prostiii. o masina cind se vinde are facuta revizia la fel si aceste mopede chear daca au fost facute in alta tara europeana este valabila conform conventiei numai daca politia la verificari inopinante constata ceva incorect poate cere verificarea .

 48. salut..as vrea sa stiu si eu cv.. am atv de 49 cmc,luat din spania acum 3 ani .. am 14 ani,si vreau sa il inmatriculez.. dar eu cand l-am primit(de la un unchi de-al meu) nu mi-a dat nimic la el :-s doar cheile 😐 .. as vrea sa stiu dak pot face cv cu el …mc mult

  1. la 49 cmc se inregistreaza (la Primarie) nu se inmatriculeaza (la Politie). Poti sa-l inmatriculezi la Politie daca ti neaparat dar eu iti recomand la Primarie.

   Are semnalizari? daca nu are semnalizari, claxon, bec frana etc. atunci te poti da cu el doar pe dealuri. Majoritatea atv-urilor de 49cmc sunt pentru copii si nu au semnalizari.

   Daca are, ai putea sa incerci sa ii faci si acte. Momentan mai merge cu atestat dar pe 19 ian 2013 ar trebui sa bage permis si pentru mopede (categoria AM) si o sa trebuiasca sa-ti faci permis. Dar cred ca esti prea tanar pentru permis (nu stiu sigur, intreaba la o scoala de soferi).

   Uita-te in lista de acte: trebuie sa faci un contract de vanzare-cumparare intre unchiul tau si tine si dupa aia la RAR pentru cartea de identitate. Asta e destul de scumpa am inteles, poti suna la RAR la informatii si sa intrebi.

 49. Oameni buni , si eu caut de o saptamana si insfarsit am gasit , am cumparat si eu un scuter de 49 din intalia si am doar cartea lui a mica in italiana cu datele motorului seri etc si un contract de vanzare cumparere de la cine lam luat . Sa va explic
  Ce inseamna inmatriculat la primarie ? ok ! La Primariile Municipale sau ale oraselor pentru a inregistra un scuter la primarie trebuie sa faci RAR . Daca il inregistrezi cu numere galbene la primarie intr-o comuna sau sat care are primaria lor nu apartine de Municipiu se poate merge cu urmatoarele :
  Contract de vanzare cumparare
  Declaratie la notariat pe propria raspundere ca nu e furat
  Cu cartea motorului
  Se plateste o taxa de 40 Ron si ti se face un talon si primesti un nr galben OBLIGATORIU in noua lege trebuie sa faci ITP care se face ori la RAR sau la ori ce service autorizat , asigurare si permis de conducere obligatoriu , si poti sa circului cu el pe toata raza judetului fara probleme . BAFTA !!

  1. Andi, „cartea mica a motorului” e talonul scuterului din Italia? Pe langa declaratia notariala de proprie raspundere, taxa de 40 RON la primaria comunala, nu iti trebuie si traducerea legalizata a talonului? La fel si contractul de vanzare-cumparare; nu trebuie tradus daca e in italiana? Mersi.

 50. Cum inscri un scuter! daca vrei pe oras sau municipiu faci RAR daca vrei pe sat sau comuna nu trebe rar acolo la primarie !!
  Contact de vanzare cumparare
  Declaratie la notariat pe propria raspundere ca nu e furat
  Cu cartea motorului
  Se plateste o taxa de 40 Ron si ti se face un talon si primesti un nr galben OBLIGATORIU in noua lege trebuie sa faci ITP care se face ori la RAR sau la ori ce service autorizat , asigurare si permis de conducere obligatoriu , si poti sa circului cu el pe toata raza judetului fara probleme . BAFTA !!

 51. Buna tuturor ! Locuiesc in Anglia (UK) As dorii sa cumpar o honda cbr 125 cc (benzina) si sa o inmatriculez pe primarie in romania (pot rezolva) ..intrebarea mea este daca pot circua cu ea aici in Anglia(exceptie autostrada), daca platesc asigurare(inclusa carte verde) in romania. Mentionez ca in Anglia nu exista numere de primarie, toate se inregistreaza la politie cu numere normale.

  1. Florin, cred ca in Anglia s-ar considera ilegal sa conduci un scuter ‘inregistrat’ la primariile romanesti (e practic neinmatriculat). De fapt, si daca il inmatriculezi, legal in Anglia nu ai voie sa circuli mai mult de 3 luni cu numere romanesti.

  2. Intrebarea mea referitor la Anglia e daca un scuter cumparat acolo si adus in Romania poate fi inmatriculat/inregistrat fara a se modifica farul de faza scurta/lunga care in Anglia e indreptat in directia ‘gresita’ de trafic… o bere celui care stie raspunsul :)))

  1. depinde de ATV. Daca e moped (pe benzina, 49cmc) nu ai voie pe autostrazi si ai voie pe restul drumurilor. Daca e mai mare, sigur ai voie peste tot dar nu sunt sigur daca ai voie pe autostrada.

 52. salut me am cumparat si eu un scuter de 250cc si nu am act de vinzare cumparare, am numai actele lui cartea sau nu stiu ce aia de italia vreau sa l inmatriculez la politie se poate???? multumesc

  1. acest articol este despre mopede. Daca vrei sa inmatriculezi ceva poti intreba la o firma de inmatriculari auto. Ei se ocupa cu asta si o sa te poata sfatui mai bine. Nu poti face acum un contract cu vanzatorul?

 53. Salut!am si eu o intrebare,un atv de 49 fara acte,doar cu un contract de vanzare cumparare de mana,il pot inscrie la primarie,undeva la tara?va multumesc anticipat.Stima!

 54. buna seara.de ceva timp doresc sa imi achizitionez un scuter (49cc) si am gasit multe fara acte(doar cu talon) tot nu sunt convins.actele unui scuter pot fi talonul si actul de vanzare cumparare? asta pana sa ii fac asigurare. am pus ochii pe un scuter piaggio thyphoon din 1993 cu talon si inscris la o primarie(nu este pe numele celui care poseda acum scuterul) daca vreau sa i`l inscriu la primaria din zona mea se poate? deodata ce e inscris in alta parte se mai poate inscrie aici? sau fara sa i`l inscriu.doar sa fac un act de vanzare cumparare ? si daca vanzatorul nu are factura trebuie neaparat sa faca o declaratie la notar precum ca scuterul nu este furat? Multumesc anticipat!

  1. ai nevoie de cartea de identitate (de la RAR). Acolo verifica daca e furat sau nu, ii fac poze etc. Cele doar cu talon sunt inregistrate cu spaga pe la primarii. Pe langa carte mai iti trebuie un contract de vanzare-cumparare si restul le faci singur (noul talon – certificat de inregistrare la primaria ta, ITP – doar la RAR pentru mopede, asigurare).

   Cartea e cam scumpa, nu stiu exact cat.

   Daca tot il iei, ia-l nou, scapi de multe batai de cap si cu actele si nici nu trebuie sa repari la el o vreme.

 55. am si eu o intrebare pot sa dau de atestat la 14 ani stiu destul de bn cum ar trebui sa conduc legal si stiu aproape toate semnele de cirlulatie si mai am o intrebare , Aprilia Rs50 sau Peugout Xr6 50 ,Yamaha tzr 50 le-as putea conduce cu atestat?

  1. din 19 ian 2013 s-a scos atestatul. Acum exista categoria AM pentru mopede. Dar inca nu si-a facut Ponta timp sa faca si metodologia de aplicare asa ca deocamdata nu poti lua permis categoria AM. Era ceva proiect de lege in care, in mare, se spunea ca se da examen teoretic si poligon (fara oras) dar ca sa sti exact cum e acum cel mai bine intrebi la o scoala de soferi. Oricum o sa le dai si lor ceva bani chiar si doar pentru AM.

  1. de trecut poti sa treci. De circulat in tara cealalta e altceva. Cred ca trebuie sa intrebi politia rutiera din tara respectiva.

 56. Buna.vreau sa cumpar o motocicleta aprilia de 49cm înmatriculat pe Germania.
  Ce acte imi trebuie sa îl înregistrez la primărie sau in tara?
  Sau pot sa îl conduc ASA platind asigurarea?

 57. Salut ! Ma confrunt cu o dilema de ceva vreme. As vrea sa cumpar de la un prieten un scuter de 49 cm , acesta fiind adus din italia si are doar cartea lui . Doresc sa il inscriu cu numere galbene ( de primarie ) in Focsani.Trebuie sa ii fac RAR – ul ? Mentionez faptul ca nu am nici o cunostinta prin alte comune unde as putea sa il inregistrez la primarie . Astept un raspuns din partea voastra ! Va multumesc ! O zi buna !

  1. dupa cum scrie si in articol, da. Cel putin pentru ITP daca nu si pentru cartea de identitate. Suna la RAR si cere informatii. Au numarul pe net.

 58. Salut!
  Am un scuter de 49cc si vreau sa il insciu. Am fost la primarie si ziceau ca s-a schimbat legea si trebuie sa ma duc la politie. Ce acte trebuie sa duc? Cat ma costa?

  1. la ce primarie ai fost? nu am auzit sa se fi schimbat legea. S-a schimbat legea doar pentru permisul de moped care se obtine de la Politie si nu mai merge atestatul de la orice scoala de soferi. Dar inregistrarea se face tot la primarie. Daca tii neaparat poti sa inmatriculezi mopedul la Politie.

 59. salut,vreau sa imi cumpar un scuter de 50 adus din italia.e inmatriculat pe italia.pot umbla cu el la noi asa,cu numere de italia?ce acte ar trebui sa aiba avand in vedere ca e adus de dincolo?Multumesc

   1. am vrut sa citesc,dar nu prea am avut timp,avand in vedere ca maine vreau sa ma duc sa il iau.daca este raspuns mai sus,o sa citesc.multumesc

 60. Salut,mi-am cumparat o motocicleta de 50 cc Yamaha TZR 50..Daca o inmatriculez la primarie cu numar galben pot circula cu ea prin tot judetul sau numai prin comuna de care apartine primaria??

 61. Multumesc pentru acest articol. Eu mi-am adus un scuter de 49cc din Anglia pe care vreau sa-l inregistrez la primaria din Timisoara. Mi-am facut programarea la RAR sa ii fac o carte de identitate si am sunat sa intreb de ce acte am nevoie. Mi-au spus ca talonul/cartea de identitate a vehiculului din tzara de provenienta e tot ce le trebuie. Au mai zis ca ei nu trec numele proprietarului pe noua carte de identitate; asta e o chestie pe care o face politia. Deci sa inteleg ca inainte de a duce dosarul la primarie (cu certif, contract, taxa, etc) trebuie sa merg si la politia rutiera, sau trece primaria numele proprietarului pe cartea de identitate a scuterului?

  1. Primaria sigur nu. Eu cred ca nici nu am facut asta si mi-au dat numar. In mod normal la politia rutiera sigur fac asta. Oricum, din ce stiu eu, ei doar iti trec numele acolo la o masina de scris nimic altceva. Adica ai putea face si tu daca ai avea masina de scris. Cel mai bine mergi si intrebi, dar pentru primarie mie nu mi-a trebuit. Actul cu care dovedesti ca esti proprietar este contractul de vanzare-cumparare sau factura si nu cartea de identitate.

   1. Prea mult de umblat. Avand in vedere ca actele englezesti ale scuterului sunt pe numele meu, cred ca am sa-l las inmatriculat cu numar strain si fac doar verificarea ITP anual la RAR. Am vazut ca se poate asigura si cu numar strain, si de asemenea pot plati ptr el taxa de drumuri.

 62. astazi am depus cerere de numere galbene la primarie pentru un atv de 500 cmc
  – am obtinut un atestat tehnic de la RAR taxa de 505 Ron ( negatie ca nu se poate inmatricula cu numar politie ) si se obtine si ITP
  – taxa de inregistrare primarie 62 ron
  – asigurare 88 ron pe jumatate de an
  la primarie am depus contract vanzare cumparare, atestat tehnic, fisa ITP, dovada platii taxei de inregistrare, asigurare. toate actele in copie
  termen de ridicare numar 1-3 saptamani, se poate si mai repede depinde de consiliul local, primarie si de functionari

  sper sa va ajute cele de sus

  1. Salut Pit! mersi de informatii.

   Sunt curios, pe ce motive ti-au dat negatie? Am vazut ca sunt unele atv-uri care sunt defapt tractoare (cutie de viteze cu discuri, probabil si reductoare, viteza maxima pe la vreo 32 de km/h). Asa este si al tau sau care este motivul legal pentru acea negatie? In ce categorie l-ai inscris la primarie: utilaj agricol, tractor etc.?

   Inca odata, mersi de informatii.

 63. Salut. Scuter cu motor de 49.7cc, putere 2kw si cutie viteze in 5 trepte. Nu are nici un act. Vreau sa obtin ITP si RAR. Intrebarea mea este: ce vor trece cei de la rar in talon la viteza maxima? deoarece eu vreau sa il conduc cu numere de primarie si categoria AM.

  1. nu stiu. Suna-i si iti vor spune la telefon. Pentru AM ar trebui sa treaca 45km la viteza maxima. Ce marca si ce model este de are cutie de viteze?

   1. aprilia classic 50 (usor confundabil cu red rose 50) da hai sa zicem ca e acelasi lucru:) daca mi-ar trece 50km/h (da, am vazut tampenia asta la rar) oare s-ar supara vreun organ de circulatie cand imi verifica talonul? scrie macar in talon viteza sau doar in civ?

    1. daca trec 50km/h se supara cei de la primarie si nu-ti mai dau numar. Suna sau mergi la RAR si iti spun ei ce o sa treaca.

     1. La primarie nu este nici o problema, numerele se dau in functie de cc(49). Semnul de intrebare este atunci cand te opreste un nene de la rutiera si vede ca e mai mult cu 5km/h decat ar prinde (legal) un moped.

 64. Buna.
  Vreau sa-mi cumpar o masinuta virgo 2 zilele astea , si as vrea sa intreb ca „rezista” o distanta de cca 100 km ca sa ajung cu ea acasa? 🙂

 65. Buna am si eu un scuter in Olanda si as vrea sa il aduc in tara,trebuie sa platesc ceva taxe vamale si cat ar fi acestea? Mersi

 66. Deci, in August mi-am inmatriculat scuterul Kymco Super 9 (49cc) adus din strainatate. Pentru cine nu vrea sa se complice cu numere de primarie si/sau nu are timp si nervi sa alerge pe la traducatori, primarie/politie, etc., procesul e fte simplu:

  1. Facut programare pe net sau telefon la RAR.
  2. Mers la RAR cu scuterul, talonul strain si carte identitate, original si copie. Acolo e un ghiseu unde spui numarul de programare si esti alocat la un inginer. Acesta se ocupa de pregatirea actelor ptr verificare si intocmirea cartii de identitate.
  3. Inginerul iti spune sa aduci scuterul in incinta halei de testare. Franele trebuie sa functioneze bine, altfel nu treci verificarea. Apoi sa stii unde se afla placuta de aluminiu/tabla cu numarul de sasiu si omologarea europeana; atentie, nu e vorba de seria de sasiu imprimata pe cadrul scuterului. Se fac poze la serii.
  4. Revii la ghiseu, faci plata de 300 Ron si astepti sa primesti pe loc cartea de identitate (rubrica proprietar in alb), pagina provizorie de talon cu stampila verificarii pe 2 ani, un certificat de autenticitate (confirmare ca nu e furat), si abtibildul verde ce se pune pe placuta cu numarul de inmatriculare.
  5. Mergi cu aceste acte la un birou inmatriculari auto, unde pe loc semnezi doua formulare-tip; unul ca declari pe proprie raspundere ca ai cumparat scuterul/sau ca a fost al tau in strainatate, si altul ca ai adus scuterul in tzara pe platforma sau in microbuzul cu numarul de inmatriculare „w1xyz”. Biroul se va ocupa de traduceri, inscriere la politie, etc.
  6. Dupa o saptamana, revii la biroul inmatriculari sa ridici placuta cu numarul, cartea de identitate, faci plata (500 Ron) si astepti talonul care vine in posta de la politie. Eu mi-am luat si numar preferential pentru 20 Ron.

  Job done.

  1. excelent! mersi de informatii. Pentru cei care citesc, este vorba de inmatriculare (la Politie) si nu se inregistrare (la primarie). Partea cu RAR-ul e la fel la amandoua.

 67. Buna, am gasit un scuter de cumparat inregistrat la primaria din Braila , cum pot afla daca e radiat sau e in regula
  Actul de inregistrare e in regula dar imi e sa nu fie radiat

 68. Buna ziua. Am achizitionat un scuter de 49 cc aprilia , care avea ca destinatie dezmebrarea, la cumparare am facut decat un contract de vanzare cumparare intre mine si respectivul (propietar) spun asta, fiindca nu el este propietarul de drept, a pierdut actele si in acte este altcineva decat cel de la care am cuparat.Scuterul are un nr galben montat pe el, dar nu cunosc propietarul nu stiu ce pot face ? Ce sfaturi imi puteti da? Imi doresc sa il aduc pe sosea. Fostul detinator imi spune ca propietarul din acte nu mai este in romania! Va multumesc anticipat!

 69. Buna , am cumparat un scuter Aprilia Habana Custom 49 cc , am cartea de identitate ( cand a fost adus in tara a fost prezentat la RAR ) , contractul de vanz. / cumparare , asigurare , ITP valabil , urmeaza sa primesc si atestatul fiscal de la vanzator . Oare trebuie sa ma mai duc la RAR pt. identificare ? RAR – ul este la 70 km departare locul unde stau , de aceea intreb … . Sau ma pot duce la primarie pt. numere galbene cu actele pe care le am ? Multumesc anticipat , o seara buna

 70. Completez , nu am fost prea explicit : scuterul are numere galbene ( ale fostului propietar ) , acum vreau sa il inmatriculez pe mine . Multumesc .

 71. Am cumparat un atv din italia , este un yamaha gytr 700 de cilundrata si este pe numele meu cu certificat italian . 2006 anul de inmatriculare , intrebare se poate inmatricula in romania si ce fel de permis iti trebuie. ?

  1. din ce stiu eu, se poate cu permis B. Tot studiez de ceva timp si poate ca il poti inregistra ca tractor si atunci tot permis B iti trebuie sau Tr.

 72. Asteptam sie u un raspuns…. Pot face ceva? Ma poate ajuta cineva, pe scurt, nu am acte decat un contract de vanzare cumparare…. El pare sa fie imatriculat dar nu stiu ce trebuie sa fac?

  1. situatia ta e mai complicata si eu cel putin nu stiu cu ce sa te ajut. Poti incerca sa mergi la o firma de intermedieri auto, ei sunt mai in tema. Poti suna si la RAR si sa ceri informatii legat de situatia ta.

   Daca ai contract de vanzare-cumparare cred ca trebuie mers la RAR unde ii fac poze si cartea de identitate. Aici s-ar putea sa ai probleme daca e furat. Dupa asta poti sa il inregistrezi la primarie sau sa-l inmatriculezi la politie.

 73. am un rs de 49 cm . nu am acte la el , am doar act cu fostu proprietar . cum pot sau c treb facut sai fac carte si itp?
  si sal inregistrez .. datim un sfat id nitu_samyra

 74. Salut. Pot sa inregistrez un Moped (Yamaha TZR 50), pe o comuna din Olt si sa circul cu el in Bucuresti? Din cateva comentarii mai vechi de aici am inteles ca da, dar s-a mai schimbat legislatia de atunci.
  Numai bine!

  1. da, poti. Citeste raspunsul oficial pe care l-am primit de la Politie, la sfarsitul articolului. Nu poti circula pe autostrazi oriunde ar fi ele. In rest e liber.

   1. Multumesc mult pentru raspuns. Alta intrebare daca ai amabilitatea sa-mi raspunzi: daca am buletinul (domiciliul) pe alt oras iar eu stau in Bucuresti (fara acte), pot sa-mi inregistrez motocicleta pe Bucuresti? Am cautat, dar nu am gasit nici o informatie, dar probabil nu se poate.

 75. salut am si eu un atv de 193cm ,8,85kw , si am la el doar cartea de identitate si fisa de inmatriculare…fara contract de vanzare cumparare … ce-i de facut ? pot sa-l inregistrez la primarie… sau sa-l tin doar pt off-road? ..ms frumos

  1. La capacitatea asta nu e moped deci nu se inregistreaza la primarie ci se inmatriculeaza la Politie. La primarie sigur se cere contract de vanzare-cumparare sau factura, cred ca si la politie.

   Sau poate e tractor in acte si atunci merge si la primarie.

 76. Salut. Am un moped 49,9 cm3 , al doilea proproetar , am contract de vanzare cumparare , e inregistrat la primarie cu numere galbene , am asigurare valabila dar nu am cartea de identitate.E lege sigura ca trebuie facut ITP si la mopede sub 50cm3.

  1. sigur nu. S-a schimbat legea. Acum ai nevoie de categoria AM sau orice alta categorie. Intreaba la o scoala de soferi.

   1. si inca ceva: daca ai un permis vechi (chiar si din acela carnet cu poza capsata pe coperta) poti merge sa-l preschimbi cu unul nou fara sa mai dai examen. O sa trebuiasca sa faci vizita medicala totusi.

 77. Salut.Am dat de permis categoria AM dar vroiam sa stiu daca e lege pentru ITP sub 50cm3 ca eu nu am cartea de identitate si ma costa 600 lei dar daca o aveam ma costa doar ITP 92 lei.

  1. eu am facut la RAR, ITP-ul. Suna la ei si intreaba. Problema e ca putina lume stie cum e legea. Mergi la un functionar, iti spune ca trebuie, mergi la altul, iti spune ca nu trebuie.

 78. Salut!
  Vreau sa achizitionez un derbi gpr 50.
  Ea este inmatriculata pe primaria de la bucuresti dar propietarul actual este din ploiesti. Are la ea certificatul de inmatriculare de la primaria din bucuresti, copie dupa buletinul propietarului numerelor de primarie si talonul de italia.
  Ma intereseaza in primul rand daca pot sa circul cu ea asa si a doua problema este daca pot sa ii fac itp in cazul acesta

 79. Salut,

  Am un scuter din 2003 parca si este inmatriculat (nu inregistrat).
  Din cate am auzit eu, la scuterul inregistrat se plateste mai putin la RCA decat ca si daca este inmatriculat.
  Nu prea am folosit in ultimii ani, acuma am dus la Primarie unde nici nu au auzit despre asa ceva, ca scuterul are placuta alba (Inmatriculat).

  Deci voi ziceti, ca se poate inregistra dupa inmatriculare?
  Scuterul are 49 cm3.

  1. Se poate, al meu a fost la fel. Doar ca sigur o sa platesti la fel de mult la RCA. Poti merge la o firma de asigurari si sa intrebi daca au tarife diferite pentru mopede inregistrate/inmatriculate.

 80. Apropo de inmatriculare,
  Dupa ce cu greu am ajuns sa trec de toate aberatiile primariei, referitor la proceduri si actele necesare, ( http://goo.gl/547uLs )
  Am avut surpriza urmatoare:
  ” Bine, reveniti peste doua saptamani pentru acte”
  Doua saptamani ????
  … pentru un „carnet” al scuterului ????
  Adica platesc impozit intre timp pe el (oricat ar fi!) si astept doua saptamani pentru niste acte ????
  In timp ce la politie se poate rezolva muuuult mai repede pentru o masina ???
  dar ce e scuterul asta, OZN ??????
  Asta, o particica din imbecilitatea primariei Cluj Napoca….

  A mai avut cineva experiente similare ?
  Se poate face ceva ?
  pana nu am „carnetul” scuterului, nu pot sa fac RCA, etc

  Inca o intrebare
  cartea de identitate a scuterului nu are nici un proprietar trecut pe ea.
  Trebuie trecut proprietarul ? Cum si unde ?
  ITPul unde este specificat ?( Aidca unde trebuie sa apara, pe carnetul scuterului?)

  Mersi
  Puiu

  1. Da, scuterul e OZN. Dar nu numai scuterul, cam orice e legat de eficienta, organizare si alte aberatii din astea, sunt ozn pentru stat.
   N-ai ce face, astepti actele. La mine a durat la fel de mult. Mai trebuie si sa fabrice numarul.

   Nici eu nu sunt trecut pe cartea de identitate si nu mi-am facut timp de asta. Din ce stiu trebuie sa mergi la o firma de intermedieri auto sa bata la masina dar nu sunt sigur.

   ITP-ul il faci la RAR si cred ca e trecut pe un cartonas galben.

 81. Salut drona.ro,

  Vreau sa-mi cumpar un Aprilia AF1 Futura de 50cc, e inregistrat pe primaria unei localitati din Bihor, iar eu sunt din Satu Mare. Vanzatorul are cartea de primarie si inregistrata la primaria din localitatea respectiva si contractu de vanzare de la fostu proprietar. Sunt obligat sa o inregistrez pe Satu Mare? Daca da, cat m-ar costa?

  Multumesc anticipat.

 82. Salut drona.ro

  Vreau sa cumpar un Aprilia AF1 Futura de 50 si e inregistrat pe localitatea Bors, proprietarul acutual e din Marghita si are contractul de vanzare cumparere de la fostu proprietar, copie de buletin si carte pe care e trecuta pe primaria Bors. Intrebarea mea e, sunt obligat sa inregistrez pe localitatea unde stau eu sau pot circula linistit asa? Daca da, cat m-ar costa, aproximativ?

  Cu stima,
  Multumesc.

  1. da, ești obligat. Caută în articol sau comentarii după „lei” și o să afli și prețul. Oricum depinde de primărie.

 83. Salut, am si eu o intrebare , eu stau acum in spania si am un motor de 49 cc inmatriculat cu itp si asigurare in vigoare, daca as aduce.o in romania as putea sa merg cu ea asa? fara sa o mai inscriu pe romania?

 84. Buna seara! Va rog daca puteti sa ma ajutati si pe mine ca nu ma pricep… Eu sunt din Dambovita o sa cumparun moped de la cineva din judetul Teleorman are actele la el si Itp valabil vreau sa il inmatriculez la mine in judet mai trebuie sa merg la Rar daca are itp valabil? Sau doar fac act de vanzare-cumparare si cu actele ma duc la primarie la mine… dar cu itp ce fac se va transfera la mine pe noul talon? Multumesc!

 85. Multumesc pentru raspuns! Deci sa inteleg ca nu mai trebuie sa merg la Rar? acolo stiu ca se da certificatul de autenticitate din care reiese ca nu este furat… si as mai avea o intrebare trebuie sa cer fisa de inmatriculare semnat de vanzator si radierea de la primaria lui precum si fiscalul?

  1. nu mai trebuie sa mergi pentru ITP. Daca iti trebuie certificatul de autenticitate tot trebuie sa mergi. Nu mai stiu cum e, pentru ca a trecut mult timp de cand am fost. Dar poti suna la RAR si sa ceri informatii telefonic. Fiscalul iti trebuie ca sa il poti inscrie la plata impozitului la primaria ta.

 86. Buna ziua
  As avea si eu o intrebare am un moped electric fara acte adus din Germania este fabricat in china, am actele originale cu care a fost cumparat in china (factura dar sunt in chineza) intrebarea mea ar fi daca se poate umbla cu eu in Romania, sau de ce acte as avea nevoie si ce trebuie sa fac

  1. cred ca trebuie inregistrat ca si un moped normal la primarie. Deci se aplica tot ce scrie in articol. In plus trebuie sa traduci actele pe care le ai.

 87. salut.am o aprilia 49,26 cm si am doar livretul motoscuterului,nu am contract vanzare cumparare si miau cerut cei de la primarie .ce pot face.pot sa fac unul cu orice persoana.scuterul mi la dat cadou un Italian.

 88. Salut drona.ro am un scuter First bike cumpărat de nou din 2009 atunci lam și înmatriculat am nr Galben pe el și talonul,pe talon am niște stampile de la primărie cu „2009 Achitat,2010 Achitat și 2011 Achitat ce sunt astea mai exact?
  Și dacă e înregistrat trebuie sa-l duc la Itp rar ?
  Am întrebat niște polițai și mi-au zis sa am asigurare la el și pot circula (am cât. B) Aștept răspuns Mulțumesc.

 89. Salut, vreau sa va intreb ceva am scuter Yamaha Booster MBK next generation si nam niciun document nam nimik pe el leam pierdut nu stiti pot sai fak kumva documente macar ceva pe el pot face? shi daka pot face cum?

 90. Sal eu am cumparat un atv cu motor de 300 si am putut sal inscriu pe primarie,pot sa circul normal cu el sau treb sa ma feresc de politie.

 91. Sa incep: Am cumparat un moped de 49cm inscris in 2012 la primaria Iasi(tipul nu a mai cirulat cu el dupa legea aia care iti trebuia permis la ele) Primul pas a fost sa fac Contract de Vz cumparare apoi cu asta am mers la Camera 15 Taxe si impozite IASI si mi l-au luat in evidenta pe numele meu. Ca sa poata sa imi dea Certificat de inregistrare pe numele meu trebuiesc urmatoarele Act propietate (ctr v-c), CI ,Dovada de plata a taxei vehicule lente CIV, ITP ,RCA, si un dosar. Bun … am sunat la RAR (eu am fost obligat sa fac itp ul(108lei) la ei ca imi trebuia si folia securizata peste CIV.. care o are poate sa il faca in podu de piatra) Mi-au facut programare a doua zi… 5 h am petrecut acolo… mi-au facut itp(lumini semnalizari, poze, serii, frane), am facut apoi asigurare.. si maine urmeaza sa ma duc la primarie unde nu ar mai trebui sa intampin nici o problema. Daca te inarmezi cu rabdare … ca asa e in Romania , te plimbi la zeci de birouri pt o semnatura, totul este ok
  ATENTIE !! sa iesi cu mopedul pe drumurile publice iti trebuie Itp valabil, asigurare , valabila, vesta(noaptea) si benzina SPor va doresc!

  1. mersi mult de informatii!

   da, itp-ul pentru moped se poate face si in alta parte, nu numai la RAR, doar ca daca mergi sa-l faci o sa-ti spuna ca nu au stand pentru mopede si ca nu ti-l pot face. Si tot la RAR ajungi. Eu asa am patit cu atv-ul, poate la scutere e altfel.

 92. Salut!
  Am 15 ani si am un atv de 49cc modificat…bascula fata si puntea spate sunt de atv de 110cc(adica mai marei).
  Ce imi trebuie pentru a circula pe sosea?
  PS:nu am nici un act la el pentru ca este luat la mana a2-a,iar fostul proprietar nu mai avea nimic la el pentru ca este cam vechi.

 93. Salut! Am cumparat o motocicleta Aprilia RS 125 de la cineva si vreau sa o inmatriculez. Ea este neinmatriculata. La motocicleta am doar actul de V – C facut de mana si certificatul ei.
  Problema este urmatoarea: Certificatul este de 50 cmc, dar motocicleta este de 125 cmc. Seria de pe tablita de pe cadru se potriveste cu cea de pe certificat, dar tot pe tablita aia scrie ca e 125, cu toate ca seria se potriveste.
  O pot inmatricula asa fara vreo problema? Imi mai trebuiesc si alte acte obligatorii ? Imi fac cei de la RAR alte acte ?
  P.S Actele de la motocicleta sunt in limba italiana, defapt actul, ca am doar certificatul ” CERTIFICATO PER CICLOMOTORE „

 94. am luat si eu un atv MARCA E-TON doar cu act de vanzare fara carte tehnica
  . am incercat sa iau acreditare dar nu am gasit seria decat pe placuta stie cineva unde poate fi marcata si pe sasiu ,va rog din suflet

 95. salut am cumparat recent un atv sunt in spania si vreau sa al aduc in rom e un 250cc pot circula cu el in rom cu itp si asigurare de spania valabile sau trebui inscris si in rom ??am actele pe numele meustie careva cum se procedeaza ?va multumesc

  1. daca ai aceleasi acte ca si pentru o masina, eu cred ca poti. Legea nu tine cont daca e atv sau nu. E un autovehicul ca oricare altul. Daca poti circula cu o masina normala inmatriculata in spania, o sa poti si cu un atv.

 96. cineva a inregistrat un scuter la primarie apoi la vandut si peste un an sa bagat impozit cum pot sa scot de la impozit

 97. Salut, dacă cumpăr un scuter de la cineva care are toate actele la el, itp valabil, RCA tot, pot circula cu el fără sa îl mai trec pe numele meu?

 98. Bună ziua,
  Am un ATV marca Jordan Rino 150 c.c. cu cutie de viteză automată. De câtva timp am observat că patinează ambreajul (?). Există vreo posibilitate de reglaj, sau doar înlocuirea unor piese ? Care ar fi acestea ? Dacă cineva poate să-mi răspundă îi mulțumesc anticipat.

 99. Buna, doresc sa achizitionez un ATV de 125 cm, raman valabile aceleasi legi ? ITP, asigurare? Eu voi circula cu el 100 de m pe sosea, iar restul pe camp.

 100. Salut, am de gând să cumpad un mopen din Italia (o motociclecta cu cilindree de 49cmc) și normal îți dă doar talonu după ce schimbi pdoprietariu, cum ar trebui să fac având doar talonu? Unde trebuie sa ma duc, trebuie să l traduc? Sau ma pot duce direct la primărie? Trebuie să mai trec și pe la rar?

  Mulțumesc

 101. Am cumparat un atv/quad motor de 500cmc si 38kw am mers la RAR pt inmatriculare cu gandul sa il inmatriculez cu numere negre …dar supriza de la RAR am primit un atestat tehnic cu poza si tot ce trebuie nu ma pricep am facut dosarul si am fost trimis la primarie sa scot numere galbene…de integistrare….la primarie pe baza actelor le.explic ca atv-ul nu e mic si nici nu e moped…si culmea nu era nimeni interesat….am primit numere de inregistrare de la primarie……am intrebar de restrictii…nimeni nu stie….pe autostrada nu am voie in rest oriunde…..deci?????

  1. Ce marca si model de atv? nu sunt sigur, s-ar putea sa fie unele care functioneaza ca si tractoare. Poate are viteza maxima limitata?

 102. Salut as vrea sa achizitionez pentru Tatal meu un microcar ideea e k el are categoria A,pot sa il inregistrez la primarie sa circule cu el k si moped ? K dk il inmatriculez nu are voie sa circule cu el avand categoria A sau are?
  Multumesc anticipat

 103. trotineta pe benzina, cu motor de 49cc si doar factura de cumparare, se poate inmatricula? se merge direct la rar sau nu se poate doar cu factura?

 104. Salut. Acum 4 ani am cumpărat un scuter cu capacitatea de 49 cm. Fostul proprietar l-a adus din Italia iar ca act nu avea decat o hartie (format A4), practic o copie dupa actul original. La Primărie mi l-au inmatriculat, fara să dau şpagă sau mai ştiu eu ce, pe baza copiei pe care le-am prezentat-o. În condițiile astea, mai am nevoie să merg la RAR? Şi dacă da, cei de la RAR mă vor primi cu hartia mea ce ține loc de act?Va multumesc anticipat.

 105. Bună, vreau sa achiziționez un moped Jawa 49 cc cu pedale! Proprietarul imi pune la dispozitie doar contract vanzare/cumpărare, e suficient sa o pot inmatricula/înregistra cu acte în regulă?
  Multumesc!

  1. Ar trebui sa iti dea si „fiscalul”, ceva adeverinta de la primaria lui care atesta ca nu are datorii. Eu nu l-am avut dar l-au inregistrat si asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *