Cum se regleaza un arzator de peleti SUN P7 atunci cand se tot blocheaza

Cazan GFN8 Ferroli cu kit arzator peleti SUN P7 Ferroli
- probleme si reglaje -

english version

Problema cu arzatorul de peleti SUN P7

Problema care am avut-o cu arzatorul de peleti SUN P7 de la Ferroli a fost ca se tot bloca. Tubul se umplea mai mult de jumatate cu peleti, moment in care arzatorul se oprea si se aprindea lumina de avarie.

Dupa mai multe investigatii am vazut ca peletii se infundau undeva in gatul metalic care intra in cazan. Dar nu era un blocaj puternic. La cea mai mica atingere peletii cadeau in gratarul arzatorului. Foarte ciudat. Am curatat cat am putut, atat tubul cat si gatul metalic dar degeaba. Aproximativ din doua incercari de aprindere una esua.

Clic aici pentru a sari direct la solutie.

 

Prezentare arzator SUN P7

prezentare SUN P7

Arzatorul de peleti SUN P7 are o automatizare minima:

 • un ventilator – asigura aerul pentru combustie (usa pentru aer a cazanului – de la cenusa – trebuie inchisa complet)
 • bujie electrica – aprinde peletii
 • senzor presiune – ventilatorul poate sufla cu mai multe presiuni in functie de treapta de putere in care functioneaza arzatorul. Daca ventilatorul sufla mai tare, peletii ard mai repede deci puterea e mai mare.
 • senzor lumina – fotorezistenta care detecteaza cand s-au aprins peletii sau cand s-a stins flacara.
 • senzor 85°C – montat pe tubul de alimentare cu peleti; este un senzor de siguranta.
 • senzor temperatura (nu e in poza) – se monteaza in mantaua cazanului
 • nu are senzor pentru a detecta cand s-a infundat cu peleti sau alti senzori.
 • se poate regla sa functioneze dupa un program fix, dar diferit pentru fiecare zi din saptamana.

Cand se infunda cu peleti, lumina de la foc nu mai ajunge la senzorul de lumina si in felul acesta detecteaza, indirect, blocajul.

Arzatorul are 2 meniuri.

Primul meniu se acceseaza tinand apasat butonul M (5 secunde) pana cand primul parametru clipeste pe ecran. Datorita afisajului ciudat, primul parametru u01, cu valoarea de 80 va fi afisat astfel: u 80 01.

Pentru a trece la urmatorul parametru apasati P.

Pentru a modifica valoarea unui parametru apasati + sau –

Dupa ce ati modificat o valoare trebuie sa asteptati 3 secunde ca ea sa fie salvata! Daca treceti repede la alt parametru valoarea nu este salvata. (in concluzie trebuie sa reveniti sa vedeti daca chiar s-a salvat noua valoare – enervant).

Pentru a iesi din meniu tineti apasat butonul M pana cand apare iar ceasul.

Meniul:

Parametru Descriere Interval valori Valoarea setata din fabrica
u01 Reglare setpoint tur 30 – 80°C 80°C
u02 Treapta de putere selectata 1 – 5 3
u03 Metodele de functionare ale arzatorului 0 – 2 0

Arzatorul are 5 trepte de putere (u02). Pentru fiecare treapta de putere se poate regla presiunea cu care sufla ventilatorul si cate secunde sa bage peleti intr-un ciclu de ardere.

Puterea pentru fiecare treapta poate fi reglata de la minim pana la maxim. Cu alte cuvinte treapta 1 poate fi reglata sa fie cea mai slaba sau cea mai tare. E bine totusi, sa le reglati in ordinea crescatoare a puterii de la treapta 1 la treapta 5. Daca folositi functia de modulatie (arzatorul trece singur dintr-o treapta in alta, in functie de nevoi) atunci e obligatoriu reglarea treptelor in acest fel.

Daca veti folosi o singura treapta de putere (recomandat pana va obisnuiti cu reglajele) atunci e suficient doar reglarea treaptei folosite.

Arzatorul are 3 metode de functionare (u03):

 • 0 – arzatorul se aprinde doar cand este comandata aprinderea de un termostat sau de un contact (manual). Programul saptamanal este ignorat.
 • 1 – arzatorul porneste atunci cand programul saptamanal ii spune ca trebuie sa functioneze sau cand termostatul ii spune sa porneasca sau cand este comandat manual sa porneasca. Foarte important sa intelegi acel „sau” din text. Asta inseamna ca arzatorul va porni atunci cand oricare dintre conditii este adevarata. De obicei se foloseste atunci cand arzatorul are un program saptamanal de functionare si aditional se doreste si pornirea lui manuala. Termostatul si butonul de pornire manuala sunt legate impreuna si fie functioneaza unul fie celalalt.
 • 2 – arzatorul porneste atunci cand programul saptamanal ii spune ca trebuie sa functioneze si termostatul (sau butonul de pornire manuala) este activat. Daca e reglat sa functioneze o ora pe zi, arzatorul va porni doar in timpul acelei ore dar numai daca temperatura a scazut sub temperatura dorita in casa in timpul acelei ore (sau contactul de pornire manuala este inchis).

Recomand modul 0 de functionare, cu termostat, ca o centrala pe gaz.

 

Al 2-lea meniu se acceseaza tinand apasat butonul P (10 secunde – bine ca nu l-au pus la 10 minute….)

Modificare parametrilor se face la fel ca la celalalt meniu: P pentru a trece la urmatorul parametru, + si – pentru a modifica valoarea.

Dupa ce ati modificat o valoare trebuie sa asteptati 3 secunde ca ea sa fie salvata. Daca treceti repede la alt parametru valoarea nu este salvata. (in concluzie trebuie sa reveniti sa vedeti daca chiar s-a salvat noua valoare – enervant).

Pentru a iesi din meniu tineti apasat P pana apare iar ceasul (10 secunde – greu).

 • t01 –  Arzatorul nu are un senzor cu care sa simta atunci cand peletii cad pe tub (acel senzor de pe tub este unul de temperatura). El pur si simplu da comanda melcului sa bage x secunde peleti si spera ca asta intampla. Cand se porneste prima data arzatorul, melcul care incarca peletii este gol. Asta inseamna ca nu o sa cada peleti o vreme si arzatorul nu va reusi sa porneasca. De aceea acest parametru se pune pe 1 inainte de a incerca prima aprindere. Cand este pus pe 1,  melcul este actionat 5 minute pentru a se umple cu peleti (scoateti tubul din arzator pana se umple melcul). Dupa aceea parametrul este resetat automat pe 0. Aveti 3 incercari de 5 minute. Scoateti aparatul din priza pentru a incerca inca de  3 ori.
 • t02 – sonda de temperatura care este montata in mantaua cazanului. Daca este folosita, arzatorul se opreste atunci cand temperatura din cazan este aproape de 100°C.
 • t03 – presiunea cu care sufla ventilatorul atunci cand incearca sa aprinda peletii (nu modificati)
 • t04 – initial va baga o cantitate mai mare de peleti dupa care va incerca sa-i aprinda. Acest parametru stabileste cat de mare este acea cantitate initiala de peleti. Aveti grija la valoare. Daca e setat la 8 atunci va baga peleti 8 x 4 = 32 de secunde!
 • t05 – folosit atunci cand arzatorul trece singur de la o treapta de putere la alta (t18 = 1). Daca e reglat la 5 (5 secunde) atunci din 5 in 5 secunde arzatorul va modifica parametrii de functionare ai treptei de putere actuale pentru a fi mai aproape de treapta de putere urmatoare.
 • t06 – timpul in secunde, cat dureaza trecerea de la o treapta la alta (doar daca t18 = 1). Nu-s 100% sigur.
 • t07 – durata unui ciclu de functionare atunci cand arzatorul a ajuns sa functioneze la puterea setata (dupa perioada de aprindere): t07 = perioada de ardere a peletilor + perioada de incarcare cu peleti.
 • t08 – t17 – fiecare treapta de putere are 2 parametrii: presiunea cu care sufla ventilatorul (cat aer baga) si cat dureaza perioada de incarcare cu peleti (din durata totala a unui ciclu de functionare). Perioada de incarcare cu peleti este setata in zecimi de secunda (53 inseamna 5.3 secunde).
 • t18 – daca e 0 arzatorul functioneaza intr-o singura treapta de putere (cea selectata de u02); daca e 1 atunci arzatorul trece singur dintr-o treapta in alta (nerecomandat; trebuie reglate toate treptele de putere pentru a functiona).
 • t19 – perioada de post-ventilare. Cat timp, in zecimi de secunda, sufla ventilatorul dupa ce arzatorul a luat decizia de a se opri. In acest timp ard resturile de peleti din gratar. Recomandat sa fie setat la o valoare mare, pentru ca astfel se curata mai bine gratarul de cenusa.
 • t20 – tensiune fotorezistenta ??? 🙂

 

Cum functioneaza arzatorul de peleti SUN P7

Cand porneste arzatorul, prima data va face o ventilatie a cazanului, destul de lunga. Doar ventilatorul functioneaza in aceasta perioada.

Dupa ventilatie, arzatorul baga peleti o anumita perioada (parametrul t04). Scopul este de a avea destui peleti in gratar astfel incat sa se acopere bujia electrica a arzatorului.

Dupa aceea, bujia electrica este incinsa si ventilatorul sufla slab pana cand se aprind peletii. Acest moment este detectat de fotorezistenta cu care este echipat arzatorul.

Din momentul aprinderii peletilor arzatorul intra intr-un ciclu. In prima parte a ciclului nu baga peleti, in a doua parte baga peleti. Dupa care repeta. Durata unui ciclu este reglat prin parametrul t07. Perioada cat baga peleti este definita de parametrii t09, t11, t13, t15, t17 in functie de treapta de putere in care functioneaza arzatorul. De exemplu, daca t07 este 15 secunde, iar t09 5 secunde, atunci arzatorul 10 secunde va astepta sa arda peletii, 5 secunde baga peleti, 10 secunde asteapta s.a.m.d.

Imediat dupa aprindere, lungimea unui ciclu este data de t07 dar melcul nu va baga peleti atat cat indica parametrii t09, t11, t13, t15 sau t17. Asta pentru ca intial baga multi peleti si inca nu au avut timp sa arda. De aceea perioada de incarcare cu peleti este mica la inceput (imediat dupa aprindere) si creste treptat pana la valoare setata prin t09, t11, t13, t15 sau t17.

 

Solutia

Arzatorul se tot bloca pentru ca atunci cand incepea functionarea, cantitatea initiala de peleti era prea mare. Atat de mare incat arzatorul era practic blocat din start. Peletii umpleau gratarul complet, si aproape de tot si gatul metalic. De vina a fost parametrul t04 care era prea mare: 8 x 4 = 32 de secunde de bagat peleti. Am redus la jumatate acest parametru si blocarile ciudate au disparut. Asta este tot ce trebuie modificat fata de parametrii din fabrica, sau cei cu care s-a facut punerea in functiune.

Se poate ca acest parametru sa nu afecteze functionarea daca aveti peleti de buna calitate.

Peletii mei erau de proasta calitate ceea ce insemna ca desi se aprindeau, nu ardeau foarte repede. Imediat ce se aprindeau, arzatorul incepea sa mai bage peleti incercand sa ajunga la un ciclu normal de functionare. Cum arzatorul era deja aproape blocat, peletii noi bagati il blocau si mai tare. Dupa cateve reprize de bagat peleti, se bloca de tot si lumina de la flacara nu mai ajungea la senzorul de lumina. Arzatorul atunci credea ca s-a stins focul (s-au terminat peletii din gratar?) si incerca o noua aprindere ceea ce insemna inca 32 de secunde de bagat peleti! Si asa, incet incet, tubul de alimentare se incarca aproape tot. Dupa cateva incercari, arzatorul abandona aprinderea si trecea pe avarie… Interesant, in acest timp peletii ardeau mocnit aproape de tot de pe gratar. De asta, atunci cand desfaceam arzatorul, gratarul era aproape gol si nu se vedea nici un blocaj. Si ca sa fie si mai ciudat, peletii de pe tub se porneau la vale la cea mai mica atingere, de multe ori chiar in timp ce desfaceam usa de la cazan.

Gasirea problemei a durat foarte mult si pentru ca in manualul pe hartie primit de la ferroli.ro se specifica ca nu se modifica acest parametru (?).

Este importanta si calitatea peletilor. Sunt usor de identificat peletii de slaba calitate: daca atunci cand curatati gratarul gasiti bucati mari de reziduri sticloase, asta inseamna ca peletii contin nisip.. Problema este ca nisipul nu da caldura si in plus se formeaza acele bucati mari de sticla in gratar ceea ce inseamna ca trebuie curatat mult mai des (ventilatorul spulbera cenusa din gratar dar nu si acele reziduri sticloase).

Peletii trebuie tinuti in saci de nailon pentru ca altfel absorb umezeala din aer si ard mai greu (e ca si cum ai incerca sa arzi lemne verzi).

Peletii de buna calitate, atunci cand sunt rupti, se pot vedea in interior fibre maricele de lemn. Cei de slaba calitate sunt mult mai faramiciosi. Recomand cumpararea peletilor de buna calitate pentru ca economia pe care o faceti cumparand peleti de slaba calitate este anulata de faptul ca nisipul nu da caldura si in plus nisipul atarna greu la cantar.

 

Concluzii

Arzatorul Ferroli SUN P7 este un arzator cu automatizare minima, ceea ce inseamna ca nu are senzori in plus fata de ceea ce este strict necesar pentru functionare si pentru siguranta. Am citit ca sunt arzatoare care masoara gazele de ardere. La SUN P7 se masoara gazele de ardere doar la instalare (teoretic, practic nu cred) si oricum daca schimbati peletii ar trebui masurate din nou si facute noi reglaje.

Arzatorul are unele lucruri enervante cum ar fi:

 • ecranul mic si inghesuit.
 • faptul ca trebuie sa ti 5 sau 10 secunde pentru a intra in meniuri (de ce nu 5 secunde la ambele meniuri, 10 secunde e mult).
 • afisarea ciudata a parametrilor: u01 cu valoarea de 80 va fi afisat astfel u 80 01.
 • dupa schimbarea unei valori trebuie asteptat 3 secunde pentru ca valoare sa fie salvata, fara a exista vre-un indiciu vizual ca valoare a fost salvata.
 • faptul ca arzatorul este aprins este indicat prinr-un singur segment al unei cifre 8 de pe afisaj…
 • gratarul este prins cu surub de cilindrul in care sta: trebuie desfacut de fiecare data cand se curata gratarul (dar se poate inlocui cu un stutz).
 • usa de la arzator este inchisa cu o piulita. Ceea ce inseamna ca ori de cate ori trebuie sa cureti arzatorul trebuie sa ai o cheie la tine. La alte cazane este o piulita cu maneta. Mult mai usor de folosit.
 • nu are un indicator care sa iti spuna ce incearca sa faca: sa faca aprinderea, ciclu normal de functionare, post-ventilare etc. dar poate ca vreau prea multe 🙂

 

Recomandari:

 • usa arzatorului se poate monta fara a se da jos usa de la cazanul de lemne. Una e cu balama pe stanga, cealalta e pe dreapta ceea ce inseamna ca puteti trece foarte repede de pe peleti, pe lemne. Doar deschideti o usa si o inchideti pe cealalta.
 • pentru a putea deschide usa arzatorului nu lasati „mesterii” sa taie cablurile electrice la fix, sau sa le prinda de cazan.  Cablurile trebuie sa fie suficient de lungi pentru a putea deschide usa larg si pentru a putea curata nu numai arzatorul ci si cazanul (usa trebuie deschisa de tot, la 180 de grade). La fel, tubul de alimentare cu peleti trebuie sa fie mai lung.
 • pentru ca usa se deschide la 180 de grade, buncarul trebuie sa fie putin mai in spate fata de cazan ca sa faca loc arzatorului.
 • cazanul sa fie inaltat de pe podea pentru a putea scoate mai usor cenusa de jos si pentru a putea curata sub el.
 • buncarul sa fie inaltat astfel incat diferenta de nivel intre capul de la melc prin care cad peletii si capatul de sus al tubului de metal care intra in arzator sa fie 60 cm. In manualul primit de la ferroli.ro scrie 40 cm dar intr-un manual international de la ferroli scrie ca e 60 cm (minim! deci puteti lasa si mai mult).
 • tevile din spatele cazanului sa fie in asa fel montate incat sa permita scoaterea usoara a hornului pentru curatare.
 • avantajul unui arzator cu peleti este ca va puteti incalzi cu lemne si in acelasi timp regla temperatura din termostat. Nu mai trebuie sa bagati pe foc din 4 in 4 ore etc.
 • totusi se ard lemne ceea ce inseamna ca o sa aveti aceeasi cantitate de cenusa si praf si trebuie curatat periodic cazanul si arzatorul (de aceea e bine sa organizati lucrurile astfel incat curatarea sa fie facila).

Chiar cu defectele prezentate, SUN P7 este un arzator care functioneaza foarte bine odata instalat corect si reglat.

Clic aici pentru a descarca manualul si in limba romana (clic dreapta si save link): Sunp7-12

 

376 de comentarii la „Cum se regleaza un arzator de peleti SUN P7 atunci cand se tot blocheaza”

 1. Un material foarte complect si se vede clar ca e inspirat din practica, dar sa dori sa mai adaug un singur lucru pe care l-am descoperit iar dupa rezolvare am obtinut o blocare a arzatorului la interval de 3 saptamani de functionare (inca nu stiu de ce totusi).
  Arzatorul este foarte sensibil la variatia tensiunii de alimentare (mai ales in faza de aprindere, cred ca variaza tensiunea pe fotorezistenta in acel moment cand este important) , lucru valabil si in orase daca de exemplu se foloseste un flex sau calorifer electric in vecini care porneste in acel moment. Deci trebui luat neaparat un stabilizator de tensiune care sa aiba puterea de minim 1000 w. Cele de 1200 sunt undeva pe la 250 ron in supermarketuri.

  1. un stabilizator de 400w e suficient, arzatorul consuma maxim 400w cand se aprinde, in rest consuma mai putin. Eu am luat un stabilizator de 400w si nu am probleme, cu circa 100 de lei.

   1. da, ai dreptate.
    As vrea sa mai adaug si ca un stabilizator de tensiune nu o sa fie suficient in unele situatii. Ce se intampla este ca vine cateodata o vreme mai rea, si normal, atunci ai mai mare nevoie de caldura. Problema este ca tot atunci se ia si curentul. Si atunci ai nevoie de un UPS daca se ia curentul pe perioade foarte scurte sau de UPS si generator daca se ia pe perioade mai mari. Asta depinde de zona in care locuiti si daca de obicei se ia curentul sau nu cand e vreme rea. UPS-ul si generatorul trebuie sa alimenteze si arzatorul dar si pompele ca sa nu depindeti de reteaua electrica deloc.

   2. Buna “Drona”
    Am o intrebare pentru cei mai priceputi in utiliZarea centralei Sun P7.
    Am pornit centrala in toamna, a mers foarte bine, insa acum nu mai porneste. Dupa pornire pe micutul ecran apare noCu si ventilarea de 180 sec dupa care se opreste. Nu mai face nimic. Ce sa verific ca parametrii din calculator sunt normali. Ar trebui ca dupa acea ventilatie sa traga peleti, dar nu se mai intampla nimic dupa aceea. Pauza totala. Va multumesc pentru fiecare indiciu sau sfat
    Cele bune!

  2. buna ziua.eu nu am un raspun,am multe intrebari,sant in situatia ca trebuie sa montez un cazan feroli mixt lemn si peleti,care in continuare va avea un puffer tank in tank cu o serpentina,deci cazanul feroli va fi pentru producerea de a.c.m. si incalzirea casei iar intrun vii tor apropiat va fi montate panouri solare.va rog mult puteti sa ma ajutati cu o schema hidahulica mai detaliata.cazanul feroli va avea un arzator SUN P7pentru peleti.cred ca mam facut intales in ce doresc,va multumesc pentru orice informatie primita

   1. eu am vazut o schema din asta in magazinele mari de unelte, nu mai stiu care Praktiker, Baumax etc. Cei care vand arzatorul si cazanul Ferolli au si schema hidraulica.

   2. am lucrat cu acest tip de cazan si arzator si stiu si ce defecte pot aparea iar schema hidraulica se poate face doar cu consultarea unui specialist in domeniu la fata locului in functie de nacesitatile cladirii mai ales daca vrei sa pui si un panou solar cu oventrop

   3. Buna Daniel,

    Nu stiu daca ai construit deja sistemul. Eu am facut cea ce ai descris tu ca vrei sa construiesti.
    Eu am un ferroli sun p12 cu cazan sfl6 puffer 1000 l cu serpentina si boiler cu 2 serpentine 300 l.
    Am montat si panouri solare direct in boiler cu extensie spre puffer

   4. nu ai specificat suprafata pe care vrei sa o incazesti, dar daca vrei un aport incazire la o putere de 25 kw necesita un sistem de panouri de ce insumeaza 180 de tuburi, intrebarea aste ce faci cu ele vara

  3. Buna seara tuturor, sunt proprietar SUN P7, este dotat cu un stabilizator de 600W, lucreaza binisor insa pe ecran imi apare ”pelt” si din cand in cand nu porneste degeaba este setata sa porneasca la comanda termostatului… Aveti vreo idee ??? Nici nu am gasit astfel de mesaj de eroare in manualul atasat…

   1. Se refera la incarcarea cu peleti (pelt) initiala, la punerea in functiune sau daca s-a golit snec-ul care trage peletii din buncar. Arzatorul nu stie daca snec-ul e plin sau gol. El invarte o vreme si doar pesupune ca au cazut peleti in arzator. De aceea, cand snec-ul e gol se umple cu peleti cu butonul x cu o sageata spre dreapta. E in dreapta sus fata de ecran. Poate apasati din greseala pe buton sau are un scurt.

    Mai jos procedura pentru a umple snec-ul cu peleti:

    nc!rcarea pele#ilor
    Se poate activa înc”rcarea pele ilor într-un interval de 40 de minute dup” ce s-a alimen-
    tat cu electricitate arz”torul.
    În acest interval de timp, sistemul pune la dispozi ie 3 încerc”ri de câte 5 minute, în tim-
    pul c”rora este activat doar !urubul melc.
    În timpul înc”rc”rii pele ilor nu se poate aprinde arz”torul.
    Secven „:
    1. Alimenta i cu energie electric” arz”torul.
    2. A!tepta i terminarea fazei de preventilare.
    3. Decupla i cererea de aprindere la arz”tor: deschide i contactul de cerere (Metoda
    A, setare implicit”) sau seta i func ionarea manual” OFF (Metoda B !i C).
    4. %ine i ap”sat butonul Override “x->” (det. 3 – fig. 1) timp de 3 secunde.
    – Va fi afi!at mesajul “PELt”: care identific” pornirea iminent” a procedurii de înc”r-
    care a pele ilor PELLET.
    – Dup” dou” secunde, !urubul melc va fi alimentat cu electricitate, în mod continuu,
    timp de maximum 5 minute.
    – În orice moment, inând ap”sat butonul Override “x->” (det. 3 – fig. 1) timp de 3 se-
    cunde, procedura de înc”rcare a PELE%ILOR poate fi oprit”.
    5. În cazul în care se atinge timpul maxim de înc”rcare a pele ilor (5 minute), se între-
    rupe alimentarea cu electricitate a !urubului melc.
    6. %ine i ap”sat butonul Override “x->” (det. 3 – fig. 1) timp de 3 secunde.
    – Mesajul “PELt” va disp”rea, iar afi!ajul va reveni la func ionarea normal”.
    7. În cazul în care prima tentativ” nu a fost suficient”, repeta i secven a anterioar” de
    la punctul 4, pentru a porni a doua tentativ”
    8. În cazul în care a doua tentativ” nu a fost suficient”, repeta i secven a anterioar” de
    la punctul 4, pentru a porni a treia !i ultima tentativ”
    9. Pentru a putea efectua înc” 3 tentative, decupla i alimentarea cu electricitate a apa-
    ratului !i apoi cupla i-o din nou
    10. Dup” efectuarea înc”rc”rii cu pele i, cupla i din nou cererea de aprindere la arz”tor:
    închide i contactul de cerere (Metoda A, setare implicit”) sau seta i func ionarea au-
    tomat” sau manual” pe ON (Activat) (Metoda B !i C)

  1. nu. Sunt valorile cu care vine arzatorul din fabrica. Daca l-ai dereglat si nu mai sti ce sa-i faci, poti sa pui valorile din tabel si sa o iei de la inceput. Eu a trebuit sa modific in principal t04 care stabileste cu cati peleti incarca sa aprinda focul. Valoarea din fabrica este 8, si dupa cum spune si in tabel, valoarea se inmulteste cu 4 pentru a gasi numarul de secunde cat va functiona melcul: 32 de secunde. Din ce teste am facut, in 32 de secunde melcul umple gratarul si gatul metalic aproape de tot cu peleti. Asta inseamna ca arzatorul este deja blocat inainte chiar de a incerca sa se aprinda…

   1. salut,poti sa ma ajuti sa inteleg perioada de dupa t4,deci perioada pina incarca cu peleti dupa aprindere,cam care este acest timp ,la mine se stinge ca nu mai incarca cu peleti si apare eroare A 01

    1. Salut. Ar fi t07 minus t04. t07 e durata unui ciclu intreg: incarcare cu peleti + arderea lor. t04 e durata incarcarii cu peleti iar ce ramane peste este durata de timp pentru arderea lor.

     1. salut,cred ca am zapacit de tot arzatorul,acum face doar ventilarea curatarea de inceput,dupa care sufla usor circa 1,5 min si se opreste de tot si nu are nicio eroare.dau comanda de pornire si la fel.ai intimpinat asa problema ,este vreo solutie,sau s,a ars memoria.

    2. La A01 mai este și posibilitatea că în acel interval de timp la aprindere după ce a fost făcută alimentare cu peleți , fotocelula nu detectează flacăra .posibilă fie prea puțini sau prea mulți.cand ți-a dat eroare te uiți înăuntru ce sa întâmplat. Când sunt prea mulți pleacă ventilatorul că a depistat o flacără și indica F02

 2. multumesc pentru postul initial – este exact ce cautam si eu pentru centrala mea

  am aceeasi problema .. tocmai am reglat-o conform sugestiilor tale … cred ca o sa functioneze mai bine

  inca odata multumiri pentru post !

 3. Ci sono novità per quanto riguarda il problema che ho evidenziato, cioè la griglia in ghisa sostituita con quella in acciaio è una soluzione migliorativa secondo voi che avete esperienza. Con la griglia nuova (cioè il braciere di combustione posto nel boccaglio) sembra che si migliori la combustione e si può anche bruciare pellet di bassa qualità evitando i grumi (i pezzi solidi come quelli che si vedono in fotografia da voi inseriti nel sito). Insomma si migliora la situazione della combustione con la nuova griglia, avete dei commenti in merito da indicare ??? Grazie.

  1. Non ho esperienza con la modifica della griglia.

   (provate a postare in inglese, posso capire la domanda migliore)
   ––––––
   I have no experience with changing the grille.

   (try to post in english; I can understand the question better)

 4. Salut baieti, sunt si eu fericitul posesor al unei centrale pe peleti SUN P7. Interesanta discutia, si mie mi se bloca centrala cu peleti, am toto chemat pe cei de la service pana cand s-au saturat si mi-au schimbat softul (cel pe care il avea era setat in conditiile din Italia) clima, temperatuiri iarna -vara. Am primit si eu de la un prieten acest material, este bine documentat, dar imi este frica sa umblu in setarile softului. Daca se schimba parametru t04 se modifica automat si alti parametri sau terbuie modificati tot de mine. Timpul de alimentare initial este de 32 sec. De fiecare data cand o curat gasesc in arzator o gramajoara de cenusa intarita ceea ce ma doce la concluzia ca timpul de alimentare este prea mare asa cum bine spunea drona. Ce se intimpla daca micsorezi t04? Astept un raspuns de la voi, si in masura in care va pot ajuta si eu cu un sfat va stau la dispozitie cu toata placerea. Cu bine, doru58.

  1. Salut Doru,
   cenusa intarita inseamna ca ai nisip in peleti si nu are nici o legatura cu t04.

   Cand modifici t04 nu se modifica automat nici un alt parametru si nici nu trebuie sa modifici tu manual alti parametrii. Poti sa-ti notezi cat e acum t04, sa-l modifici, sa vezi cum merge si dupa aia, daca nu iti place, sa pui din nou valoare initiala pentru t04. Cand se blocheaza din cauza lui t04, o sa gasesti centrala cu lumina de avarie aprinsa si tubul de alimentare cu peleti aproape plin.
   Cand aprinzi focul in soba, ce faci? prima data faci o gramajoara de lemne mai subtiri si dupa aia incerci sa le dai foc. La fel face si sun p7 dar cu peleti. Cat de mare sa fie acea gramajoara de peleti este stabilit de parametrul t04.

   In concluzie, daca ti se blocheaza centrala si tubul de alimentare cu peleti este aproape plin: scade valoarea lui t04.
   Daca ti se blocheaza dar tubul de alimentare nu este plin cu peleti: alte cauze.
   Daca gasesti cenusa intarita: cumpara peleti de calitate (incearca cu cativa saci cumparati din Baumax, Hornbach etc.) .

   Citeste cu atentie articolul.
   Sa folosesti sanatos centrala!

   1. Salut, multumesc mult pt. informatii. Peletii sunt buni, ii cumpar de la schweihover cei de la Otopeni, sunt cam scumpi dar asta e. Chestia cu gramajoara de cenusa se intimpla de cand mi-au schimbat softul, de aici concluzia ca t04 este cam maricel. Am sa incerc cu modificarea sa vedem ce se intampla. Cei de la Ferroli au eperimentat o iarna intreaga si au modificat softul. Au spus cei de la service cand l-au schimbat sa nu mai umblu ca este cea mai buna setare, dar am sa modific totusi. Iti multumesc inca odata pt. sfaturi, ai avut curaj se umbli. Si eu am mai butonat-o dar mai cu frica sa nu stric ceva. Am prins ceva experienta, de aceea nu ezita sa intrebi. Cu bine, Doru,

   2. Salut, iti multumesc mult pt. sfaturi si am uitat sa-ti spun, super studiul facut de tine. In legatura cu peletii, sunt destul de buni, nu prea au facut probleme. Ii cumpar de la Schweihover, cei de la Otopeni, sunt cam scumpi dar asta este. Gramajoara de cenusa intarita a aparut dupa ce mi-au schimbat softul, de aici concluzia ca au pus timpul de alimentare la aprindere cam mare. Cred ca baga prea multi, nu se blocheaza, dar probabil ca nu ii arde pe toti. Am sa iti urmez sfatul si sa modific t04 si atunci vom vedea ce se intampla. Am mai butonat si eu la ea dar mai cu frica sa nu dereglez ceva pe acolo acum pe frigul de afara. Voi vedea si cum e cu peletii de care vb. tu, dar deocamdata mai am. Multumesc inca odata si tinem legatura. Daca pot fi de folos cu un sfat, cu toata placerea. Cu bine, Doru.

 5. Informatiile sunt corecte, cu o singura observatie : T04 la jumatate inseamna 4. Cu acest parametru la val. 4 arzatorul ferroli nu va avea suficienti peleti pentru a-i aprinde si nu va initia arderea. Valoarea minima pentru T04 si indicata in acelasi timp este 6 ( 6×4 =24) si arzatorul va functiona fara probleme.

  1. ce vrei sa spui prin „nu va initia arderea”? ca nu va incerca sa-i aprinda sau ca va incerca dar nu se vor aprinde?

   Daca melcul baga 16 secunde peleti este suficient pentru a-i aprinde. Poti scoate tubul din arzator si sa lasi peletii sa cada intr-o galeata sa vezi cam cati peleti baga. Eu zic ca sunt destui si la 16 secunde. In plus arzatorul are un opritor de care se lovesc peletii ca sa se adune pe bujie.
   Sigur, poti pune si mai mult de 16 secunde; cu cat mai multi peleti cu atat mai bine numai sa nu se blocheze. Mai conteaza si cat de repede ard peletii tai (calitatea lor).

   Nu inteleg de ce spui ca nu initiaza arderea. Eu nu am patit asa ceva.

   1. Cantitatea de peleti este insuficienta, bujia nu va bate in ei pentru a-i aprinde. Practic nu se formeaza acea gramajoara care sa „ingroapa bujia”.Nici la valoarea 5, la arzatorul meu nu are ce sa aprinda. Daca la tine merge ….????

    1. ai scos futunul si sa lasi peletii sa cada intr-o galeata sa vezi cati baga in 20 de secunde? Sau poti deschide usa imediat dupa ce a terminat de bagat si sa te uiti inauntru sa vezi exact cat de bine e acoperita bujia.

 6. salut,
  am un arzator sun7 setat pe treapta 3 cu t12=120 si t13=46.
  in timpul functionarii se blocheaza cu peleti (gatul) o data la 2 zile.
  folosesc peleti Schweighofer am si stabilizator de tensiune.
  e din cauza peletilor mai lungi sau trebuie modificat t13 ?

   1. da uniii sunt mai lungi, aproximativ 5 cm.
    nu stiu unde se blocheaza. il gasesc plin cu peleti pana sus la snec. am modificat t13 = 44.
    sper sa nu se mai blocheze.
    multumesc.

 7. Buna ziua!

  Am parcurs paginile dvs de explicatii si solutii….au fost de mare ajutor, insa am o intrebare: Ce inseamna mai exact ptr dvs „peleti de calitate” si daca imi puteti recomanda o marca sau un loc anume de unde ii pot achizitiona.

  Multumesc

  1. Buna Aura,
   nu am mare experienta cu cumparatul peletilor dar cei de buna calitate ar trebui sa fie mai luciosi de-a lungul lor, iar cand ii rupeti sa vedeti bucati maricele de lemn in ei (sa nu fie doar praf). O firma serioasa care vinde peleti o sa ii vanda in saci de nailon sa nu absoarba umezeala, iar pe sac este trecuta cantitatea de energie care va fi generata in kWh/kg. Este la fel ca la gaz, nu conteaza cati metri cubi consumi, conteaza doar cata energie genereaza un metru cub.

   Eu zic sa incerci cu cativa saci de la Hornbach, Baumax etc. si sa vezi care sunt mai buni.

 8. Am tinut cont de recomandarile dvs,am cumparat cativa saci de peleti cate intrunesc caracteristicile mentionate de dvs,dar am o intrebare legata de lungimea peletilor:acestia au lungimi de pana 5 6 cm,desi in carte recomandati sunt cei de 3.5-4 cm. Ar trebui sa modific timpii de la functia de alimentare? Multumesc

 9. Am o centrala Ferroli cu Sun p7 si mi se ridica temperatura la ceas la 28 de grade si im merge 2 -3 minute si eu vreu sa mi se ridice la 45 de grade si sam scada pana la 33 de grade dupaceia sa pornesca iar cum fac sau datim id de Yahoo sa va contactez

  1. temperaturile astea mi se par cam mici pentru incalzire, dar nu sunt sigur. Cred ca ce doriti se face din senzorii pentru pompe. Vorbiti cu firma care v-a facut instalatia.

 10. Da dar eu prima oara am avuto facuta sa mi se urce temperatura ape la 80-85 si ia la grade cesius la 45 si dupaceia sa se opreasca si sa scada pana la 33 de grade si dupaceia sa porneasca iar pana la 45 de grade sti cumva cum so fac ca ia are 2 meniuru cum fac acolo

  1. Salut,
   Mi-am pus si eu un SUN 7 iarna asta. Il tin pe treapta 3 cu reglajele din manual, casa are cam 150 mp si am pus si un termostat de interior reglat la 20 grade. Folosesc peleti de stejar de la Rosiori. Si acum intrebare cu care va rog sa ma ajutati. Consumul este cam de 2 1/2 saci pe 24 de ore. E mult, e putin ?

   1. conteaza si daca este izolata casa sau nu. O valoare de consum nu va pot da pentru ca nu am folosit niciodata acest arzator la temperatura de 20 de grade dar poate sunt alti proprietari de Sun P7 care sa scrie aici consumul lor.

    1. Multumesc mult pentru raspuns. Casa este izolata, la exterior cu polistiren de 8 cm si interior cu vata minerala de 5 cm. Din pacate arhitectul m-a „pacalit” si am facut sufrageria spre etaj. Se incalzeste mult mai greu…

  1. cred ca vorbiti de ceasul de pe cazan. Acela este legat la un senzor bagat in mantaua cazanului, dar acel senzor nu comanda pompele.

   Senzorii de la pompe sunt legati la pompe, si nu arata ca un ceas. Mai degraba ca niste potentiometre cu temperaturi.

   Nu prea inteleg ce vreti sa stiti. Poate vreti sa modificati temperatura de pe tur: meniul M, parametrul u01. Pentru a intra in meniu tineti apasat butonul M 5 secunde. Pentru a trece la urmatorul parametru apasati P. Pentru a modifica valoarea unui parametru apasati + sau – (cititi articolul, acolo este explicat mai in detaliu).

  2. Edy, eu am mai pus un senzor legat in serie cu pompa de la boiler. Cand ajunge temperatura de pe tur la 50 grade oprestea pompa de boiler.

  1. acesta este doar un jurnal. Nu suntem firma de instalatii, nu vorbim la telefon. Daca vreti sa vorbiti cu cineva la telefon cautati o firma la dvs. in zona.

  2. edy salut,vad ca cunosti cazanele feroli si arzatorul,ma poti ajuta cu o schema hidrahulica si automatizarea sau nici nu stiu cum sa ma exprim cum sa te intreb,trebuie sa montez un cazan feroli,arzator sun p7 cu un pufar tank in tank,si asi dori daca tu ma poti ajuta cu legatul sondelor unde si cum vor trebui legate,mersi mult.TE ROG MULT

  3. edy salut,vad ca cunosti cazanele feroli si arzatorul,ma poti ajuta cu o schema hidrahulica si automatizarea sau nici nu stiu cum sa ma exprim cum sa te intreb,trebuie sa montez un cazan feroli,arzator sun p7 cu un pufar tank in tank,si asi dori daca tu ma poti ajuta cu legatul sondelor unde si cum vor trebui legate,mersi mult.TE ROG MULT

 11. Am cumparat un SUN P7 de curand si testandu-l, dupa incercari de reglare a timpului de functionare a melcului, am reusit sa il blochez , a ramas cu avaria A02 si nu mai vrea sa treaca de ea!…in carte scrie ca ar fi fotorezistenta in scurtcircuit(trebuie inlocuita!), sau sa inlatur sursa de lumina!
  Ce ma sfatuiti?
  Se gaseste in comert fotorezistente cu caracteristicile cerute pentru SUN P7?
  Multumesc!

 12. SALUT, DUPA NUMEROASE INCERCARI CEI DE LA FERROLI AU TRIMIS UN COLABORATOR AL LOR CARE MI-A SCHIMBAT SOFTUL. MAI CONCRET EXPLICATIA ESTE CA ACESTE CENTRALE SUNT FABRICATE SI REGLATE IN ITALIA. CLIMA LOR NU SE POTRIVESTE CU CEA DE LA NOI. REZULTAT, NU AM AM AVUT PROBLEME. PARAMETRII PE CARE II ARE ACUM NU MAI SEAMANA CU NIMIC DIN CE ERA INAINTE. LUATI LEGATURA CU FIRMA CARE VA FACE SERVICE-UL.

  1. Salut.
   Te rog
   Da ne parametrii noi ca să comparam cu ce avem noi ca nu toți stam în zone cu posibilitate service și reprezentant ferolli. Mulțumesc

 13. Bunaseara,

  O sa incerc sa raspund pe rand la cateva probleme:

  In legatura cu stabilizatorul de tensiune:
  Intradevar un stabilizator de 400 W este suficient teoretic, dar se stie ca aceasta nu este puterea efectiva stabilizata si deci va rezulta o tensiune instabila datorita folosirii integrale a puterii stabilizatorului si deci o tensiune cu intreruperi foarte dese. De aceea se foloseste un stabilizator mai mare ca putere. Daca se adauga si un UPS este si mai bine dar un UPS care sa duca si pompele care sunt consumatori inductivi de putere este mai scump.

  In ceea ce priveste blocarea arzatorului cu peleti o data la 2-3 zile:
  Eu am rezolvat aceasta problema marind debitul de aer in treapta de putere utilizata. Explicatia mea e urmatoarea: la fiecare incarcare cu peleti nu se realizeaza arderea in totalitate si treptat se umple camera de ardere, iar daca peletii contin si o cantitate mai mare de reziduri (se intampla si la peletii de calitate) atunci este explicabil.
  Deoarece utilizez peleti facuti de mine unde nu pot controla foarte exact calitatea eu am facut si un dispozitiv de autocuratare care lucreaza ca ventilatorul dar cu putere mult mai mare si astfel indeparteaza si depunerile de zgura. In acest fel eu curat doar centrala o data la 3 saptamani si nu am blocari ale arzatorului.
  Parametrul t04 este setat la valoarea 4 la mine si arzatorul initiaza aprinderea foarte bine. Aprindrea nu trebui facuta cu peletii pe rezistenta deoarece aceasta se deterioreaza repede. Arzatorul e gandit sa aprinda peletii cu aer cald la temperatura mare, de aceea rezistenta este spalata de aer la aprindere iar daca blocam iesirea aerului cald cu peleti atunci rezistenta se supraincalzeste si ii scade durata de viata.

  Ca si consum: Casa este de 430 m patrati, izolata cu polistiren de 10 centimetrii iar ferestrele sunt termopan. In aceste conditii consumul este de 1200 kg / luna la o temperatura in casa de 21.5 grade (termostat de ambient).

  O adresa de unde se pot lua piese de schimb: http://piesepentrucentrale.ro/PIESE%20DE%20SCHIMB%20PENTRU%20ARZATOARE/Componente%20arzatoare%20pe%20peleti/index.html

   1. da, cu boabe de porumb. fizic acestea sunt mai mici decat peletii deci exista problema mecanica a pompei si a arderii. a testat cineva daca functioneaza?

    1. Nu exista nici o pompa. Esti un melc care ridica peletii din buncar si ii arunca in arzator. Nu am incercat dar sunt sigur ca o sa mearga si cu boabe de porumb.
     De aprins porumbul, nu stiu cum merge, daca se aprinde la fel de usor ca si lemnul ar trebui sa mearga si asta.

 14. Arzatorul SUN P7 functioneaza si cu boabe de porumb dar in amestec cu peleti (maxim 10% porumb) deoarece porumbul se aprinde la temperatuiri mult mai mari.

 15. Salut, care este diferenta optima de temperatura intre tur retur glicol panouri, sau la ce valoare optima ar trebui sa pun debitmetru?

  1. ce am vazut eu este o automatizare care nu vine cu arzatorul. Arzatorul are o intrare prin care poate fi comandat de un termostat. Se regleaza termostatul pe o temperatura (22 grade C) iar termostatul va comanda pornirea si oprirea arzatorului in functie de temperatura din casa. E la fel ca si la centrala termica pe gaz. Termostatul trebuie cumparat separat. Cred ca orice firma de profil va poate ajuta.

   Aveti nevoie de un termostat legat la arzator dar trebuie si sa setati arzatorul in programul de lucru care tine cont de comanda externa (si ignora programul saptamanal): parametrul u03 trebuie sa fie 0.

 16. salut. am instalat la arzator un termostat vara fir. merge bine. dar cum as putea sa unes prin el si pompa de circulatie a conductei de apa

  1. pompele au sensori de temperatura separati, senzori care se pun pe conductele care intra sau ies din cazan. Pompele nu sunt comandate direct de termostat. Cand temperatura din camera scade, termostatul da comanda sa porneasca arzatorul. Arzatorul incepe sa incalzeasca apa din cazan. O pompa porneste la temperatura relativ mica sa recircule apa in cazan (scoate din cazan si baga tot in cazan). Cand temperatura apei in cazan este mare, o alta pompa recircula apa prin instalatia de incalzire. Din calorifere va veni apa rece si aceasta pompa se va opri cand temperatura in cazan nu mai este mare. Arzatorul va incalzi si aceasta tura de apa pana cand pompa porneste iar si tot asa. In mare cam asa este, dar cel mai bine intrebati la o firma sau pe cineva care a instalat cazane. Partea asta cu pompe si senzorii lor tine strict de cazan si nu are nici o legatura cu modalitatea de incalzire a apei din cazan, peleti sau lemne.

   Senzorii pompele se monteaza direct pe tevile care intra sau ies din cazan si nu au nici o legatura cu arzatorul.

   1. Salut! Am modificat in parametri din tabel și după ce am ieșit din meniu am observat ca nu îmi mai apare câte grade are apa pe ceasul mic digital. Apare 2 liniuțe – – și 5 in colț cred ca treapta de putere. Am conectat termostat la centrală. Multumesc!

 17. spuneti va rog, daca folosim toate treptele de putere,1-5. cum trebue sa fie setat t18. si daca folosim numai o treapta, de exzemplu 3. cum e t18. am schimbat peletii, de rumegus din lemn, dar temperatura nu se ridica mai mult de 50 grade.
  vrau sa-mi verificati meniul parametrilor care e setat la mine.
  t01-0,,t02-1,,t03-51,,t04-5,,t05-5,,t06-80,,t07-25,,t08-43,,t09-23,,t10-80,,t11-32,,t12-120,,t13-40,,t14-159,,t15-48,,t16-175,,t17-53,,t18-0,,t19-100

  u1-80,,u2-05,,u3-00
  multumesc.

  1. t18 trebuie sa fie setat pe 1 pentru a folosi toate treptele de putere. Dar dupa cum scrie si in tabel, aveti nevoie si de o sonda de tur (nu stiu exact ce e asta dar ma gandesc ca e un senzor de temperatura montat pe teava de tur). Oricum, nu recomand sa folositi toate treptele de putere pentru ca atunci veti fi nevoit sa le reglati pe toate. Iar din experienta mea este greu sa reglezi si o singura treapta cum trebuie, cu atat mai putin 5. In plus, chiar daca reglezi o treapta „cum trebuie” calitatea peletilor variaza si de multe ori, trebuie refacut reglajul.

   Pentru a folosi o singura treapta de putere, de ex 3, t18 trebuie sa fie 0 si u02 sa fie 3.

   Din ce valori aveti, as schimba urmatoarele pentru a functiona doar in treapta a 3-a:
   u1-80,,u2-03,,u3-00

   t02-0 – inseamna ca nu folosim sau nu avem sonda pe tur. Nu sunt foarte sigur de acest paramentru, puteti testa si cu 0 si cu 1. Eu as incepe cu 0.

   t07-15 – 25 de secunde este prea mult. Pentru treapta a 3-a, t13 stabileste cat timp se incarca peleti, 40 la dvs., ceea ce inseamna 4 secunde. t07 setat la 25 de secunde inseamna ca arzatorul baga peleti 4 secunde si continua sa ii arda inca 21 (25-4) de secunde dupa aceea, fara sa mai bage alti peleti. Ce se intampla este ca peletii din tava se pot termina in acest interval si focul da sa se stinga. Dupa aceea arzatorul mai baga 4 secunde peleti dar peste un foc anemic. (timpii setati de t07 si t13 sunt folositi doar dupa perioada de aprindere; puteti cronometra cat timp trece intre doua incarcari cu peleti pentru a vedea daca este egal cu timpul setat de t07. Daca nu e egal inseamna ca perioada de aprindere nu s-a terminat inca). Cred ca de asta nici nu creste temperatura suficient, t07 mare inseamna ca se baga rar pe foc deci aveti un foc mic.

   Pentru treapta a 3-a, fara modulare, doar t12 si t13 mai au un rol important in functionare. t12 regleaza cat aer sa bage (aer mult inseamna foc intens, temperaturi mari, peletii se termina repede din tavita) si t13 regleaza cat timp sa bage peleti. Eu as lasa valorile din tabel si dupa aceea eventual as incerca sa reglez doar parametrii acestia doi.

   Pentru treapta a 3-a, fara modulare, doar parametrii acestia influenteaza functionarea:
   t02, t03, t04, t07, t12, t13, t18, t19

 18. buna, am o centrala ferroli sfl4 cu arzator sun 7
  problema mea este ca in timpul functionari raman peleti nearsi ,sunt doar putin arsi gasesc o tava de cenusa plina cu peleti nearsi dupa o noapte de functionare.va rog ajutatima cu aceasta problema.

  1. sunt efectiv peleti nearsi sau sunt depozite sticloase in cenusa? Daca e a doua varianta, schimbati peletii. Incercati cu cativa saci de peleti de calitate (cumparati de la baumax etc) sa vedeti daca se schimba ceva. Peletii de proasta calitate au nisip in ei iar in timpul arderii nisipul se transforma in sticla.

   Daca e prima varianta, nu sunt sigur care ar putea fi cauza, poate peletii sunt umezi. Peletii se tin sigilati in saci de nailon pentru a nu se imbiba cu umezeala.

   1. salut, sunt peleti nearsi(prima varianta),locul undesunt depozitati nu are umezeala,am sunat la ferroli si au spus ca e din cauza tirajului ca ar fi prea mic(tirajul la cos)nu stiu ce sa zic.mai astept un raspuns de la iei .va multumesc

 19. va salut ,sunt un pic dezamagit de centrala pe peleti , am montat anul trecut si am comsumat foarte multi peleti adica o medie de 3-4 saci /zi la 150mp casa este izolata cu pol.de 10cm. multumesc

  1. eu am cam 350 mp, izolata polist. 10 , am 4 panouri solare care aduc aport in puffer, am consumul cam 2 -3 saci cand nu e chiar asa de frig, si am si 5 saci/zii cand e ger

 20. Salut, am fost sa cumpar peleti pentru perioada de iarna si cand am vazut pretul m-am lasat pagubas. Plus problemele pe care le-am avut cu centrala, am renuntat la peleti si mi-am luat un Viesman de 31 kw pe gaze. Oricum multumesc mult pentru sfaturi si raman in continuare in legatura cu voi. Cu bine, Doru.

  1. Cu placere Doru. Sa te folosesti sanatos de centrala pe gaz. Adevarul este ca e mult mai usor sa aprinzi gazul decat niste peleti.

 21. Salut, am o problema arzatorul este sun p7, vreau sa va spun cand ajunge la temperatura de 40 ” C se opreste stiti cumva de ce ?

 22. Salutare. Am si eu probleme cu ferroli sun p7. Pana recent se tot bloca cu peleti, am rezolvat problema setand t07 pe 18 si t04 pe 7. A mers bine si frumos cateva ore, dupa care m-am trezit cu eroarea A01. Am repornit-o si de atunci snecul nu vrea sa mai porneasca, ca sa alimenteze cu peleti arzatorul… Am scos peletii din buncar, am scos si din snec (pe toti sper) si am setat paramentrul t01 pe 1 ca sa traga 5 min peleti ca sa se umple snecul, dar acesta nu vrea sa porneasca…. Ati desfacut vreodata motorasul acela? Se poate bloca in interior cu peleti? Eu n-as crede…ca el doar trage invarte acel spiral, nu? Sa fie din microcontrolerul centralei? Apropo, se poate reseta complet centrala la datele din fabrica? Multumesc mult!

  1. cutia aceea de metal de la snec am dat-o jos. Nu e mare lucru de vazut; nu cred ca s-a blocat cu peleti dar poti desface ca sa fii sigur. Poate s-a ars motorasul.

   Ca sa resetezi softul e suficient sa pui toti parametrii din cele 2 meniuri la valorile din tabel. Sa dai un reset direct din meniu nu stiu sa se poata.

   1. Multumesc pentru raspuns. Se pare ca nu a avut nimic melcul. Am curatat oricum tot si apoi ca sa incarc melcul a trebuit sa opresc termostatul de ambient (dubios) si sa conectez centrala, apoi sa astept sa faca prima suflare si apoi in timp ce inca era in faza de initializare (indicatorul FH) am setat t01 pe 1. Dubios ca nu pornea melcul cand era si termostatul de ambient pornit. Acum e setat u01 pe 80(nu e cam mult?), t04 pe 7 si t07 pe 18. V ad cum se comporta si mai scad din t04 daca se blocheaza

    1. Poate era prea cald si termostatul nu dadea comanda sa porneasca arzatorul? sau l-ati tinut in mana si s-a incalzit…

     u01 pe 80 este setarea din fabrica dar ce face parametrul ala exact nu stiu.

     1. Termostatul era pornit. Tocmai, ca numai dupa ce l-am oprit(scos din priza) am putut face faza de incarcare peleri. U01 e temperatura la care ajunge apa in centrala. Am pus pe 65 momentan. Din pacate s-a blocat pana la uma cu t04 pus pe 7. Acum incerc 6

 23. Salut, dupa cum am scris si in luna aprilie parametri dati de ei din fabrica nu se potrivesc de nici o culoare. In concluzie luati legatura cu cei care va fac service-ul. La mine s-a rezolvat schimbadu-mi softul.

 24. Salutare,
  interesant material si sincer l-am cam folosit, dar se pare ca in toamna asta am ceva probleme cu arzatorul care nu vrea sa initializeze aprinderea. In prima faza am crezut ca este vorba de peleti, nu de alta dar erau in buncar de iarna trecuta, dar am cumparat lot nou si i-am inlocuit (calitate superioara luati din Hornbach) si tot nu vrea sa porneasca. Am observat ca bujia incalzeste peletii dar acestia nu vor sa se aprind, oare sa fie din cauza bujiei care sa nu mai aiba acelasi randament, adica sa nu mai incalzeasca cum trebuie ? Parametrii sunt exact ca cei dati in materialul prezentat.
  Imi puteti da un sfat?
  Multumesc anticipat!!!
  Bogdan H.

 25. Sunt proaspat utilizator de SUN P7. Spuneţi-mi va rog pe ce contacte se leaga un termostat extern (de cameră – la care pot regla atât temperatura, cât şi intervalele de timp în care să lucreze centrala)? Banuiesc ca legăturile nu sunt bune, întrucât (deşi am schimbat şi peleţii) la terminarea timpului de lucru programat, apare A01. Ori, apariţia lui A01, nu are legătură cu termostatul?

 26. Am citit toate comentariile postate.Felicitari!Dupa cele descrise de tine dar si dupa buzunarul meu mi-am achizitionat un cazanSFL 4 cu peleti pentru o supraf.de 150m2
  radu BACAU

 27. CONSUM SUN P7.
  Este prima data cand postez ceva pe net, asa ca….
  Eu folosecs SUN P 7, SI CAZAN SFL FEROLLI de un an.
  Anul trecut, la o casa de 150 m2. 2 persoane, am consumat 1 – 1,1 saci pe zi la 22,5 gGr. reglat pe treapta 2 fara modulatie.
  Anul acesta am incercat sa fac unele reglaje la centrala, pentru optimizarea consumului, dar a aparut o problema;
  Am reglat pe modulatie adica T18- 1 de la treapta 3 la 1 . la 70 grade.
  Cazanul merge bine, si moduleaza ok. la inceput,
  – adica la 61 gr. moduleaza de la treapta 3 la 1 ,
  – sacde temperatura la – la 59, 58 gr. si trece pe treapta 3 .

  DAR..dupa cateva reprize de modulatie aproximativ -5 -7 ( 1 ora de functionare) CENTRALA DA EROARE?
  -adica cand ajunge la 59-58 gr. in loc sa moduleze de la treapta 1 la 3 apare in loc de treapta de putere (1 , 2 sau 3 )
  – „0”
  – apoi – O/FH – in acest moment nu mai alimenteaza cu peleti
  – ventilatorul merge
  – flacara se stinge

  Dupa ce flacara se stinge ventileaza de 2 ori puternic (10 sec.)
  – apoi – apare „0”
  -acum alimenteaza peleti pentru aprindere (30 se.)
  – da flacara
  – trece pe treapta 1, apoi pe 2
  – dupa cateva secunde 30-100 da iar eroare – adica in loc de treapta de putere ( 1 SAU 2) apare”0″ apoi O/FH
  – apoi – – nu mai alimenteaza peleti
  – flacara se stinge
  – ventileaza de 2 ori
  – alimenteaza peleti pentru pornire
  – da flacara
  – trece in treapta 1 – merge cateva secunde (uneori trece si in treapta 2) – si dupa cateva secunde apare iar
  – „0” apoi
  -„O/FH”
  – nu mai alimenteaza peleti,
  – flacara se stinge
  – ventileaza
  – porneste treapta 1, – dar se opreste iar .
  PROBLEMA, se repeta de multe ori .
  Singura rezolvare a fost sa o scot din priza, si sa o bag iar.
  Am chemat si un treprezentant Ferroli dar inca nu si-a dat seama ….
  Voi mai chema unul, si daca nu rezolvam, cred ca in orasul meu ( cel putin) nu se va mai vinde nici o centrala Ferroli. Daca reusim voi impartasii tuturor noul consum.
  Daca aveti experiente asemanatoare, sau putem rezolva problema, va astept postarile,
  Va multumesc.
  Calin.

  1. Eu credeam ca pentru modulatie este nevoie sa fie reglate toate cele 5 trepte de putere. Acum am recitit manualul dar paragraful care explica cum e cu modulatia este foarte rau scris, si nu se intelege ce vrea sa spuna. Asa ca nu mi-e clar daca pot fi folosite doar primele trepte de putere sau tot timpul le folosesti pe toate. Cat aveti setat u02 (treapta de putere) ca sa moduleze doar 1-3? 3 cumva?

   Treptele de putere trebuiesc reglate astfel incat 1 sa fie cea mai mica si 5 cea mai mare (ca putere). Deci presiunea ventilatorului si cantitatea de peleti trebuie sa creasca de la 1 la 5 (sau pana la treapta cea mai mare folosita).

   Eu as incerca sa folosesc fara modulatie arzatorul in fiecare din cele 3 trepte reglate ca sa vad daca se blocheaza si asa. Daca sa blocheaza, inseamna ca nu e de la modulatie ci de la reglajul treptei respective. Cum treapta 3 e cea in care apar problemele, as incepe cu treapta 3.
   Ati miscorat t04? cautati in articol dupa t04 si vedeti la cat sa-l reglati. Un t04 prea mare inseamna ca baga peleti prea multi la inceput si arzatorul e aproape blocat. Dupa ceva timp se blocheaza de tot.

   Alt detaliu este ca atunci cand t18 este 1 aveti nevoie de o „sonda de tur”, asa scrie in tabel. Nu stiu exact ce este aceasta dar cei de la ferolli ar trebui sa stie…

   Eu nu am incercat sa-l pun in modulatie, dar asa am inteles ca functioneaza arzatorul asta. Multumesc pentru informatiile legate de consum.

 28. Buna! Am si eu o problema cu arzatorul ferolli sun p7, daca ma puteti ajuta va rog?!Situatia este in felul urmator: – porneste merge bine arzatorul apoi dintr-o data snecul nu mai baga peleti si imi da eroarea A01.Am observat ca daca ii bag eu manual inainte sa emita eroarea, arzatorul porneste apoi snecul incarca ok o perioada apoi ciclul se repeta.Ce ar putea avea?Multumesc anticipat

  1. ori baga prea multi peleti si se inabuse focul ori prea putini si se termina focul. Daca nu ai facut nici un reglaj fata de setarile din fabrica, probabil ca baga prea multi. Cauta in articol dupa parametrul t04.

 29. Iti multumesc pt. ajutor.
  sa o luam in ordine
  1 .u02 -este 3 – inseamna ca moduleaza de la 3 la 1.
  – am incercat cu u02 si la 2, 3, 4 si la 5. – moduleaza ok dar tot apare problema…..

  2. treptele de putere au fost lasate asa cum erau in manual, problema apare…..
  au fost modificate putin …. problema apare….
  3 t04 la inceput a fost 9 , am citit articolul dvs. si l-am modificat pe 6 – dar nu a pornit flacara, apoi pe 7 – tot asa, iar acum este pe 8 , si porneste flacara ok.
  Adevarul este ca si peletii sunt de calitate slaba, contin nisip si se formeaza bulgari de sticla, si daca nu curat injectorul la 2-3 zile, bulgarii de nisip topit blocheaza injectorul.
  Problema cu modulatia se poate si din cauza peletilor?
  Anul trecut, cand l-am folosit fara modulatie, nu am avut aceasta problema, dar cred ca modulatia ne ajuta la reducerea consumului.
  Cred ca voi chema pe cineva de la Ferroli, deoarece mi se pare ca e problema din soft.
  a mai avut cineva problema asta?
  Va multumesc.

  1. dar de ce vreti sa shimbati mie mi se pare un consum destul de bun,si eu am o casa cu aceeasi suprafata si ma chinui sa gasesc un consum acceptabil,am o centrala gfn6cu snp7 ,merg pe modulatie de la 1la 4 si consum cam 2saci pe zi la aceeasi temperatura ca a dvs,ma gandesc sa il pun si eu pe o singura treapta sa vad cum merge.

 30. Cu consumul , avem 2 aspecte ….
  1- consum 1 sac pe zi atunci cand centrala merge doar cand avem nevoie de caldura.
  in rest o scot din priza, astfel ea merge cam 2-4 ore/zi.
  2 -consum cam 1,2 – 1,4 saci cand centrala merge non stop, adica,este setata sa tina temperatura la 70grade, -ea porneste cam de 4 – 6 ori pe zi doar sa ridice temperatura de la 60 – la 70 grade, prin faptul ca o scot din priza reducem de la 20- la 40%.
  Dar problema semnalata anterior, cu privire la pornirile si opririle mentionate cred ca e depistata.
  – peletii nu ard complet, astfel ramane nisip intarit ca si sticla,in injector
  – dupa 2, 3 ore, sau cateva modulatii nisipul se aduna, iar locul pe unde cad peletii se infunda , moment in care centrala se opreste,
  – dar peletii adunati in gatul injectorului , ard in continuare , si in cateva minute ard , apoi flacara se stinge.
  – centrala porneste iar, alimenteaza cu peleti,
  – ia flacara,
  – moduleaza pe treapta 1, sau 2 , dar peletii care cad bloceaza iar injectorul, deoarece nisipul topit este in jurul bujiei , si optureaza caderea peletilor pe gratar,
  – centrala se opreste, si incearca iar sa porneasca, si tot asa …….. in 10 minute porneste, si se opreste de 3-4 ori

  Oare daca voi schimba parametrii ,
  -sa alimenteze mai putini peleti, si mai mult aer, poate vor arde mai bine peletii,si vor lasa mai putina zgura.

  1. da, peletii sunt o problema oricum ar fi reglat arzatorul, cu modulatie sau fara. In Romania lemnele sunt trase prin padure pe jos si se umplu de nisip, iar la gater nu sta nimeni sa le curete. Peletii rezultati au nisip in compozitie, nisip care la temperaturi mari se transforma in sticla. Singura solutie este cumpararea peletilor de calitate sau, cum am vazut pe net, utilaj propriu de facut peleti (daca aveti loc, nu va deranjeaza sa mesteriti la el cand nu merge etc.).

   Centrala se opreste cand se blocheaza injectorul pentru ca desi flacara nu s-a stins, lumina de la flacara este blocata de peletii din gatul injectorului si nu poate ajunge la fotorezistenta din arzator. Cand fotorezistenta nu primeste lumina, arzatorul trage concluzia (gresita) ca focul s-a stins (fotorezistenta aceea este ochiul arzatorului si e singurul senzor care ii spune daca exista flacara sau nu). In continuare face ce face de obicei cand se stinge focul: ventileaza in continuare o vreme ca sa arda jarul care a mai ramas si ventileaza puternic la sfarsit ca sa spulbere cenusa din gratar. In acest moment arzatorul e oprit, dar, pentru ca oprirea nu a fost programata (el crede ca focul s-a stins singur) incepe un ciclu nou de ardere (cu alimentare peleti, aprindere foc etc.).

   Daca schimbati parametrii puteti obtine ceva rezultate mai bune dar oricum acele reziduri se formeaza si ele nu pot fi spulberate de ventilator (e sticla topita). In plus, aer mult inseamna temperaturi mari si am vazut focar de arzator (cilindrul acela in care arde focul) mancat de flacara. Deci puteti incerca dar nu-i dati la maxim.

   Cumparati cativa saci de peleti de calitate si vedeti cum functioneaza asa. Daca merge bine, de vina sunt peletii.

 31. Am observat ca arzatorul nu schimba treptele de ventilare si merge pe viteza cu care initiaza focul.Ma enerveaza la culme.Cum as putea schimba acest lucru?Multumesc

  1. poate e reglat pe treapta maxima de putere. Parametrul u02 cat este?

   Pentru fiecare treapta de putere aveti doi parametrii care ii corespund, in meniul P (vedeti tabel). Pentru treapta 1 de putere, t08 si t09. t08 seteaza cat de tare sa sufle ventilatorul. Pentru treapta 2, t10 si t11 etc.

   Uitati-va prima data in ce treapta de putere e setat (u02) si apoi uitati-va la parametrul corespunzator pentru ventilator din meniul P.

 32. Aveti dreptate, sticla topita din cilindru, nu poate fi spulberata,
  Dar cum credeti ca ar trebui sa reglez parametrii, ca sa se formeze cat mai putina ?
  Oare daca micsorez cantitatea de peleti , iar aerul ramane la fel rezolv ceva?
  Teoretic cu cat mai mult aer, cu atat arderea e mai completa, deci mai putina cenusa, dar nisipul tot ramane , ca nu arde, ci se topeste.
  Ce e de facut? Am cumparat deja 3 T. peleti.
  Multumiri
  P.S. Daca centrala nu este de vina, imi retrag cuvintele, si
  CONCLUZIONEZ; cazanul Ferroli, si arzatorul SUNP7 mi se par OK. raportul pret calitate este onorabil, durata de viata, dar si consumul redus de peleti sunt principalele caracteristici . (Eu la 150 m2 am consumat anul trecut aproximativ 1 sac pe zi cred ca e ok. din ce am auzit pe la altii, sper ca anul acesta odata cu setarea modulatiei sa scada putin…)

  1. de format se va forma la fel de multa sticla. Singura solutie, pana va scapati de aceasta cantitate de peleti, este sa curatati mai des arzatorul. Puteti si sa dati aerul mai tare putin sa vedeti daca ajuta. Cu o cantitate mai mica de peleti (de calitate slaba) s-ar putea sa se stinga focul (nisipul nu arde…). Incercati si vedeti ce rezultate obtineti.

   Arzatorul pare ok dar din experienta mea are prea multe capcane in utilizare, e sensibil la calitatea peletilor si din ce am mai auzit, nici la partea electronica nu exceleaza. Dar probabil ca avantajul cel mai mare este pretul.

   Un video cu peleti „premium” (nu se vede nici urma de rumegus).

   1. Va salut an un arzator sunp7 de 3 ani am o problema la el ami arde bujia in special cand e cel mso frig afara stiti cumva care ieste problema?

 33. Eu am crescut t08 tocmai pentru ca nu ventila,t08 acum l-am crescut la 100 in speranta ca merge mai tare, dar nici vorba, el merge in ritmul lui si de aceea nu se stinge la un moment dat.Ce spuneti sa chem pe cineva de la ferroli?

  1. daca aveti u02 setat pe 3 atunci parametrul care regleaza turatia ventilatorului este t12.

   Cititi articolul pentru a intelege cum functioneaza arzatorul sau chemati pe cineva care se pricepe.

 34. Vreau sa stiu;
  – cum se poate automatiza centrala sa porneasca doar atunci cand termostatul de camera, sau cel de pe boiler cere ?
  -in rest sa se opreasca de tot, adica sa nu consume inutil peleti doar ca sa tina temperatura din interiorul cazanului la 70Gr.C.

  Din experimentul meu de anul trecut, cand am scoso din priza atunci cand nu mai aveam nevoie de caldura , iar cand aveam nevoie, (adica termostatul cupla), o bagam si eu in priza si pornea, am facut o REDUCERE DE LA 20-40% la peleti .
  Cand o lasam in priza tot timpul consuma cu 20-40% mai multi peleti, inutil doar ca sa mentina temperatura apei din cazan la 70Gr. Pornea de 5-7 ori pe zi .

  Va multumesc.

 35. Vreau sa stiu;
  – cum se poate automatiza centrala sa porneasca doar atunci cand termostatul de camera, sau cel de pe boiler cere ?
  -in rest sa se opreasca de tot, adica sa nu consume inutil peleti doar ca sa tina temperatura din interiorul cazanului la 70Gr.C.

  Din experimentul meu de anul trecut, cand am scoso din priza atunci cand nu mai aveam nevoie de caldura , iar cand aveam nevoie, (adica termostatul cupla), o bagam si eu in priza si pornea, am facut o REDUCERE DE LA 20-40% la peleti .
  Cand o lasam in priza tot timpul consuma cu 20-40% mai multi peleti, inutil doar ca sa mentina temperatura apei din cazan la 70Gr. Pornea de 5-7 ori pe zi .

  1. ca sa porneasca doar la comanda termostatului de camera, u03 trebuie sa fie 0. Cititi articolul. Cautati in articol dupa „metode de functionare”.

 36. bine, dar intrebarea este ;
  – cum trebuie legat termostatul de camera la centrala?
  desfac cutia, si unde leg cele 2 fire de la termostat?
  – in acest moment, termostatul dec camera, este legat la pompa care invarte apa in circuitul de incalzire
  – termostatul de la boiler este legat, la pompa care invarte apa in circuitul boilerului.
  – ambele pompe, sunt legate si la termostatul de cazan, care le da contact cand apa ajunge la 40Gr. ele pornesc apoi in functie si de termostatul ficaruia daca le cere
  Ce trebuie sa fac ?
  dvs cum ati facut automatizarea?
  Multumim.

  1. Automatizarea era deja facuta. Termostatul de camera se leaga direct la arzator. Arzatorul are doua contacte unde se leaga termostatul, cititi manualul. Este la fel ca la orice centrala pe gaz dar mai bine cereti ajutor de la o firma de instalatii.

   Automatizarea e impartita in doua. Prima parte este termostatul de camera care comanda doar arzatorul. Nu este legat la nici o pompa, la nimic altceva. E ca si la o centrala pe gaz.

   A doua parte este mai complicata, dar se face la fel ca si la orice cazan pe lemne. Aici e special si modul in care se leaga tevile: exista o teava cu pompa care recircula apa doar in cazan pana cand apa depaseste o anumita temperatura. Din ce tin minte erau doua pompe cel putin, una recircula apa in cazan pana ajungea la o temperatura mai ridicata, iar a doua pompa recircula apa in instalatia de incalzire. Pompele astea erau comandate de termostate reglabile montate direct pe tevi.

   Uitati aici o schema, mai simpla, cu o singura pompa dar cu un ventil termic de amestec Uitati-va la schema nr. 4. Acel termostat de contact care comanda pompa este fixat direct pe teava. In text vad ca vorbesc tot de doua pompe dar pe schema apare doar una…

   Cel mai bine este sa va adresati unei firme care instaleaza cazane. Partea de cazan este la fel chiar daca folositi peleti iar arzatorul este comandat ca o centrala pe gaz.

 37. Colegi de unde luati voi peleti din Timisoara(sau limitrof), ma intereseaza un pret bun si raport calitate pret, exceptand cei din Baumax sau hypermarket.Multumesc anticipat

 38. VA MULTUMESC PENTRU SFATURI,
  am chemat de la Ferroli, dar au zis ca nu au timp 2-3 saptamani ca sunt foarte ocupati.
  mai am cateva intrebari;
  1 Termostatul de camera legat la arzator, intrerupe alimentarea cu curent ?
  daca intrerupe alimentarea cu curent a arzatorului,inseamna ca acesta se opreste brusc, adica nu mai ventileaza , peletii aflati in gratar ard in continuare… e ok?
  2 Ce face arzatorul cand termostatul decupleaza?
  3 cum trebuie sa leg termostatul de la boiler? sa porneasca cazanul cand am nevoie doar de apa, nu si de incalzire?
  Eu vreau ca sa porneasca doar cand este nevoie, cand este comandat de termostatul de la boiler, sau cel de camera, in rest sa stea fara sa consume .
  4 Trebuie legate amandoua termostatele la arzator, in acelasi loc?
  Va multumesc.

  1. 1. Termostatul doar da o comanda de oprire sau pornire. Nu taie curentul. Arzatorul ramane conectat la curent non-stop la fel ca un televizor care e oprit dar totusi poate fi pornit din telecomanda.
   2. Arzatorul intra in faza de oprire. Continua sa ventileze dar fara sa alimenteze cu peleti iar cand senzorul ii spune ca s-a terminat si jarul, ventileaza puternic pentru a spulbera cenusa, dupa care se opreste de tot.
   3. Nu stiu cum se leaga de obicei. Se poate face o automatizare care sa insumeze comenzile de la termostatul de camera si de la cel de la boiler. In felul acesta arzatorul porneste ori de cate ori este nevoie de apa calda sau de incalzire.
   4. S-ar putea sa mearga si legate amandoua in acelasi loc dar nu stiu cum functioneaza termostatele astea ca sa va pot spune. Cel mai bine apelati la un specialist. Nu trebuie sa fie neaparat cineva de la ferroli, sunt o multime de firme care pot face automatizarea asta.

   Manualul il puteti descarca de aici. Are sectiune si in limba romana.

 39. Ne sunteti de mare ajutor, deoarece mesterii, sunt greu de gasit, si de abordat, mai ales pt. sfaturi gratuite.
  Va multumim.
  1 In urma impulsului, arzatorul se opreste, si porneste numai cand primeste alt impuls? chiardaca trec cateva zile ??
  2 La dvs termostatul de la boiler, e legat in acelasi loc cu cel de camera? sau cum?
  Am citit manualul, si tot nu mi-am dat seama unde se leaga termostatul, cred ca nu e complicat, dar voi chema un ajutor.
  Cele bune!

  1. Cu placere! tineti cont ca eu nu instalez centrale, doar am avut ocazia sa vad de aproape cum functioneaza acest arzator si vanzand ca e mai greu de cat ar trebui m-am hotarat sa scriu acest articol pentru a-i ajuta si pe altii aflati in aceeasi situatie.

   1. nu e impuls. E un contact ca un intrerupator de la bec. El face contact intre cele doua fire cand temperatura e prea mica si intrerupe legatura cand temperatura a crescut peste temperatura setata din termostat.
   2. la instalatia din articol boilerul era legat la un loc cu caloriferele, deci exista apa calda menajera doar cand mergea incalzirea. Se putea face si doar apa calda inchizand caloriferele. Apa era circulata doar prin boiler. Pentru a face apa calda la cerere automatizarea avea un buton pentru a porni manual arzatorul (si nu la comanda termostatului de camera). Termostatul boilerului cred ca nu era folosit. Nu mai stiu exact.

   In manual la pagina 34 sunt prezentate doua diagrame electrice, una cu 12 borne, cealalta cu 14. Trebuie sa va uitati de care aveti dvs. Oricum la ambele contactul pentru a porni arzatorul se face intre bornele 7 si 8. Cand exista un scurt intre bornele 7 si 8 arzatorul porneste si va continua sa functioneze pana cand contactul este intrerupt. Daca aveti un termostat legat acolo, acest lucru se intampla cand termostatul detecteaza ca temperatura a crescut peste valoarea setata. Daca nu aveti termostat, cred ca arzatorul vine cu un scurt din fabrica intre bornele 7 si 8 si asta inseamna ca arzatorul functioneaza pana cand instalatia de incalzire nu mai poate absorbi caldura (termostatul din mantaua cazanului opreste arzatorul in acest caz).

   Puteti lega cele doua termostate impreuna fara a le lega la arzator si sa masurati rezistenta intre contacte cu un aparat. Puteti testa si pornirea arzatorului facand un scurt intre contactele 7 si 8. Oricum, orice ati face, sa stiti ca eu nu-mi asum nici o raspundere 🙂

   Bafta!

  2. Un electrician ..2 relee…2 termostate si conectare la bornele 7/8 ale centralei….eu am 4 circuite:
   Etaj…termostat 1 …9calorifere
   Parter…termostat 2…90m incalzire in pardoseala
   Boiler 2 serpentine solar+centrala la nevoie
   Subsol 5 calorifere…la liber pt surplus de energie

 40. Intrebarea este daca, odata oprit arzatorul, porneste numai atunci cand primeste un nou impuls de la termostat??
  DACA CEREREA (impulsul) VA VENI PESTE CATEVA ZILE, DOAR ATUNCI VA PORNI??

 41. Salut,

  am un sfl 4 cu sun p7, peleti schweighoffer, problema mea este cu peletii nearsi ca si domnul Muscalita, tiraj bun, nu se opreste niciodata centrala, incercat treptele 3,4,5, pe fiecare treapta am coborat si ridicat puterea ventilatorului, am micsorat si marit viteza de incarcare peleti. Are cineva o explicatie logica pentru treaba asta? M-as bucura sa aud ca totusi acesti peleti nu sunt asa de grozavi si nu ca am o problema de constructie (cos, tiraj…)
  Multumesc.

  1. am sa raspund tot eu pentru ca am incercat si altceva acum cateva minute care pare a fi solutia. Tirajul cosului este destul de mare avand in vedere ca din centrala ies cu 180 si intru in cos cu 200, am setat centrala cu usa deschisa si am constatat ca arunca mai putini pelet arsi atunci cand setez foarte jos ventilatorul pe treapta 3 (in momentul asta e pe 65 si nu pe 120 cum spune in carte). Concluzia ar fi ca puterea ventilatorului(setata pana acum intre 90 si 140) impreuna cu tirajul cosului fac ca peletii sa fie spulberati si flacara ineficienta.
   Multumesc, o seara buna.

   1. Buna,
    cand spuneti ca ati setat centrala cu usa deshisa, va referiti la usa de la cenusa? Cred ca am citit undeva ca usa de la cenusa trebuie sa fie inchisa. In felul asta focul primeste aer doar cat ii da ventilatorul si atunci reglajul care se face din meniu chiar inseamna ceva.

    Cand spuneti ca iesiti din centrala cu 180 va referiti la unghiul pe care il face tubulatura cu centrala?

    As mai vrea sa stiu unde anume ramaneau peletii nearsi? inspre arzator sau inspre capatul gratarului?

 42. Salut,

  da, usa cu arzatorul deschisa ca sa pot vedea in timp real daca mai arunca peleti nearsi sau nu si din pacate se comporta la fel(a fost doar o impresia ca am rezolvat).

  180 diametrul de evacuare, am doar un unghi de 45 % facut de burlan la intrarea in cos.

  Peletii nearsi sunt practic aruncati din arzator direct in tavita de colectare. Am sa fac o poza cand ajung acasa pentru exemplificare.

  A gasit cineva o solutie la problema asta?

 43. Salut,

  am ajuns destul de tarziu aseara acasa si inca nu am facut poze, le voi trimite astazi dupa amiaza. Intre timp ma gandesc la rezistenta din arzator, este posibil ca functionarea defectuoasa a acesteia sa fie cauza peletilor nearsi sau aceasta este folosita doar pentru aprinderea initiala a peletilor iar apoi acestia se aprind de la flacara existenta si ventilatie?

  Altfel nu am nici un fel de problema cu centrala, nu se blocheaza, nu da rateuri…..

  Multumesc,
  Nicu

  1. Da. Rezistenta este alimentata doar la inceput pentru a aprinde focul. In momentul in care focul s-a aprins, lumina de la flacara ajunge la o fotocelula si in felul acesta arzatorul stie ca s-a aprins focul si opreste alimentarea rezistentei.

  2. am adaugat pozele la sfarsitul articolului. Greu de spus care ar putea fi problema. La mine nu a spulberat niciodata peletii. Cred ca e de la tiraj.
   Aveti usa de la cenusa inchisa? (eu am usa pe care e montat arzatorul si sub ea, alta usa mai mica pentru cenusa) In manual scrie ca acea usa de cenusa trebuie sa fie inchisa.
   Daca aveti tirajul prea mare, ati incercat sa mai inchideti clapeta de la horn? Cum se poate vedea si in poze, la iesirea din cazan exista o clapeta pe horn.
   Cum e tubul de plastic pe care vin peletii? e foarte inalt? desi vad ca aveti acel opritor de tabla in arzator deci nu ar trebui sa sara asa peletii.

   Altceva nu stiu ce ar putea fi. La minte tot timpul cenusa mai grea a ramas in gril si niciodata nu am avut peleti aruncati in cazan.

 44. Multumesc mult pentru raspuns, usa sta intotdeauna inchisa, furtunul de care spuneti nu este foarte inalt. Am sa incerc sa pun 2 saci de peleti intr-o camera in care pornesc un dezumidificator vreo 2 zile dupa care incerc sa-i ard. M-am jucat si cu clapeta de tiraj, am inchis-o 45grd iar la urmatoarea pornire am avut eroare de tiraj. Imi aduc aminte acum vreo 2 ani ca am folosit peleti de la Rosiori si nu am avut aceasta problema, din pacate nu am de unde sa mai fac rost de un sac doi ca sa testez daca problema mea se trage de la peleti sau de la vreun reglaj de centrala.

  Cu stima,
  Nicolae Ionescu

 45. Am vorbit cu un inginer Ferroli astazi si mi-a recomandat sa nu mai chinui arzatorul pentru ca a mai vazut asta si la alti detinatori de sun p7, problema pare sa fie reteta schimbata a peletilor care dupa ardere sa nu se descompuna asa cum ar trebui ci sa isi pastreze forma intr-o oarecare masura.

  Mai este cineva cu SFL4 si SUN P7 care NU are problemele reclamate de mine? as vrea sa stiu ce peleti folositi.

  Multumesc.
  Nicolae Ionescu

 46. Buna ziua,

  Am cumparat o casa ce are incalzire cu centrala GFN si arzator SUNP7.

  La prima curatare a arzatorului am observat ca arzatorul este crapat. De fapt mai mult decat atat. Voi pune poze originale cand voi curata din nou arzatorul. Am sa pun o poza in care arat unde este situata gaura. Stie cineva daca piesa defecta se poate inlocui? (Piesa din poza). Acum se opreste cand iti este lumea mai draga. (A01). Ce ma sfatuiti?
  Imaginea desenata

  Multumesc,
  Dan

 47. La prima pornire a arzatorului sun P7 apare codul de eroare FH, stie cineva ce inseamna si cum remediez problema? In manualul de utilizare nu apare eroarea FH.

  1. Buna.
   Am observat si eu acel cod FH urmat de cifra O… am impresia ca este codul de Standby al arzatorului. Cel putin asa am dedus eu dupa modul de functionare. Dupa cele doua coduri si preventilatia de la pornire, apare acel FH O… semn ca centrala este in standby. In timpul functionarii, la primirea comenzii de oprire a arzatorului (deschiderea contactului manual – pinii 7 si 8) dat de termostatul de ambient din camera, arzatorul se opreste, trece pe standby, apare acel FH O, care dispare in momentul in care arzatorul primeste comanda de pornire de la termostat (inchiderea contactului manual).

   PS: sunt disperat cu eroarea A01… am incercat tot ce este pe acest site plus altele, am schimbat mai multe tipuri de peleti…. tot A01…

    1. Bună ziua!
     Stie cineva cum se poate debloca snek – ul termosemineului(Aqua term Gorenje) ?
     Problema este alimentarea. Merge doar motorasul in gol.
     Mulțumesc frumos!

 48. eu daca nu deschid usita de jos (un gfg5) gasesc in tava de colectare a cenusii peleti arsi incomlet in loc de cenusa fina. clapeta pe care o am la iesirea din centrala este deschisa la maxim. Este normal?
  Peleti de f. buna cal. -b schweighopfer

 49. buna ziua,
  Am o centrala ferroli cu arzator SUN7 sper sa scriu corect…problema mea este ca nu gasesc parametrii corecti de functionare , cei din manual nu ma ajuta deloc..din contra ..afuma..va rog daca ma puteti ajuta voi cu parametrii cu care va functioneaza voua corect arzatorul…va multumesc!!

  1. Buna ziua, va rog daca ma poate ajuta si pe mine cineva cu setarile corecte la care functioneaza eficient si bine centrala sun p5+sfl7, fara erori si sa dea randament. Ne-am instalat o centrala SFL7 din luna septembrie 2017. De atunci, am avut tot erori…gen A 01(LIPSA PELETI), se bloca deoarece nu era nu avea tirajul bun si tot asa. Dupa un timp, a venit instalatorul si a modificat t04-pe 10, t16-pe 190 t17 -pe 65 si t19 pe 255(a pus puterea maxima la post ventilare) deoarece dupa ce ajungea la temperatara si dupa ce se oprea, in gratarul de ardere ramaneau reziduri si la urmatoarea oprire dadea eroare deoarece nu vedea peleti. De asemenea i-a setat si puterea mai mare, a pus-o pe 5. Problema care o avem in momentul de fata este ca functioneaza asa cum este setata, insa consuma 2saci de peleti de la ora 18 pana urmatoarea zi la ora 07 dimineata. Functioneaza pe termostat pe o temperatura de 22 grade, casa este izolata, iar suprafata incalzita este de 155mp total.
   Peletii nu sunt arsi complet, si mi se pare ca consuma mult in ideea in care pe timpul zilei nu functioneaza si merge doar pe timpul noptii, iar afara nu este cu minus grade.
   La iarna cat v-a consuma, cand o sa fie -20 grade de exemplu, daca acum imi i-a 2 saci pe timpul noptii.
   Ne tot intrebam, oare atat trebuie sa consume, am citit aprox. toate comentariile de pe acesta pagina, si nu stim ce sa mai facem.
   Va rog, daca ma puteti ajuta cu alte setari, la care sa dea randament bun si cu cantitate mai mica de peleti.
   p.s( deoarece am impresia, ca isi i-a prea multi peleti deodata si nu are timp suficient sa-i arda si intra ventilatorul prea repede si i vantura afara in tava de cenusa).

   1. Puterea se regleaza efectiv din cantitatea de peleti care se incarca periodic si din viteza ventilatorului. Cele doua trebuie sa fie aproximativ sincronizate: o cantitate mare de peleti are nevoie de cantitate mare de aer pentru a arde. Ceva variatii apar in functie de calitatea si compozitia peletilor.

    Eu zic sa iti notezi setarile actuale dupa care poti modifica doar cantitatea de peleti si viteza ventilatirului pana obtii niste valori mai bune. Poti incepe cu valorile din fabrica pe care le gasesti in articol.

 50. Salut,

  Am o problema cu arzatorul SUN P7, imi tot da eroare A01 dupa vro 12 ore.. problema e ca nu are absolut nimic,nu e blocat snecul nimic. Apas P porneste,dupa 12 ore +/- iar apare eroarea..

 51. salut am o soba normala pe peleti,nu am avut probleme cu ea pana acuma,dar de 2 zile nu se m-ai aprinde deloc.Are vreo rezistenta care sa ars sau ce ar putea fi de vina?

  1. nu stiu nimic de sobe dar banuiesc ca are aceeasi rezistenta care se incinge si aprinde peletii, o bujie. Curat-o. Poate fi si arsa.

 52. Am chemat o firma reprezentant ferroli. Au schimbat tunul, cu ocazia asta a trebuit sa plec de acasa vreo 2 saptamani. In mometul in care au venit cu tunul, au desfacut vreo 3 garnituri de azbest care sunt de fapt de unica folosinta si nu aveau pe stoc. Faza cea mai tare e ca au intrat cei de la Ferroli in inventar, care a durat o saptamana. Ok, trecand peste asta. Imi da din nou eroarea A01.
  Porneste, merge pana ajunge la temperatura de 80 grade cat am setat u1 (uneori mai putin de 80 grade) si la un moment dat apare eroarea A01. Nu am reusit sa prind decat o data sau de doua ori posibilul motiv care este eroarea F02. Mentionez ca am schimbat si fotorezistenta. Peletii sunt schweighopfer. Nu mai inteleg de ce da A01. Nu stiu cum trebuie sa se comporte in momentul in care a ajuns la temperatura de 80 grade, dar termostatul nu a ajuns la temperratura la care trebuie sa opreasca arzatorul. Am incercat si varianta cu t18 -1 si cu varianta t18 – 0.

  1. Nu am testat dar cand ajunge la 80 de grade ar trebui sa se opreasca chiar daca termostatul de camera cere continuarea arderii, e o protectie de siguranta. Ai calorifere inchise? Sau poate ai setat o putere prea mare la arzator si atunci caldura nu are timp sa se disipe in camera, ramane in calorifere si atunci boilerul nu se mai raceste suficient de repede. Din moment ce acel tun s-a topit, inseamna ca a functionat la o temperatura foarte mare. Ar trebui sa pui inapoi setarile din fabrica si sa o iei de la inceput. Probabil au setat o cantitate foarte mare de aer ceea ce duce si la temperaturi mari.

   Cat despre A01 nu stiu ce sa zic, ai verificat recomandarile din manual? containerul cu peleti e gol, cablul de la snec e intrerupt, rezistenta electrica defecta (rezistenta care aprinde peletii nu foto-rezistenta), arzator murdar (curata si capul rezistentei electrice), tubul pentru peleti infundat. A01 apare atunci cand arzatorul nu reuseste sa aprinda peletii.

   Eu as reseta toti parametrii la valorile din fabrica, as modifica t04 dupa cum scrie in articol, si as seta cea mai mica treapta de putere.

   1. Tunul s-a topit pentru ca nu a avut cos de fum, ci un ventilator, iar la un vant foarte puternic tirajul a fost invers. A01 il da dupa ce functioneaza si ajunge la temperatura de 75-78. Aprinderea o face fara probleme cu t04-setat la 6.

 53. Am o centrala SUN P12 si de cateva zile pe afisaj am indicatia PELE.Centrala functioneaza nu are probleme.Poate cineva sa-mi spuna ce inseamna aceasta indicatie si cum o pot elimina? Multumesc.

 54. Va salut domnilor ,

  Am si eu o problema cu SUN P7 . De cind mi-a montat-o o firma specializata ( ? ) consuma peleti enorm , si sint pe cale sa renunt sa trec la alta forma de incalzire .
  Mi-a luat si 10 saci pe zi . Daca aveti vre-o idee de ce are consumul asta . Ce e gresit in setari . De mers merge destul de bine ( inafara consumului mare ) , peletii sint buni / uscati ( de fag ) . Ridica temperatura apei pe tur la 80 C foarte repede , totusi pe total consuma mult . Incerc miine sa citesc setarile si revin .
  Daca aveti vre-o idee m-ar ajuta mult
  Multumesc anticipat

  1. Nu putem sti daca e mare sau mic consumul daca nu stim ce spatiu incalziti, in ce zona sunteti (nord, sud, munte, campie) si cat de bine e izolat spatiul. Ca sa scada consumul puteti scadea puterea arzatorului. Sigur o sa consume mai putin dar s-ar putea sa nu faca caldura destula.

   Se poate si sa aveti arzatorul setat pe o putere foarte mare, daca spuneti ca se incalzeste turul foarte repede, dar spatiul sa fie mic. Si atunci poate ca toata caldura este aruncata pe cos pentru ca nu are timp sa se absoarba in instalatia de incalzire. Puterea arzatorului este marita si de calitatea buna a peletilor. Daca ati fi avut niste peleti cu probleme, indiferent de setarile din arzator, puterea ar fi fost mai mica pur si simplu pentru ca nisipul din peleti nu da caldura de exemplu.

   O zi buna.

   1. Va multumesc de raspuns .
    Intradevar nu v-am dat toate detaliile :Suprafata incalzita 185 m2 ,Casa e din caramida si izolata cu polistiren , casa e in partea de nord a tarii. Cosul e din acela tubular din Inox ( cu izolatie – cumparat de la Dedeman ) pe exteriorul casei .
    Ba mai mult in iarna intradevar pe tur apa avea aprox. 80c dar pe retur venea tot timpul aproape rece .
    Zilele astea am contactat si firma care a montat-o , am spus si lor ce mi-ati scris . In final s-ar parea ca centrala e mica ptr. suprafata care e de incalzit , si ar trebui o centrala mai puternica .
    In sfirsit as vrea sa mai incerc cu centrala care o am acum poate reusesc : din setari sau ……
    Daca e vre-o sansa sa-mi dati si mie acele setari care credeti ca ar trebui facute dupa experienta Dvs. fata de cele ce ce am scris mai sus , as aprecia mult

    Va multumesc mult
    Cu mult respect Doru H.

    1. Buna Doru,
     din ce ai scris centrala merge bine, deci nu cred ca e vreo problema cu setarile. Daca pe retur vine apa rece inseamna ca toate caldura generata se absoarbe in casa si de asta centrala nici nu se opreste. Intrebarea e unde se duce caldura respectiva? mai ales ca ai casa izolata. Poate ai geamuri termopan ieftine. Poate ai planseu din scanduri si poate nu e izolat bine. Oricum de aici nu prea mai am cum sa te ajut; ti-as sugera sa cauti o firma de instalatii care sa vada la fata locului despre ce e vorba. Cauta firme care au soft pe calculator cu care sa poata face simulari. Ei introduc acolo suprafata casei, materialul din care e realizata, izolata/neizolata etc. si la sfarsit iti spune care e necesarul de caldura si deci cam ce putere trebuie sa aibe centrala.

     Ca sa puneti centrala pe treapta maxima de putere puneti u02 pe 5 (treapta de putere 5). Treapta a 5-a este definita de parametrii t16 si t17. Puneti t16 si t17 la valorile din tabel (cel din articol). Asta ar trebui sa va dea puterea maxima de care este capabil acest arzator.

     1. Multam de raspunsul prompt ;
      Sint in progres cu o alta firma sa-i dam de cap .
      Asa cum spui intradevar de vazut unde se duce caldura : ori pe cos , ori centrala nu face fata – e cam mica .
      Oricum multumesc de sugestii si poate revin dupa ce rezolv problema

      Multumesc
      Multa sanatate

 55. Salut,

  Am nevoie de o mana de ajutor … de o opinie. Sun P7-le meu a fost oprit in primavara, dupa o functionare fara probleme in iarna. A venit racoarea … l-am pornit (alimentat la retea), termostatul de ambient face cerere de caldura. Arzatorul porneste preventilarea … si asa moare. Ventileaza. Si atat. Dupa 10 minute se opreste cu avaria A02.

  Am masurat fotorezistenta. NU este in scurt circuit. Rezistenta electrica variaza bine merci cu lumina care ajunge pe fotosenzor. Pe terminalele ei in momentul in care arzatorul este sub tensiune are 4,9 Volti. Daca pun lumina pe ea variatia tensiunii este pana la un minim de 0,2 Volti.

  Cu arzatorul oprit (fara avarie si fara cerere de caldura) daca pun lumina pe ea se porneste post ventilarea in ideea eliminarii (stingerii) flacarii parazite care inca mai persista acolo … deci fotorezistenta este buna, circuitul care citeste starea ei este OK, reactia arzatorului este corecta in aceast situatie.

  Idei? Sfaturi? Sunt ratacit … ce cauta A02 in toata treaba asta?

  Multumesc anticipat,

  Mihai

  1. nu stiu ce sa zic. Ai UPS la arzator sau macar stabilizator de tensiune? Arzatoarele astea sunt foarte sensibile la variatii de tensiune. In rest nu stiu, e posibil un scurt de la umezeala?

 56. Si eu am folosit pana acum un arzator Ferroli Sun P7, dar cum sa aratat dealungul anilor ca variatia calitatii peletilor te obliga sa devii sluga cazanului. Prin calitati diferite esti nevoit sa faci cu fiecare schimbare de furnizor de peleti o reajustare a arzatorului pentru a-l adapta situatiei noi. Ce sa mai vorbim sa pleci iarna la ski o saptamana si sa te bazezi pe un arzator care rareori functioneaza mai mult de trei zile fara avarie!
  Anul acesta am renunat la el si am achizitionat un arzator nou! Unul fara toate aceste avarii.

 57. Buna, am si eu o problema!am cumparat o casa in care este montat un cazan cu peleti P 07 , functioneaza bine nu se opeeste porneste repede , o singura problema apare , nu arde peletii in totalitate , oare ce poate fii ?

 58. Buna ziua. Am o problema cu un arzator Lamborghini, va rog sa ma ajutati. Am termostat de ambient programat pe „programul bunica”. Centrala este data pe manual. La 2-3 porniri arzatorul nu se mai opreste chiar daca termostatul ajunge la temperatura si da comanda de oprire. Setarile sunt facute de pe manual, cazanul il curat la 3 zile, se aprinde bine, dar inexplicabil din cand in cand nu se mai opreste.
  Va multumesc, sper ca ma puteti ajuta.

   1. Parametrul u03 este 0, termostatul este cu fir. Termostatul da comanda de oprire, se stinge comanda de flacara. Arzatorul ori nu se opreste, ori se opreste si porneste de la inceput. Atunci cand porneste, pe ceas apare in dreapta jos, langa „0” o virgulita. Acea virgulita nu este acolo pana nu reporneste arzatorul eronat ( nu are comanda de foc de la termostat). Incerc sa curat camera de ardere la fiecare 2 aprinderi pentru ca gasesc acolo depuneri de nisip si imi este frica sa nu astupe orificiile de la fotocelula. Am inteles ca daca se astupa orificiile de la fotocelula arzatorul crede ca nu este flacara si initializeaza o alta pornire in timp ce face ventilarea de final. Nu mai stiu ce sa mai fac ‘ am marit putin turatia la ventilator la puterea 3 cu speranta ca va face curatenie mai bine in arzator. Am hotarat sa modific doar in treapta 3 pentru ca acolo face cea mai multa munca.
    Un lucru este sigur, peletii sunt prosti, gasesc in arzator nisip intarit, peleti nearsi in tava, se aprind din 2, 3 incercari. Credeti ca asta ar putea face ca arzatorul sa porneasca si sa nu se mai opreasca? Mai am 10 saci si scap de ei. Ce sa mai fac ?

    0 o virgulita. inainte sa se opreasca si sa porneasca, nu este aceasta virgulita. Stie cineva ce inseamna.

     1. Ventileaza, baga peleti si continua sa arda, nu mai tine cont de termostat. Tine cont de sonda de temperatura. Am facut proba si am pus uo1 la 57 de grade, cand a ajuns temperatura acolo, s-a oprit. Problema este ca a inceput sa mearga dupa 20 minute cand temperatura a scazut pe la 43 grade. Problema mea mare este ca nu pot dormi noaptea. Trebuie sa aprind arzatorul noaptea, am un baietel de 4 ani si are nevoie de caldura, daca nu o pazesc, sa o opresc eu, el merge pana ajunge la 80 grade si iar porneste. Prima seara m-am trezit ca frigeau caloriferele de nu puteai sa le atingi, am fugit la cazan si el duduia cu toate ca era aproape de 80 de grade si termostatul ii daduse comanda sa se opreasca la 23 de grade. Cand m-am trezit termostatul avea 26 grade si nu cerea flacara de la arzator. De atunci nu am reusit sa o reglez si sa mai dor o noapte legat 🙂 :(. O sa revin cu setarile care le am facute si poate reusesc sa pun si niste poze. Poate gresesc undeva.

      1. ce poți încerca este să resetezi toți parametrii la valorile din fabrică. Dacă nici așa nu merge, să chemi o firmă specializată, poate e dusă placa de bază.

 59. cablurile sunt bune,banuiesc ca este defect,asta inseamna ca trb sa cumpar alt tranductoru de presiune,adica cu totul nu?va multumesc frumos

 60. Va salut,
  Sunt utilizator nou de sun p7(2 luni) si am nevoie de ajutor in doua situatii fara raspuns ptr mine:
  1. T04 setat la indice pana la 14 nu duce la pornire ci doar dupa ce setez 15 imi porneste arzatorul.
  2. De cateva zile arzatorul are un zornait metalic. Ce sa fie? Ii pot face ceva?

  1. zornaitul metalic este de la melc, nu? freaca melcul pe teaca in care sta. Nu stiu daca poti sa ii faci ceva pentru ca melcul este prins doar sus, jos e liber.
   Partea cu t04 e ciudata. Poate faci altceva si nu iti dai seama. t04 seteaza cati peleti sa bage prima data inainte de a incerca sa-i aprinda.

   1. Multumesc ptr raspuns
    Partea cu zornaitul persista si dupa spusele baietilor de la service ar fi de la partea mecanica a arzatorului.(voi interveni la vara).

    Durerea mea mare acum sunt peletii nearsi pe care ii gasesc in ladita de cenusa . Dupa 4 luni de functionare ff buna am avut si o problema: nu a pornit eroare A04….. este vreo legatura?

 61. Buna, am si eu o problema!am cumparat o casa in care este montat un cazan cu peleti P 07 , functioneaza bine nu se opeeste porneste repede , o singura problema apare , nu arde peletii in totalitate , oare ce poate fii ?
  Puteti sa ma ajutati va rog frumos ?

  1. cauta in comentarii dupa cuvantul „nears” si o sa gasesti ce s-a mai discutat deja. S-ar putea sa ai tirajul prea mare la cos. Deasemenea centrala se regleaza si trebuie sa functioneze cu usa de la cenusa inchisa complet, scrie in manual (trebuie sa primeasca aer doar cât îi dă ventilatorul).

   1. Buna ziua..aceeasi problema o am si eu cu peletii nearsi…la 2 zile trebuie sa curat tava de cenusa. Centrala a fost pe lemne pana anul trecut de 3 luni am cumparat un arzator p7 si nu stiu cum sa il setez sa isi faca o ardere completa a peletilor..la ce setari trebuie sa modific tinand cont ca U2-4..si merge pe manual comandata doar de termostatul de ambient.
    va mulțumesc

    1. sunt multi peleti nearsi? are rost sa va faceti probleme din cauza asta? ce vreau sa spun este ca daca intr-o iarna se strang doar 2-3 kg de peleti nearsi, nu pierdeti foarte mult.

     Nu stiu care ar putea fi problema dar probabil aveti cosul foarte inalt si aveti tirajul foarte mare.

     1. Si daca tirajul este foarte mare ce ar trebui sa fac…pentru ca mi se pare ciudat la maxim 2 zile sa scot cenusa si sa gasesc peletii aproapre intregi..sunt arsi dar isi pastreaza forma …
      va mulțumesc

      1. nu stiu sigur care ar fi solutia pentru ca eu nu am avut problema asta, dar poti incerca sa inchizi clapeta la horn putin si sa vezi daca ajuta. Numai sa nu o inchizi de tot…

 62. Multumesc drona.
  Cred ca rezolv problema cu a01.
  Mai exact se blocheaza destul de des,iar cand ii dau reset,porneste fara probleme.
  Am sa incerc sa dau sa bage mai multi peleti la aprindere.
  Eu am un sfl7 sun p12 si asta-i singura problema .

 63. Buna am un sun p7 si vreau sa leg un ambient cu fir si nu inteleg cum pentru ca ambientul are trei fire si arzatorul 2 borne 7 si 8 daca stie cineva va multumesc o zi buna

 64. Buna ziua. Am nevoie de ajutorul vostru pentru un sun p7 care este blocat Ao1 , nu stiu cum sa-l deblochez , este ne folosit , cand am alimentat arzatorul a ventilat dar nu a pornit. Am golit snecul , am verificat legaturile electrice, am verificat rezistenta : ajutati-ma sa-l pornesc! Va multumesc !

  1. snecul trebuie sa fie plin cu peleti pentru ca arzatorul sa primeasca peleti imediat cum incepe sa invarta snecul. Daca snecul e gol el trebuie umplut cu peleti. In mod normal asta se face la instalare. Din manual:

   Încărcarea peleților
   Se poate activa încărcarea peleților într-un interval de 40 minute după ce s-a alimentat cu electricitate arzătorul.
   În acest interval de timp, sistemul pune la dispoziție 3 încercări de câte 5 minute, în timpul cărora este activat doar șurubul melc.
   În timpul încărcării peleților, nu se poate aprinde arzătorul.
   Pași de urmat:
   1. Alimentați arzătorul cu energie electrică.
   2. Așteptați terminarea fazei de pre-ventilare.
   3. Apăsați pe butonul de programare “P” (det. 5 – fig. 1) timp de 5 secunde.
   – Este afișat parametrul “t01”: identificat prin mesajul SET 01.
   – Reglați parametrul la 1 pentru a porni prima încercare de 5 minute. Aceasta poate fi terminată în orice moment, setând parametrul pe 0.
   – În cazul în care prima încercare nu a fost suficientă, repetați secvența anterioară, aducând parametrul la 0 și apoi la 1: atât pentru a doua, cât și pentru a treia încercare de încărcare.
   4. Pentru a putea efectua alte 3 încercări, înrerupeți și apoi restabiliți alimentarea cu electricitate a aparatului.

 65. Buna , a aparut si la mine o problema la sun p07 nu vrea sa porneasca , face prima faza incarca peletii incepe sa arda dar dupa acea nu mai face incarcarea cum ar trebui, de trei ori incarca numai putin si nu e de ajuns si se stinge focul si nu mai intra in faza urmatoare sa faca incarcare mai mare , si se opreste si apare de multe ori eroarea A01 , incerc de mai multe ori si cateodata porneste dar cat mai rar , oare ce pot sa fac ? Va rog sa ma ajutati 🙁

  1. poti incerca sa maresti t04 (cauta in articol dupa t04). Acest parametru regleaza cantitatea initiala de peleti cu care este alimentat arzatorul.

 66. Verifica daca sneck-ul (melcul) este bine incarcat cu peleti poate a prins un gol de peleti si pana se armeaza din nou o sa se stinga focul pentru ca nu cad destui peleti. Daca nu cad destui peleti si parametrii sunt ok pentru treapta la care il folosesti, incearca in timpul functionarii, chiar la inceput dupa ce incepe sa arda si merge alimentarea intermitenta, sa modifici din meniul P parametrul t07, in jos (-) pana cand melcul merge intruna (undeva pe la t07=2) si lasa sa mearga asa (fara sa memorezi in program modificarea) pana cand vin suficienti peleti, dupa care revii la valoarea initiala.

 67. Nu merge nici asa, am marit , am pus sa faca toate programele de la 1-5 asa a porni a mers o zii dar azi face figura ca porneste merge un minut sau 2 scade turatia ventilatoruli se opreste de adaugat peleti 20 30 de secunde , apoi se mareste turatia ventilatorului adauga si peleti de 3 -4 ori , apoi iarasi scade turatia ventilatorului iar nu adauga peleti 20 30 de aecunde sau chiar 40 50 apoi iara mareste turatia ventilatorului si adauga 2 -3 ori si asa face in continu , dupa acea se opreste complet dar in acelasi timp aeriseste si porneste din nou dar asta face c-am in 50 de secunde , am oprit de mai multe ori am curatat grila am dat cu aspiratorul am facut tot posibilul dar nu merge , oare ce poate sa fie ? Ce nu e bun ?

 68. Am o intrebare destinata detinatorilor de SUN P7.
  Am vizitat de curand o astfel de centrala si ma intriga un comportament ciudat de la motorul de curent alternativ ce alimenteaza melcul sneck-ului prin intermediul cutiei de demultiplicare.
  Dupa ce arzatorul intra in ciclul lui intermitent de fct , motorul de la snec pornet intermitent la anumite intervale pt a alimenta camera arzatorului cu peleti.
  Conectant un voltmetru pe tensiune alternativa la bornele motorului , observ doua regimuri de lucru:
  1. La bornele motorului regasesc tensiunea de 223Vca si totul e ok, melcul se invarte si alimenteaza cu peleti camera arzatorului.
  2.Pentru faza de standby, cand arzatorul arde noii peleti introdusi la etapa 1 , motorul de snac nu ar mai trebui sa primeasca tensiune.
  Insa voltmetrul alternativ detecteaza 140-160Vca si rotorul in scurtcircuit de la motor vibreaza nervos , fara ca acesta sa se invarta.In cca 10 minute corpul de permaloy de la motor se incinge asa de rau , ca nici nu mai poti tine mana pe el .
  Dupa mine tensiunea la motor la standby ar trebui sa fie zero , sau 230vca cand motorul primeste comanda promta de fct. Am degresat/curatat/uns axul rotorului insa fenomenul cu pricina persista.
  STIE CINEVA de ce rotorul de la motorul melcului face fenomenul descris mai sus?
  Puteti masura si voi tensiunea alternativa de la bornele motorului snac de la melc si sa imi spuneti daca tot asa rotorul de aluminiu tremura nervos intre comenzile de alimentare cu peleti?Dupa mine aceasta comandare defectuoasa a motorului in standby este cauza supraincalzirii motorului cu pricina…
  Multumesc anticipat pt raspuns…

 69. @Autospeed
  Incearca sa-l setezi sa mearga doar pe o treapta,sa dezactivezi modulatia din P la t18 sa dai 0 si verifica fotorezistenta, chiar daca nu da eroare sa fie curata.
  @Tranzistorul
  Intre alimentari tensiunea la motorul melcului trebuie sa fie 0. S-ar putea sa fie o problema la placa de baza.

 70. Am un arzator lamborghini, a funcționat 10 zile și sa oprit cu Fo6, am verificat și totul este în regula, am dat rest, face prevendicarea și se oprește aici. La pornire apare 03…05..FH. .pulsează cu 0 iar după ultima faza de ventilare se oprește și în loc de 0 apare 6, aici se blochează tote. Dacă cineva are idee de aceasta hiba va rog sa mă ajutați .Mulțumesc .tec

 71. Incearca intai sa cureti toate orificiile de aeraj di arzator, mai ales sub gratar-il desfaci si cureti tot ce e sub el sa ramana orificiul curat. Daca nu merge nici asa atunci ai trebuie sa inlocuiesti senzorul de presiune.

 72. Verifica si furtunasul de la senzorul de presiune sa vezi daca nu cumva este infundat, il scoti de pe senzor si sufli usor, aerul trebuie sa mearga cu usurinta (sa nu cumva sa sufli in senzor ca l-ai distrus).

 73. Salut,

  Am o problema cu arzatorul sun p7,imi da in fiecare seara eroare A01, nu are nici un blocaj nimic,peleti din gratar sunt arsi. In fiecare dimineata ma trezesc cu eroare A01 fara sa fie vro problema,cum apas P porneste in vro 10-15 secunde merge perfect.

 74. Salutare, as vrea sa va intreb pe dvs si pe cei care citesc acest mesaj daca ati folosit porumb boabe ca alternativa la peletii de lemn sau biomasa. Am citit pe net fel de fel de posturi in care diferite persoane spuneau ca se poate dar nu sunt convins…Inteleg ca ar fi necesar ca la pornirea initiala a arzatorului sa se foloseasca peleti si apoi se poate alimenta arzatorul doar cu porumb. Vreau sa modific centrala mea FEROLLI GFN8 care arde lemne acum si sa-i montez arzatorul P7 pe peleti insa datorita costului peletilor nu m-am hotarat. Daca as putea arde porumb in mare parte, la 40- 50 de bani kilogramul cat costa alta ar fi situatia in conditiile in care peletii de calitate ajung si la 1 leu pe kg. M-am documentat si asupra puterii calorice a porumbului si am vazut ca este asemanatoare cu a peletilor din lemn.

 75. A mai vazut/auzit cineva la un sun p7 ca flacara din arzator sa o ia inapoi pe gatul arzatorului si evident sa arda tot ce gaseste p-acolo(furtunul siliconic) ?
  Am arzatorul de 10 zile,o saptamana aproximativ a mers ,iar dupa curatarea centralei de cenusa ,m-am trezit cu problema asta.Folosesc peleti de la dedeman la 1,6 lei kg.
  Are cineva idee care este cauza sau unde ar trebui cautata aceasta cauza?

 76. nici vorba ,e un horn de peste 8 metri,iar cand l-am folosit pe lemne (am centrala gfn 7 folosita 10 ani pe lemene)tragea si un elefant pe el.

 77. am stat langa centrala si am vazut ca dupa ce s-au aprins peletii,cand ventilatorul a dat putere maxima,un jet de foc a urcat pe gatul arzatorului si varful (vreo 5 cm) in furtunul siliconic pe care l-a topit in 2 secunde.MA gandesc ca indiferent cum bate vantul flacara nu are de ce sa vina inapoi in conditiiile in care ventilatorul o impinge in diretia contrara.

  1. D-le Sandu astept cateva solutii de la dv sau de la ceilalti care folosesc acest forum, si la mine se incalzeste foarte tare teava de alimentare iar pe furtunul siliconic sunt prezente continuu scantei. Senzorul de temperatura opreste centrale de 10-15 ori pe zi

 78. buna ziua,

  sunt vechi posesor de sun p7 si vechi cititor al acestui jurnal – mulțumesc mult pt. sfaturile și hint-urile referitoare la acest arzator. de curand mi-am data seama ca am o problema ciudata – bujia de aprindere este pornita tot timpul, indiferent ca este in asteptare (asta e verificata) sau in ciclu de ardere (asta nu e verificata, insa asa cred ca este). ati mai auzit de aceasta problema? aveti idee ce ar fi cauza si cum se poate rezolva?

  cu stima,
  daniel

 79. Seara buna, am nevoie de ajutor am cumpărat o Centrala pe chipsuri rumegusi talasi cu alimentare automata din Austria marca Mawera si caut o firma sau o persoana pentru montajul la Bucuresti, mai ales pentru construcția buncarului de alimentare biomasa..
  Mulțumesc pt ajutor
  Adrian 0722.308.760

 80. Buna seara
  Am cumparat de curand un arzator ferroli sun p7 si sm vre-o 2 dileme. Daca ati putea sa ma ajutati as fi foarte tecunoscator. 1) cand bag arzatorul in priza in loc da scrie cum am vazut in manual NO CU, scrie NO CA. 2) Cum fac ca sa-mi arate si mie pe ecran temperatura din cazan. Mentionez ca am montat acea sonda de tur, sau senzor de caldura nu stiu cum se spune exact, dar tot nimic. Trebuie sa fac ceva setari?. Multumesc anticipat.

  1. NOCU apare doar cand se foloseste si programul saptamanal: arzatorul este in modul de functionare B sau C (in manual). In meniu asta inseamna parametrul u03 setat pe 1 sau 2. Cititi in articol despre modurile de functionare.

   Nu stiu sa se poata afisa temperatura aceea pe ecran. Se poate seta temperatura dorita dar nu se poate afisa ce temperatura este la un moment dat.

 81. salutare din nou. se afiseaza temperatura dar nu stiu cum. m-am uitat pe youtube si am vazut acolo ceva filmulete cu afisarede temperatura.eu ma gandeam ca poate trebuie resoftat sau asa ceva. respecte

 82. Buna ziua am si eu un arzator lamburghini si de vreo doua săptămâni dupa ce face un ciclu se oprește pe eroarea a02 .am vb cu un instalator si a zis sa curat fotorezistenta cu spirt si am fscut ssta si tot asa se oprește cu eroarea a02.daca na poate ajuta cineva cu ceva sfaturi. Mulțumesc

  1. am avut si eu aceasta eroare. Pot exista 2 motive:
   1) dupa terminarea ciclului (din varii motive), in timpol postventilarii exista inca lumina in cazan (jar incins). Se rezolva ajustand parametrii sneck-ului (prea multi peleti).
   2) fotorezistenta terminata. Aceasta nu se spala ci se inlocuieste. Una noua, originala e vreo 14Eur + transport. Dua ce am schimbat una am stat un pic si am analizat-o. Concluzia – am cumparat de la Carrefour o lumina de veghe cu senzor de lumina (13lei) si am jumulit-o de senzor; senzor pe care l-am lipit in carcasa fotorezistentei ferroli. Am deja 2 ani de cand nu am nici un fel de probleme 😉

 83. Eu am alta problema cu care ma confrunt acum. Nu reusesc sa umplu snecul cu peleti. In manual scrie foarte clar secventa, o respect si imi porneste snecu spre a trage peletii, dar nu mi se invarte melcu mai mult de 15 secunde. A doua in secventa scrie ca trebuie sa se invarta 5 minute. Nu imi invarte repetat ci doar o data. Acum au ajuns peletii la arzator dupa 10 sau 12 secvente de incarcare de cate 15 secunde. Bagati peleti in buncar invatati din greselile mele. Am pierdut o noapte langa centrala. Am lasat buncaru app gol si a trebuit sa incarc pe snec vreo 5 ore la foc continuu. Dupa pasii din manual de incarcare. Acum au cazut dupa 5 ore. Succes poate am gresit eu

  1. poate ai uitat de partea asta „Scoateti aparatul din priza pentru a incerca inca de 3 ori.” Adica il scoti din priza, il lasi sa creada ca e la prima pornire si dupa aia il bagi inapoi in priza. Acum cand pui t01 pe 1 ar trebui sa bage peleti mai mult ca sa se umple tubul.

 84. Salut. As dori un numar de telefon de la o firma specializata pe arzator SUN P7 din Iasi,caci cei care au montat-o nu au stiut exact si consuma o cuva de peleti (13 saci) la 48 de ore.Va multumesc.

 85. Buna ziua si La multi Ani!!!
  Am o intrebare simpla. Raspunsul oficial din manualul Ferroli il stiu, dar as vrea parerea dumneavoastra de vreme ce am observat ca sunteti super experimentat.
  Am o centrala pe combustibil solid Ferroli SFL-6 de 43Kw (Lemn) sau 47 Kw (Peleti) si as dori sa instalez arzatorul pentru peletipentru ea. Oficial, producatorul spune ca pentru 6 elementi trebuie sa cumpar arzatorul Sun P12 care are o putere termica maxima de 55 Kw. Casa noastra e destul de mare insa acum am impresia ca centrala (aprox 240mp x 2.5m inaltime = 600mc aer ce trebuie incalzit) este totusi usor supra-dimensionata dupa ce am folosit-o 2-3 ani. Ma rog, e prea tarziu acum sa mai schimb ceva. Mentionez ca toata casa este bine izolata, locuiesc in Constanta, unde iernile nu sunt chiar asa rele, asa ca nu cred ca am nevoie de toti cei 43 / 47Kw ai centralei. Eu tind sa cumpar arzatorul Sun P7 pentru ea de vreme ce acesta este recomandat pentru centrala SFL pana la 5 elementi (36Kw-lemne / 40Kw-peleti). Va rog sa imi spuneti recomandarea dumneavoastra pentru a lua decizia de vreme ce Sun-P12 este semnificativ mai scump, iar eu nu il voi folosi niciodata in parametrii lui nominali.
  As aprecia un raspuns prompt si argumentat ca mai toate raspunsurile dumneavoastra.
  Va multumesc in prealabil. Cu respect, Nicu Dorojan.

  1. La multi ani Nicu!
   In primul rand nu as cumpara arzatoare Ferroli. Cel putin Sun P7 are electronica prea sensibila iar arzatorul este pretentios la peleti: merge bine doar cu peleti de cea mai buna calitate. Se poate si ca variantele mai noi sa fi fost inbunatatite intre timp.

   Nu sunt expert, doar un inginer care a avut de-a face cu Sun P7. Dupa mine daca alegeti P7 nu renuntati la nimic altceva decat la puterea maxima pe care o poate da P12. Incalzirea va functiona la fel pana la puterea maxima a P7, oricare arzator ati folosi. Producatorul recomanda P12 pentru ca acela se potriveste cu cazanul dvs. ca si putere. Cu alte cuvinte daca acel cazan s-a dimensionat pentru o anumita putere si arzatorul este recomandat astfel incat sa poata genera acea putere. Asta nu inseamna ca trebuie sa alegeti P12.
   O problema ar putea fi ca arzatorul P7 va avea mai mult volum de apa de incalzit (cazanul e mai mare) si deci o sa porneasca incalzirea putin mai incet. Avantajul va fi o eficienta mai mare per total: cazanul mai mare absoarbe mai bine si mai repede caldura si atunci mai putina caldura va iesi pe horn.

   Ca regula generala, as cumpara un arzator facut intr-o tara nordica; cei din sud nu stiu ce e aia „frig”. Mai sunt si arzatoare cu melc. Cred ca sunt mai bune, pentru ca nu se pot bloca cu peleti. Am gasit asa repede unul aici: https://www.youtube.com/watch?v=MpgtyKcXmlE

   sau asa ceva: https://www.youtube.com/watch?v=FZsDFQE3Hrs

  2. Bun regasit,
   Va multumesc pentru raspunsul prompt. Din pacate acum ma aflu in China unde Youtube, Google, Facebook, etc sunt inaccesibile, deci nu pot viziona linkurile trimise de dumneavoastra. In orice caz, ajung acasa intr-o saptamana si voi mai studia problema, insa a mai aparut o intrebare. Exista si alte arzatoare de peleti care se pot monta pe centrala Ferroli SFL-6? Eu credeam ca numai arzatorul lor se poate instala. Ori pot instala orice (sau aproape) orice arzator, acestea avand conexiuni standardizate? Ar fi bine sa fie asa. Ar insemna ca eu trebuie sa cumpar doar Kitul de transformare de la Ferroli, arzatorul putand fi de la alt producator, eventual mai bun decat Sun P7. Cu respect, Nicu Dorojan.

   1. da, se poate instala orice arzator. Nu sunt sigur ce contine exact kitul de la Ferroli etc. Singura problema care ar putea aparea este cumpararea acelei usi care sa se potriveasca atat cu arzatorul (diametrul gaurii din usa sa se potriveasca cu diametrul tevii de la arzator in care ard peletii), cat si cu cazanul Ferolli (dimensiuni, balamalele, garnitura). In rest, pompele de pe cazan pornesc singure cand e apa calda si se opresc singure; nu comunica in nici un fel cu arzatorul. Buncarul si conectarea la retea, la senzorul de temperatura au legatura doar cu arzatorul. Cablurile se monteaza de obicei pe centrala, dar doar ca si suport. Nu-mi aduc exact de aminte dar parca mai este un senzor de temperatura care se baga in camasa centralei ca sa stie arzatorul cand temperatura este mult prea mare. Dar senzorul ar trebui sa vina cu arzatorul si se poate monta usor pe orice centrala.

 86. Am și eu o întrebare a folosit cineva cazanul în paralel și cu peleti și lemne deodată și când termina lemnele de ars sa pornească pe peleti ? Pt a economisi peleti. Mie mi frica sa nu se topească arzătorul sau alte probleme

  1. din ce am vazut eu, daca instalarea se face corect, la cazan o sa ai doua usi, una cu deschidere pe stanga si cealalta pe dreapta. Una are arzatorul montat, iar cealalta e usa plina. Deci schimbarea de pe lemne pe arzator se face manual. Cred ca nu e o idee buna sa arzi lemne cu usa cu arzator inchisa pentru ca ventilatorul nu functioneaza in cazul asta si s-ar putea sa intre scantei in tubul de alimentare cu peleti.

 87. Buna ziua, avem o problema cu arzatorul SUN7, se incalzeste foarte tare teava de alimentare ampasata pe arzator iar pe furtunul siliconic sunt prezente continuu scantei. Senzorul de temperatura amplasat pe alimentare opreste centrale de 10-15 ori pe zi.
  Multumesc anticipat pentru raspuns!

  1. Nu as mai folosi arzatorul pana cand nu rezolvati problema.
   A mai fost cineva cu problema asta si a fost o greseala la montarea arzatorului: teava in care ard peletii nu era bagata de tot in cazan.
   Daca sunt scantei, poate ati inchis hornul de la cazan (verificati clapeta din spate), sau va sufla vantul invers pe horn, sau hornul nu este suficient de inalt sau hornul nu este curatat. Curatarea hornului se face exact ca si la orice soba, nu conteaza ca se ard peleti, de curatarea periodica tot nu scapi.

   Nu stiu daca ajuta, dar puteti tine usa de la buncar inchisa.

 88. Buna ziua, sunt posesoare a unui arzator Ferroli SUN P7 de trei ani. Pana pe 04.01.2016 a functionat perfect, fara blocaje, fara nervi. Am folosit doar peleti de calitate, am curatat-o periodic. Din data de 04.01 fara sa umble nimeni la setari, fara sa se schimbe natura peletilor a inceput sa intre in A01. Daca anulez eroarea centrala porneste, isi face ciclul normal, ajunge la temperatura, alimentarea cu peleti este normala. In momentul in care primeste din nou comanda de pornire de la termostat perioada de preventilare este de durata mai mare, se incarca cu cantitatea de peleti initiala si dureaza foarte mult aprinderea lor, moment in care arzatorul intra in A01 si se intrerupe orice. Daca anulez eroarea (prin apasarea butonului P) isi face un singur ciclu de incalzire si istoria se repeta.
  Are cineva vreo sugestie? Va multumesc

  1. a-ti gasit o rezolvare la aceasta problema pt ca si eu o am de vreo 2 luni si nu stiu ce sa ii mai fac.daca vedetii mesajul va rog sa ma contactati la 0745930986

 89. Buna seara, folosesc de cateva luni arzatorul.de peleti pana azi cand efectiv peletii nu se mai aprind? Probabil este rezistenta desi am pus-o noua in noiembrie. Am apeins peletii manual si arzatorul isi face treaba. Cum pot fi sigur ca rezistenta e dusa? Se poate verifica cumva? Sau o fi capul de aprindere murdar?

 90. Buna seara,
  Problema la mine este ca nu mai afiseaza nimic pe ecran, nu mai porneste.
  Sa fie ceva probleme cu calculatorul?
  Am arzatorul din 2009, nu am avut probleme majore cu el.

  Ce pot verifica?

    1. Siguranta se vede cu ochiul liber. Efectiv se trage afara cu un maner. Este langa rezistenta in dreapta sau in stanga fata de firele de legatura.

 91. Buna dimineata! Am tot studiat posibilitatea practica a utilizarii unui arzator sun p7 cu peleti de mai proasta calitate( cu nisip) si am ajuns la urmatoarele concluzii: Nu se poate face nimic din setari…ventilatorul nu poate spulbera depunerile de siliciu! Se vorbea de o sursa externa, un compresor care sa sparga acei bulgari si astfel sa nu mai apara acea eroare A1. Cu peleti schewihofer eroarea imi apare la cateva zile, cu peleti artizanali la pret bu insa eroarea imi apare la 12 ore. Problema la Valcea e ca nu mai gasesti decat artizanali…Dedeman nu au peleti de 3 luni si nici sperante…romstal asteapta din Ucraina! Deci nu prea am de ales…partea buna e ca dupa ce mi am terminat mainile cu spartul lemnelor si autonomie de 4 ore…cele 12 ore cu peleti de proasta calitate nu sunt tocmai rele! Dar…nu pot pleca de acasa mai mult de o zi fara sa gasesc 12 grade la intoarcere. Deci, exista vreo posibilitate practica de autocuratare sun p7 pentru indepartare depuneri siliciu si astfel marire autonomie?

 92. Salut.am o centrala sfl4 cu puffer 800 litri si am devenit fochist…)).vreau sa trec pe peleti si nu stiu ce arzator sa cumpar.am gasit sun7 la 30 milioane la reducere si nu stiu daca sa il cumpar la cate probleme are.ce sfat imi dati? Se merita? O consuma mult? Casa are 100 mp din caramuda izolata cu 10 cm, termopane.pe viitor am si mansarda inca 90 mp.se merita la fac incalzire in pardoseala la mansarda daca utilizez peleti?. Va multumesc.0767128393 daca utilizati sun7sa imi lasati un mesaj

  1. eu nu as lua sun p7 sau altceva ferroli. As cauta unul din asta, cu melc care impinge peletii: https://www.youtube.com/watch?v=MpgtyKcXmlE

   De consumat, consuma tot atat cat consumi lemne, in kilograme, daca e aceeasi esenta de lemn. Dezavantajul la peleti este ca daca sunt ieftini au nisip in ei si nisipul trage tare la cantar si nu da caldura.

   De curatat cazanul, hornul etc. o sa ai de curatat tot atat ca si cu lemne, nu se schimba nimic.
   Singurul avantaj este ca nu crapi lemne si nu trebuie sa alimentezi din 4 in 4 ore si deci poti pleca de acasa pe o perioada mai lunga.

   1. Noi stam intr un sat la 10 km de bz si pkecam dimineata cu cea mica la gradi si sotia la munca.ne intoatcem pe la 17-18 seara.nu are cine sa bage pe foc.si gasim 17 18 19 grade.depinde de temp exterioara.prima grija e sa bag pe foc.si nu imi convine delic.prefer sa dau 2 -3 mil pe luna la caldura dar sa stau fara grija asta.

 93. Va multumesc pentru sfat.pv 20 costa cam mult 123 milioane si nu dispun de atatia bani.vroiam sa vand pufferul cu o pompa si sa cumpar sun7.mia zis ca e posibil sa mi l dea mai jos de 30 milioane.usa mi o lasaa la 3 mil si buncarul pe la 6 mil de 140 kg.si ma incanta preturile astea.dar ma sperie problemele pe care le are.alt exemplu de arzator mai ieftin daca ma sfatuiti.

 94. Cine are arzator pe peleti care functioneaza bine sa ne spuna si noua modelul va rog.in afara de sun7 ce altceva as putea sa cumpar? Multumesc

 95. buna ziua,
  sunt posesorului unui Sun P7 de 2 ani si am fost multumiti de cum a lucrat pana acum, dar din ianuarie 2016 am remarcat un zornait destul de strident in timp de lucreaza. Stie cine care este cauza?
  multumesc

 96. Buna seara
  Am si eu cazan ferroli cu arzator sun p7.
  2 ani a mers relativ bine cu mici blocari dar de 3 zile temperatura pe tur nu creste mai mult de 40 -41 grade desi arzatorul ajunge la treapta a 5-a de putere. Dupa circa 10 min de mers pe treapta a cincea se opreste brusc si o ia de la capat. Am lasat-o sa functioneze si 2 ore si tot nu a crescut temperatura.
  A mai patit cineva asa ceva?

   1. Peleti vin si functioneaza corect pana ajunge la temperatura de 40 -41 de grade dupa care temperatura ramane constanta si aproximativ in 10 min centrala
    se opreste si porneste din nou.

 97. Buna ziua,
  Eu detin un arzator SUN P12 si am avut o problema: datorita unei greseli de exploatare (au ramas peleti pe furtunul de alimentare si am inchis curentul dupa ce a dat eroare; trebuia sa curat peletii, care au ars ulterior) s-a incins gatul metalic al arzatorului si s-a topit senzorul de 85 grC. Stie cineva daca e cu functionare on/off, adica daca pot sa-l exclud (fie prin fire lasate libere, fie prin scurtcircuit, in functie de modul cum lucreaza) asa incat supravegheat sa folosesc arzatorul fara acest senzor pana la inlocuire?
  Multumesc,
  FG

 98. Esti activ .Felicitari..
  Radu din BACAU.La un cazan SFL 4 ce inseamna O FH intermitent in loc de nOcu ?
  Cazanul se comporta ciudat de vreun an;Problema seamana cu a unui tip de mai sus,porneste si dupa un timp, se opreste deodata ; apoi porneste in urmatoarele secunde i-si face treaba, trece de treptele 1,2,3, si iar se opreste deodata.Adica bujia „face focul ” de 2,3 ori intr-un ciclu de incalzire

  1. O/FH – inseamna preventilare sau postventilare dar doar la metoda 0 (A) de functionare (vezi in articol).
   nOcu – este afisat in primele 10 secunde dupa conectare la retea dar doar pentru metodele 1 (B) si 2 (C) de functionare. Nu inseamna nimic, decat ca nu are nimic altceva de afisat.

 99. Bună ziua,am ce am luat la rand fiecare mesaj postat în speranța că voi găsi un răspuns la problema mea. Nu am găsit! Deci: în prima faza baga peleți,pornește flacăra,ii arde,îi arde și iar îi arde,o tine asa ma mult de 2 min după care intra pe avarie Ao1 deci nu trece in treapta următoare. O pornesc din nou baga iar 40 de sec (la mine atât bagă pt că altfel aceasta problemă A01 pt ca nu răspunde senzorul și nu trece in treapta 2)a 2 oara pornește și trece în treapta 2 . Ce doamne are, ma disperă

 100. Buna ziua,
  Am de doi ani o centrala Ferroli pe peleti cu arzator SUN 7 si as avea nevoie de un sfat. As vrea sa modific ceva la ea astfel incat in loc sa dea caldura doar cand trece de 60 de grade, sa mearga pe la 40-50 de grade dar mai mult timp astfel incat caloriferele sa fie calde mai multa vreme chiar daca nu la putere maxima. In felul asta sper sa am o temperatura constanta in casa in loc de variatie. Am termostat in dormitorul cel mai rece dar nu ma ajuta, ca temperatura merge tot in socuri. Pot modifica intr-un fel parametrii in acest sens? daca reusesc sa modific, consumul de peleti creste sau scade daca functioneaza arzatorul mai mult timp dar la putere mai mica? Momentan am si o vana de amestec pe tur dar intentionez sa o scot pentru a obtine un surplus de caldura in calorifer in loc sa se recircule pe retur cand scade sub 60 de grade

  1. Poti seta putere mai mica in arzator si cred ca trebuie temperaturi mai mici si la termostatele pentru pompe (sa porneasca pompa mai repede). Doar ca, daca e prea mica temperatura apei din cazan, s-ar putea sa se formeze condens (cand vine apa rece din calorifere, o raceste instant si pe cea din cazan). Trebuie incercat.

   1. casa e izolata destul de bine. E constructie noua si am investit in izolare mult… dar este si relativ mare. O temperatura constanta in calorifere ar fi ceea ce imi doresc.
    In legatura cu ideea dvs, nu am vazut termostate la pompe… cred ca ele circula apa incontinuu. Ceea ce am pe tur si ma incomodeaza, este o vana pe 3 directii care nu lasa apa sa treaca daca nu are 60 de grade. Probabil pentru a limita efectul de condens de care spuneati. Probabil ca o temperatura constanta a apei ar elimina si problema cu condensul.
    In legatura cu reducerea de putere a arzatorului, cum se realizeaza asta la un arzator Ferroli SUN 7? din ce am citit pana acum, puterea se schimba in mod automat… nu am inteles bine pe ce principiu si nici in functie de ce anume. Probabil ca incepe cu o putere mai mica si creste catre puteri mai mari cu trecerea timpului. Un sfat de pas cu pas m-ar ajuta. Probabil ca intai ar trebui sa scap de vana aia cu 3 directii ca altfel arzatorul va trebui setat sa scoata temperaturi doar peste 60-65 de grade si asta va insemna consum mare de peleti. Probabil ca o sa incerc cateva zile sa cobor temperatura maxima din tur la vreo 70 de grade si sa urc termostatul din camera la 25-30, astfel incat sa am o temperatura constanta de 60-70 de grade in calorifere in mod constant, si sa ma joc cu termostatele caloriferelor. Sper sa nu celtui peleti aiurea. Dar probabil ca termostatul caloriferelor va avea acelasi efect: oprirea caloriferului cand atinge temperatura setata, si asta va duce la un nou soc termic in casa. Daca ma puteti indruma cum sa fac acea reglare a arzatorului, mi-ar prinde bine

    1. Puterea arzatorului se regleaza din cantitatea de peleti bagata si din puterea cu care sufla arzatorul. Cu cat baga mai multi peleti si mai mult aer, cu atat puterea e mai mare.

     Cantitatea de peleti se regleaza din cat de mare este perioada de timp cat se invarte melcul. Cu cat se invarte mai mult timp cu atat baga mai multi peleti.

     • Asigurati-va ca arzatorul nu schimba singur treptele de putere: t18 sa fie 0.
     • Selectati ca veti folosi primul set de parametrii de putere: u02 sa fie 1.
     • Reglati parametrii din primul set: t08 regleaza puterea cu care sufla ventilatorul (valoare mai mare inseamna putere mai mare). t09 regleaza cantitatea de peleti in zecimi de secundă (valoare mai mare înseamnă putere mai mare). Aici veți dori să aveți valori mici pentru a avea putere mică (începeți cu valorile din tabel). Țineți cont că la început arzătorul nu ascultă de t09, până când peleții se aprind bine. Deasemenea dacă reglați să bage puțini peleți trebuie să reglați și să bage aer puțin.
     • Aruncați o privire și peste t07, durata totală a unui ciclu de încărcare cu peleți. t07 = perioada în care melcul nu se învârte (de ardere a peletilor) + perioada de incarcare cu peleti. Valoarea din tabel e bună.
     • Pentru a vedea cum se intră în meniuri și cum se schimbă parametrii, vă rog citiți articolul.
     • Chiar dacă în meniu setați puterea a 5-a de exemplu, nu înseamnă neapărat că o să bage multă căldură. Puterea a 5-a poate fi reglată să fie cea mai mică putere, din parametrii. Puterea a 5-a înseamnă doar setul a 5-lea de reglaje.

      La mine pompele aveau niște termostate reglabile montate direct pe tur. Când temperatura depășea o anumită valoare, porneau și pompele.

      60 de grade mi se pare o temperatura destul de mica. Nu stiu daca o sa reusiti sa o reduceti si mai tare cu metoda de mai sus. Poate trebuie un boiler in care sa stocati caldura si de acolo sa o trimiteti in calorifere.

      Socuri de temperatura apar si la apartament, cand peretii sunt reci. Porneste caldura, aerul devine foarte cald, mai cald decat temperatura setată. Cand se opreste centrala, aerul se raceste rapid de la pereti (aerul inmagazineaza foarte putina caldura, peretii foarte multa). Solutia este sa lasi centrala sa mearga pana se incalzesc toti peretii si dupa aia socurile vor fi mai mici.

      Eu as lasa vana cu 3 cai in pace…

  2. Salut,si eu am termoventil pt. a nu pemite sa intre apa in cazan mai putin de 60°c.Instalatorul mi-a zis sa invartesc de acel capac de plastic spre stanga 45° verificand cu mana cand pleaca apa calda pe tur dar asta cand apa in centrala e la 30°c pt.a nu risca sa intre apa in centrala si sa produca soc termic.Asa am anulat eu by-pass-ul

 101. buna ziua, va rog ajutati-ma!!! in octombrie am achizitionat un ferroli cu arzator sun p12, cei care mi-au pus in functiune centrala nu au nici cea mai mica idee despre cum functioneaza( este prima centrala pe peleti care au montat) asa ca au venit mai multi „tehnici” dar nici pana in prezent nu este setata bine. initial am cumparat 2 tone de peleti de la buzau (770 lei tona), care le 3-4 ore se infunda arzatorul cu pamant nisip, habar nu am; apoi am cumparat din bricodepot 4 tone de peleti de la ecolemn ( la 12 ore facea un bolovan sticlos; in prezent am cumparat tot din bricodepot 2 tone de la ecowood( nu am mai gasit peletii de la ecolemn) -rezultatele sunt aceleasi: peleti nearsi in cenusar. din 8 tone de peleti mai am in jur de 500 de kg de peleti 🙁 . la aprindere daca as folosi parametri din manual nu s-ar aprinde, parametrii de aprindere sunt t03-70 cu t04-30( atat au putut sa desluseaca tehnicii: daca fotocelula nu vede peletii la nivelul ei nu aprinde) apoi urmeaza t06-150; to7-12; t08-65 cu t09-22; t10-85 cu t11-24; t12-115 cu t13-28; t14-130 cu t15-34; t16-170 cu t17-40. u01-80; u02-5 u03-0.
  am mai incercat ceva modificari la parametri dar nu s-au vazut imbunatatiri. in acesti parametri am avut consum si de 10 saci de 15 kg in 24 ore. nu am asteptari sa-mi consum 2 saci la 24 ore dar nici asa; nu am pretentia sa gasesc numai cenusa in cenusar dar,nici numai peleti intregi( carbuni). am cautat mai multe variante dar nici macar una viabila. va rog din suflet ma puteti ajuta? va multumesc anticipat

  1. Salut,

   Probabil peletii nu sunt de calitate. Culoarea peletilor trebuie sa fie cat mail deschisa, daca se poate fara coji si alte resturi, nisip, praf etc.

   Si eu am centrala pe peleti cu arzator sun p12. Nu prea se pricepe lumea la ele. Dupa un am am invatat cum se regleaza.
   Cumpara peleti din dedeman acelea sweighofer. 1 tona iese pe undeva pe la 950 de lei, daca cumperi mai mult approx 900 lei.

   Lasa centrala pe setari din fabrica. cu exceptia t04. t04 trebuie sa fie 10 in loc de 8. poti sa incerci si cu 9 sau sa lasi la 8. daca se blocheaza la start atuncimergi pe 9 si daia iar atunci pe 10. 10 este destul.

   In rest daca ai sonda de tur, senzorul acela montat in mantaua centralei atunci setezi t02 la 1 si t18 la 1 sau 2. E bine daca ai puffer si atunci trebuie sa fie 2. dace este 2 atunci can centrala se incalzeste prea tare si ajunge aproape de 100 de grade, se va opri. Daca t18 este 1 atunci se opreste undeva pe la 80 de grade, daca parametrul u01 este 800

  2. Buna ziua/seara,
   incearca urmatoarele setari :

   U1= 65
   U2=O2
   U3=OO

   T1=O
   T2=1
   T3=50 valoare mai mica decat in cartea tehnica ca sa nu sufle peletii nearsi ( neaprinsi )
   T4= 7 sau 6 adica cate secunde baga snecul la aprindere (gramajoara care trebuie sa ia foc la inceput) 7 x 4 = 28 secunde de lucru (incarcare)cu peleti
   T5=5
   T6=100
   T7=16 sau te duci spre valori mai mari 18, 19 ,20. asta este in functie de cum ard peletii. Este timpul surub-melcului de a baga peletii . Este in secunde. Adica daca este setat la 16 melcul porneste (baga peleti) o data la 16 secunde.
   T8=51
   T9=38
   T10=70 sau poti pune 71, 72, 73,74, asta da putere la flacara sa fie mai mare, mai puternica sa arda peletii cat mai bine incerci in diferite zile si vezi care parametru este mai optim. !
   T11=40 , asta inseamna exact 4 secunde de bagat peleti la arzator in ciclul de ardere , adica dupa ce s-a aprins focul .
   T12=100
   T13=45
   T14=120
   T15=60
   T16=155
   T17=65
   T18=0
   T19=200 post ventilarea trebuie sa fie cat mai mare si ampla ca sa curete bine gratarul si arzatorul !
   T20= NU STIU .

   NOTA : Ce am remarcat este ca daca avem setarea (parametrul): u02 atunci intervalul de la 1 -5 corespunde :
   u02= 1: avem parametrul T8 si T9,
   u02= 2: ……………………………T10 si T11,
   u03= 3: ……………………………T12 si T13,
   u04=4: ……………………………T14 si T15,
   u05= 5: …………………………….T16 si T17.

   U02 fiind puterea maxima a arzatorului din tabelul nr.1 , iar t parametrul din tabelul nr.2

   Dvs. o sa aveti u02 cu intervalul 2 si t10 si t11. Daca vreti sa puneti o putere mai mare la arzator atunci la parametrul u02 setati intervalul 3 si implicit valorile t12 si t13. samd.

   Sper sa va fie de folos .

 102. Salutare,
  Am si eu o centrala Ferroli cu Sun P 7 (primul an de functionare) si dupa vreo 2 interventii din partea service-ului (intra in avaria A01) am observat ca centrala incepe arderea in treapta de putere 1, dupa cca 2 min trece in treapta de putere 2 vreo alte 2 min, apoi revine la treapta de putere 1 si arde asa si ore in sir. Domnul de la service mi-a spus ca arde in treapta 1 pt ca temperatura apei este ridicata. Dar totusi arde si 4 ore daca cer temperatura mai mare in una din camere si implicit se raceste mai repede apa in puffer.
  Are cineva idee daca se poate regla din setari sau este o problema la arzator, soft…
  Parametrii setati sunt: u02 -> 5, u03 -> 0, t18 -> 1.

  p.s. la un moment dat mi-a spus de la service sa modific t18 la 2, dar atunci nu se mai oprea si a ridicat temperatura f mult si presiunea la 2,3. Am revenit la val 1 pt t18. Nici nu am gasit explicatii in instructiuni ce inseamna „modulant 1” si „modulant 2”. Daca ar putea sa explice cineva as fi recunoscator.

 103. Bună seara
  La mine centrala e fixata la puterea 5 :t7=15, t16=170, t17=56 la peleti de fag acesti parametrii sunt super ok flacara galben-aurie si un consub bun, dar acum 4 zile am cumpărat peleti din brad iar parametrii sus menționat nu e ok; am mai mult scantei si o flacara mica portocalie.Daca schimb t7=10 am flacara calumea galben-auriu dar i creste consumul de la 2 saci jumate la 4 saci si imi pare ca arunca si ceva peleti pe jumătate arsi nu multi dar sunt.Ce ajustări as mai putea face?

 104. se pare ca piata peletilor intra in criza. Azi am cautat la toate magazinele de bricolaj din zona si nu am mai gasit macar un sac. Are careva idee de unde as putea sa cumpar niste peleti macar sa trec iarna? probabil ca pe anul viitor bag gaze, ca m-am distrat destul 3 ani cu peletii.

 105. Eu am montat ferolli sun p7 pa cazan Viadrus u22d.M-a ruinat ,consuma 5-6 saci/24ore.Casa e noua din caramida porotherm(momentan neizolata),toata instalatia pe cupru moale izolat de la romstal ,calorifere purmo ,teavile montate prin pardoseala cu 2 distribuitoare,casa p+1 suprafata utila cam 140 mp.E vreo posibilitate sa scad consumul pana o izolz?

 106. Buna ziua
  Ce efect are modificarea parametrului t07? ce se intampla daca il cresc sa zicem la 20 sau il scad la 10? ma intereseaza efectul asupra functionarii centralei si cum se modifica consumul de peleti. Modificarea acestui parametru trebuie sa tina seama de ce caracteristici? are influenta numarul de calorifere sau marimea casei? sau poate puterea centralei (paramtrii t08-t017)? As aprecia un raspuns daca s-a jucat careva cu modificarea acestui parametru.

 107. Buna ziua! Sunt un posesor de Sun P7 și am aceeași problema cu supraîncărcarea de peleti. Am citit recomandările, am redus parametrul t04 la valoarea 4 și nimic. Dacă i s-a mai întâmplat cuiva va rog sa ma sfătuiți și pe mine pentru rezolvarea problemei. Mulțumesc anticipat!

  1. Cumpara doi saci de peleti de calitate de la hornbach si vezi cum merge cu aia. S-ar putea sa fie sa nu arda bine/repede daca nu sunt ce trebuie.

 108. Buna ziua
  Mă poate ajuta cineva cum se montează un termostat pe ferroli sun p7?
  Am deschdeschis cutia si am legat firele cum am vazut la alt arzator,
  Am intrat in meniu si l.am pus pe 0 opțiunea unde functioneaza doar pe comanda termostat sau manual, dar merge in continu nu baga in seama termostatul…..

 109. Execut la comanda automatizare arzator peleti.
  Aceasta automatizare este creata pt confortul tau. Porneste/opreste pompele , pompa de circulare calorofere ce va fi comandata de un termostat ambient . Pompa circulare pt apa calda menajera va fi comandata de termostatul boilerului. In final automatizarea va stii cand sa porneasca arzatorul peletilor . Consumul de curent si peleti vor fii minime cu aceasta automatizare. Detalii la telefon 0768.911.648

 110. Bună ziua am o centrala commo pe peleti de la dedeman, și de ieri îmi arata pe ecran sanitary wather, precizez ca face o flacara foarte mare și se simte și un miros ciudat, apoi nu a mai pornit la programul ei și mai arata pe ecran safety termal AL 7.înainte cu vreo doua zile am trecut pe ea cu încălzirea apei menajere.
  Va rog sa mă ajutați cu un sfat

  1. Nu am experienta cu acel arzator dar se pare ca nu exista apa in instalatie. Poate a fost golita intalatia de incalzire sau a curs. Poate trebuie doar aerisita instalatia.

 111. Salutare,
  Am si eu arzatorul SUN P7 de un an de zile si il folosesc împreună cu un termostat de ambient.
  Sunt multumit de el, insa am 2 probleme care as vrea sa le rezolv încercând sugestiile voastre.
  1. Imi apare cam des eroarea A01 si cred ca de obicei se intampla dupa încărcare. Intrebare: cum măresc putin timpul de încărcare(sa facă o gramajoara mai mare de peleti)?Daca se poate sa ma ajutati cu enumerarea pasilor prin meniu.
  2. Anul acesta, nu stiu in ce conditii se reseteaza si nu mai tine cont se termostatul de ambient cand acesta ii da comanda sa pornească. De fiecare data cand se intampla trebuie sa apas pe butonul din dreapta lui P ca sa apara semnul ON pe display, in momentul acela porneste(tine cont de termostatul de ambient). Intrebare: ce anume trebuie verificat/modificat ca sa nu se mai reseteze.
  Aceste doua probleme ma deranjează pt ca de fiecare data trebuie sa merg la centrală si sa apas pe buton ca sa pornească. Vine in curand gerul si nu as vrea sa ajung acasa si sa constat ca nu a mers centrala toata ziua din cauza uneia din cele doua probleme.

  3. As dori sa stiu cum modific temperatura apei din cazan (sa se oprească la 70 de grade).

  Va multumesc din suflet pentru ajutor!

 112. 1. Se apasa 10 sec. tasta P , apoi se apasa din nou din nou pe tasta P mai scurt (1 sec) pana apare pe afisaj t04 , adica ideea este ca de cate ori apesi pe litera P se schimba parametrul .
  Bun , acum din fiind la parametrul to4 il poti modifica cu butoanele (+ sau -) , sa-l faci mai mare sau mai mic .
  Dupa ce ai setat valoarea dorita astepti cam 4 secunde (adica sa palpaie acolo pe afisaj de 4 ori) si apoi poti sa iesi din meniu apasand tasta P timp de 10 secunde.
  2 . Nu stiu . Poate s-a defectat termostatul ambiental ! ?
  3. Apesi pe tasta M 5 sec. O sa apara pe afisaj u01 si valoarea la care este setata apa din cazan.
  O poti modifica cu tastele (+ sau -). Astepti sa palpaie cam 4 sec. si apoi apesi din nou tasta M timp de 5 secunde.

  Spor la treaba si sper sa va fie de folos .

 113. salutare tuturor
  am citit aproape toata postarile si am gasit multe lucruri interesante ptr.care multumesc dar nu am vazut nimic despre o problema intalnita la un prieten la care un sun p7 nou dupa o luna de functionare perfecta a afisat OFF fara interventia cuiva si nu mai porneste si nu raspunde la comenzi.OFF non stop.
  ce credeti ca ar putea fi defectul?

 114. Am o problema cu centrala mea Ferolli P7. Teava de la arzator se sparge cam odata pe an si inlocuirea ei costa cam 1000 de lei. Aveti idee care sa fie cauza? a doua intrebare, stie cineva din ce material este ca sa vad daca o pot suda? Am intrebat la firma si respectivii mi-au zis „din otel” dar nu stiu ce calitate. Si inoxul este tot otel…
  Daca stiti pe cineva care a mai sudat asa ceva, as aprecia un feed back

  1. Puteți face țeava din inox refractar, rezistă la 1200 de grade, să aibă și grsime în carne de vreo 5mm.Se taie de unde este defectă și se sudează cu electrozi tot de inox refractar.Este puțin cam scump,dar o aveți pe viață.

 115. La o centrala Ferroli P7, cum influenteaza functionarea clapeta de iesire a aerului catre hornul de fum? Cum ar trebui sa fie, semideschisa, complet deschisa?

  1. Nu sunt sigur dar ma gandesc ca e la fel ca la o soba normala. Eu cred ca trebuie sa fie complet deschisa pentru ca arzatorul isi regleaza puterea singur, electronic. O soba nu are nici o automatizare si atunci poti face sa arda mai lent inchizand partial hornul. La cazanele si sobele din magazin, chiar daca clapeta e pe pozitia „Închis” daca va uitati in horn o sa vedeti ca nu e inchis complet. Daca se inchide complet e pericol de asfixiere.

   Arzatorul e montat pe un cazan obisnuit defapt, care poate functiona si fara arzator, ca o soba normala. De asta vine cu clapeta de la horn. Altfel, daca s-a montat arzator, cred ca trebuie clapeta tinuta deschis complet.

 116. Am curatat hornul de cenusa si acum centrala merge incontinuu dar nu reuseste sa creasca temperatura peste 60 de grade. Se opreste cand da comanda senzorul de temperatura din camera dar temperatura apei nu creste peste 60. Stie cineva ce se intampla? Are vreo importanta cum este clapeta hornului? Poate se pierde caldura pe acolo? Am remarcat si ca aerul ventileaza incontinuu.

 117. Salutare la toata lumea…evident scriu si eu aici tot pentru o problema cu un arzator Lamborghini eco 3.4 p , acelasi ca Ferroli sun P7 (aceeasi Marie,dar cu alt nume scris pe cutie) montat de o firma specializata pe un cazan Viadrus u22 de 35 kw ( am folosit pe lemne- 2 ani- la inceput)..o mare dezamagire- cu lemnele din cauza pretului si a focaritului permanent etc, cazanul destul de mare, rezistent, dar gurmand si pe lemne si pe peleti..greu de curatat 🙁
  Pentru a 2 a iarna, arzatorul, l-am folosit si pana acum in afara de un consum cam exagerat uneori(3-4 saci la 120mp/zi la ger) nu au am avut probleme cu el, insa de 2 zile imi tot da eroare.. A 01.., restartez eroarea, porneste , baga peleti, ventileaza , ajunge in treapta de putere selectata (U02 -4 la mine) nu functioneaza 10 min pe puterea 4 si isi da stingere la foc..ventileaza face aceeasi procedura ca la inceput si nu ajunge bine in treapta 2 spre 3 si isi da iar stingere- cu eroarea A01…curat gratarul, unde gasesc uneori peleti intregi cu putin jar, ori nu mai gasesc nimic, doar gudron si putin siliciu (vestiti peleti de la austrieci fac la greu cocoloase de siliciu)
  Azi m-am apucat sa curat si am desfacut si fotocelula (era curata) si rezistenta electrica care parea doar inegrita de fum in capat unde face aprinderea, am curat si palele ventilatorului si la prima pornire, precum si la a 2 a aceasi problema, abia a 3 a ora a luat-o..
  Ideea e ca daca apuca sa porneasca pana la urma, nu se mai opreste decat atunci cand ii comanda termostatul ambiental din casa cand ajunge la temperatura setata de mine- 22gr…dar e deranjant sa te duci de 3-4 ori sa o restartezi..
  Aveti ceva o idee de unde da eroare asta? In trecut mi-a mai dat de cateva ori A01, in special dupa ce curatam arzatorul si cazanul..insa dupa un restart functiona fara probleme o perioada lunga.
  Va rog sa ma ajutati cu o idee…pentru alte detalii si setari ale arzatorului va stau la dispozitie ( de la prima instalare T04 =6 , in rest toate sunt la fel ca in manual).
  Sper din suflet ca nu am plictisit pe nimeni si astept cu interes un raspuns

  1. Ai verificat recomandarile din manual? containerul cu peleti e gol, cablul de la snec e intrerupt, rezistenta electrica defecta (rezistenta care aprinde peletii nu foto-rezistenta), arzator murdar (curata si capul rezistentei electrice), tubul pentru peleti infundat. A01 apare atunci cand arzatorul nu reuseste sa aprinda peletii.

   Ma gandesc ca poate ai peleti prea usori si ii sufla din arzator ventilatorul. Poate daca reduci viteza ventilatorului o sa ii aprinda.

 118. Buna, am un arzator B max si vreau sa-i pun un termostat de ambient, am setat pe ON in meniul cu setarile dar tot nu mi-l recunoaste, nu imi intrerupe arzatorul cand ajunge la temperatura setata. Ce trebuie sa mai setez?

 119. Buna ziua sunt la prima iarna cu un arzator Sun-p7 la mana a doua si azi noapte s-a cam racit in casa ,iar cand am ajuns la centrala care este comandata de un termostat am vazut ca pe afisaj palpaia
  A01 am desfacut usa si am curatat gura arzatorului care avea un pic de cenusa dar nu am bagat de seama daca este un pic sticloasa din cauza peletilor (de rasinoase folosesc acum),am inchis usa si am apasat butonul P o data scurt si a aparut ceasul dupa care a pornit.Nu stiu care afost problema de a aparut eroarea A01 dar sper sa nu mai apara.

 120. BUNA ZIUA, DE CURAND AM ACHIZITIONAT SI MONTAT O CENTRALA MIXTA CU UN ARZATOR PENTRU PELETI SUN P7. MENTIONEZ CA ESTE COMANDAT DE UN TERMOSTAT, PROBLEMA: IN CAMERA SETEZ 23 GRADE, AJUNGE LA 23,TERMOSTATUL DECUPLEAZA DAR DUPA UN ANUMIT TIMP CENTRALA PORNESTE DIN NOU, PROBLEMA ESTE CA APA IN CAZAN ESTE LA 75 GRQADE CAND SE OPRESTE DAR POMPA NU MAI FACE CIRCUITUL DE APA…

 121. Buna tuturor.
  Am citit mai toate comentarile voastre, am luat mai multe idei de la voi.
  Dar acum vin cu intrebarea, care este cea mai buna si economa setare facuta de voi ?
  Sunt posesorul arzatorului sun p7 de numai 2 saptamini.
  Ps: peleti de salcim.

 122. Buna ziua .Am o problema cu arzatorul sun p7 nu ajunge in temperatura setata de 65 de grade ,se opreste la o temp de 38-45 de grade ca si cum ar fi ajuns la 65 isi face acele etape de pregatire ptr urmatoarea pornire de aajunge la temperatura setata dar se opreste din nou intre38 -45 de grade

 123. Buna ziua .Am o problema cu arzatorul sun p7 nu ajunge in temperatura setata de 65 de grade ,se opreste la o temp de 38-45 de grade ca si cum ar fi ajuns la 65 isi face acele etape de pregatire ptr urmatoarea pornire de aajunge la temperatura setata dar se opreste din nou intre38 -45 de grade

 124. va sfatuiesc sa ocoliti aceasta centrala pe peleti,foarte rar a functionat arzatorul,pe deaspra consuma foarte mult,e cea mai paguboasa centrala ! am scoso si am duso direct la remat,acum sunt si eu linistit !

 125. Detin un SUN P7 pe un cazan Viadrus de 10 elementi,ca si suprafața 170mp nr de calorifere 13 consum de 3 saci la 24 de ore,mentionez izoltie de 10cm termopane tripan.Prin eliminare a 2 -4 elementi din centrala este posibil sa reduc si consumul? Cred ca 49kw este prea mare centrala,pentru casa din descrierea mea.

  1. Nu stiu, dar putin probabil. Mai multi elementi ar trebui sa asigure o absortie mai buna a caldurii si o eficienta mai mare. Daca nu se absoarbe suficient de repede, iese caldura pe horn si scade eficienta. Nu am testat, dar dupa mine asa ar trebui sa fie.

 126. Eroare F02 la Sun P7. Cam de un an de zile imi da eroarea asta aleator, cand are ea chef la cateva minute de la pornire (dupa o perioada de asteptare) dar nu intotdeauna. Asta pana acum 2 zile. De atunci imi da fara oprire cam cand ajunge la puterea 3 sau 4. Si tot asa merge vreo 2-3 ore pana o opreste termostatul. Am schimbat fotocelula azi. Face la fel. Aveti o idee??

 127. Buna ziua,

  Am un arzator SUN P7 cu utilizare de 2 ani. Anul acesta mi-a aparut o gaura in partea unde ard peleti (zici ca a fost explozie) si la partea in care se lovesc peleti sa nu cada din arzator s-a subtiat si s-a rupt (zici ca a fost sablata incontinuu cu nisip). S-a mai intamplat la cineva?

  1. Da, am primit poze asemanatoare de la cineva. Se arde metalul daca e in foc continuu. Trebuie schimbata piesa sau sudata alta in loc.

 128. buna ziua,
  am o eroare A04 de care nu mai scap.
  am verificat parametrii de pariondere si sunt ok, am curatat cosul (nu erau depuneri) am schimbat termostatul de protectie de 85grade.
  si eroare nu dispare la pornirea centralei. Am impresia ca a ramas in memoria calculatorului aceasta eroare. Ati mai intalnit asa ceva?

 129. Buna ziua sunt la prima iarna cu un arzator Sun-p7 la mana a doua si noaptea ,precizez numai noaptea se intampla ca centrala care este comandata de un termostat sa intre pe avarie lipsa peleti
  (A01 ) ,t4 este 8,ce credeti ca a r putea avea?

 130. buna ziua e cineva care ma poate ajuta am un arzator sun p7 cu sonda pe tur merge bine adica mergea la contact el se aprinde ok functioneaza ok dar pe la vreo 70 c se opreste complet desi temperatura e setata la 80 c sta un pic si se aprinde din nou iar cu aprindere peleti si tot asa dar eu stiu ca nu e ok varianta asta inainte aveam afisat caloriferul si gradele caci lam setat pe cerere nu cu ore adica varianta a nu mai stiu cum sa bag caloriferul stie cineva cum se reseteaza tot meniul setarile sint din tabel cum fac un reset la sun p7 multumesc

  1. Eu folosesc de o săptămână peleti de floarea soarelui!
   Sunt inferiori celor de la Dedeman dar sunt o alternativa de luat în considerație! Trebuie curățată mai des. Am termostat de cameră reglat la 23 grade, suprafața de încălzit 186 m2 (cubi nu am făcut un calcul) și un consum de 2,5 saci de 15 kg la 24h.

  2. Da funcționează bine in proporție de 50% cu peleți de lemn de buna calitate. Doar cu floarea soarelui nu merge deoarece se aprind mai greu

 131. Am un cazan cu peleți Ferroli ,o pornesc merge și după 10 minute se oprește și se pune pe avarie,am căutat în manual anomalie ,spune că șnec blocat ,bujie înfundată ,cazan murdar ,dar toate astea le-am făcut toate sunt curate ,sunt noi,știe cineva ce asi putea face?

  1. Ia 3 saci de peleti de calitate de la Hornbach si vezi cum merge cu aia. S-ar putea sa nu arda prea bine peletii pe care ii ai.

 132. Salut!

  Am un Lamborghini Caloreclima, care in esenta e un Sun p7, doar ca pe negru.
  Ani de zile a functionat, cu ocazionale sughituri, dar a functionat bine per total.
  Recent insa, a inceput sa dea eroare A01 periodic, fara niciun motiv. Alteori, functioneaza mai multe cicluri la rand, merge si o zi intreaga fara sa dea o eroare.
  Ce am luat seama: a dat eroare A01, am deschis pentru a curata restul de peleti din incinta de ardere si am constatat ca peletii existenti acolo ardeau cu flacara. mi s-a intamplat si sa il resetez imediat ce afisa eroarea si atunci a pornit ventilatia, care a intetit focul si centrala a pornit instantaneu, fara sa mai existe acea pauza intre momentul in care baga prima tura de peleti si celelalte „portii” de peleti carora le da drumul regulat.
  Treaba asta cu mersul cand da, cand ba, mi se tot intampla de vreo 3-4 saptamani. Din cauza asta, tubul in care ard peletii efectiv mi s-a deformat de la flacara care a ars fara ventilatie.

  Ai idee de la ce ar putea fi? Ce ma nedumireste e intermitenta cu care se intampla: ba merge fara probleme 2 zile, ba da eroare dupa eroare (doar A01) si nu reusesc sa-l pornesc decat dupa 3-4 resetari.

  Mentionez ca folosesc peleti premium, nu gasesc sticla inauntru si cenusa am f putina. Aproape niciodata nu l-am gasit infundat cu peleti, cel putin nu s-a mai intamplat de f mult timp asta.

  1. Salut Vasile! A01 inseamna -No ignition shutdown-, nu a reusit sa aprinda focul. Daca tu ai constatat ca focul era defapt aprins, asta inseamna ori ca senzorul de flacara e murdar sau e defect.

   Poti vedea in poza asta unde se afla senzorul de lumina: http://jurnal.drona.ro/2012/04/29/cum-se-regleaza-un-arzator-de-peleti-sun-p7-atunci-cand-se-tot-blocheaza/01-prezentare-sun-p7/

   Poti sa il dai jos si sa cureti locul in care se baga dar si pe el.

 133. Salut,
  Am un cazan Ferroli cu SUN P7. Peleții probabil că nu sunt de cea mai bună calitate, în tava de cenușă se adună fragmente carbonizate de peleți, ca și cum nu ard în totalitate și sunt aruncați afară de ventilator.
  Acele fragmente carbonizate sunt sfărâmicioase, foarte ușoare, la un sac de peleți se adună un volum cam de 2,5L în greutate de aprox. 500g.
  Ce reglaje ar trebui să fac?
  Mulțumesc!

 134. Salut, nu am gasit setarea de temperatura intre pornirile succesive ale arzatorului configurat cu termostat. Arzatorul este configurat la 80c, in timp ce circuitul termostatului este inchis si cazanul ajunge la 80c, arzatorul se opreste, pompa de apa distribuie caldura in calorifere pana cazanul atinge temperatura de 70c, moment in care arzatorul porneste din nou repetand ciclul de 10c (70-80c) pana cand circuitul termostatului se deschide. Intrebarea este: Se poate mari aceasta diferenta la 20-30c? Sau este hardcodata in software-ul placii arzatorului? Si daca se poate obtine un soft custom? Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *