„La omul sarac nici boii nu trag”
Acest proverb inseamna defapt ca omul e prost.
Majoritatea oamenilor cand folosesc acest proverb vor sa sublinieze ca boii bogatilor sunt bine hraniti si deci pot trage bine in jug facandu-le viata usoara bogatilor, pe cand boii oamenilor saraci (ai lor) sunt mai slabi si trag mai greu.
Adevarul este ca atunci cand oamenii folosesc acest proverb ei doar isi plang de mila pentru ca uite, nici boi nu ii ajuta sa aiba o viata mai usoara. Ei prefera sa dea vina pe oricine, chiar si pe boi, inloc sa recunoasca ca doar ei sunt de vina pentru viata pe care o duc. E vina lor ca boii sunt slabi. E vina lor ca ei nu recunosc importanta unor animale de povara bine hranite si aloca resursele in orice alta parte numai pe hrana boilor nu.
Mai mult, chiar daca ar primi niste boi zdraveni cadou, in scurt timp tot cu niste boi slabi o sa se aleaga, tocmai pentru ca nu stiu cum sa-i ingrijeasca.
Bineinteles puteti inlocui „bou” cu orice alta unealta: o drujba, un scuter, un cazan, orice. Omul sarac nu stie sa aiba grija de scule si de asta va ramane sarac. Cei care stiu, chiar daca initial au fost saraci, cu timpul vor duce o viata mult mai buna.
De ce nu stiu oamenii saraci sa aiba grija de scule? pentru ca ei nu sunt in stare sa recunoasca importanta lor pentru generarea bunastarii. De ce nu stiu? lipsa educatiei si prostia. Asadar proverbul „La omul sarac nici boii nu trag” inseamna defapt „Omul e asa de prost ca nici de niste boi nu stie sa aiba grija si, deloc surprinzator, e sarac”.
Asadar investiti in educatie, invatati o meserie si nu o sa mai aveti „boi care nu trag”. Mi-a placut raspunsul unui sef de fond de investitii (nu mai retin numele) la intrebarea „Daca ati avea 10 mii de euro in ce i-ati investi?”. Omul a raspuns simplu „In propria educatie!”. Si intr-adevar este un raspuns foarte bun si este o investitie buna. Cu o meserie buna iti recuperezi banii in 2 ani cel mult. Ce urmeaza dupa este doar profit. Bineinteles, oamenii in majoritatea lor, prefera sa faca speculatii riscante (Caritas, FNI, credite, investitii imobiliare, bursa), pentru ca pentru alea nu trebuie sa muncesti. Dar in final pierd banii si raman tot saraci.
vvv
de fapt proverbul vrea sa spuna ca omul sarac, pe langa ca e sarac are si ghinion
da, in general asta inteleg oamenii prin acest proverb. Oamenii au inventat acest proverb ca un fel de scuza pentru situatia lor. Ei se plang ca au ghinion cum ai spus. In articol am vrut sa explic de unde a aparut acest proverb. Acest ghinion nu este decat o lipsa de initiativa din partea oamenilor. E mai simplu sa te plangi (pana sa ajungi chiar sa inventezi proverbe) decat sa muncesti si sa rezolvi situatia. Exista o vorba „cu cat muncesc mai mult cu atat sunt mai norocos”. Bineinteles in ziua de azi „mai mult” inseamna mai eficient. Lucrezi putin dar cu scule performane si obtii rezultate ca si cum ai munci mult. Oamenii au inventat acest proverb ca o scuza.
Ca o curiozitate, ascultati textul cantecelor populare. Sa vedeti acolo lamentari si cum isi mai plang oamenii de mila…
asa e, aveti dreptate
Cine spune ca…
Iti doresc si tie la fel ca omului sarac ca sa nu-ti mai bati joc de necazul altora si de saracia lor. Afla, om rau si netrebnic ce esti ca sunt si oameni foarte inteligenti dar blonavi si oameni pur si simpli ghinionisti, nu are mintea a face cu bafta. Cum spuneam, sa ai si tu parte de asta . Asa sa-ti fie
mihaiu, aici vorbim despre o idee asa ca hai sa vorbim despre idee. Ce faci tu, ataci omul si nu ideea, este exact ce faceau si comunistii. Cand unul spunea ceva de rau de comunism era aruncat in inchisoare si de multe ori chiar omorat (atacau omul si nu ideea). Asa ca daca ai ceva de spus despre cele scrise in articol te astept.
Exact asta vrea sa spuna, omul sarac e si ghinionist, nu e prost ca cel care a comentat proverbul.
ma repet: mihaiu, aici vorbim despre o idee asa ca hai sa vorbim despre idee. Ce faci tu, ataci omul si nu ideea, este exact ce faceau si comunistii. Cand unul spunea ceva de rau de comunism era aruncat in inchisoare si de multe ori chiar omorat (atacau omul si nu ideea). Asa ca daca ai ceva de spus despre cele scrise in articol te astept.
Sincer, dreptate are mihaiu. Nu poti acuza un om ca este sarac. Exista mai multe circumstante prin care acel om poate fi sarac, nu e vorba doar ca e prost. Uite-te in tara noastra. Bogati nu sunt cei destepti, ci cei shmecheri care profita de pe spatele altora. Asa ca te-as sfatui doina sa iti regandesti ideea pentru ca in mai mult de 50% este gresita.
eu nu acuz pe nimeni ca este sarac. Nici nu as avea cum! saracia este o stare de fapt. Eu vorbesc despre motivele pentru care unii oameni raman saraci. Si motivul este ca oamenii saraci fac investitii proaste. Nu stiu sa pretuiasca o unealta buna, de exemplu. Dau banii aiurea pe lucruri care nu genereaza bani, cum ar fi televizor, haine, masina cat mai scumpa etc. inloc sa ii dea pe lucruri care genereaza bani: o scula buna cu care poti mesterii pe bani, un scuter care e ieftin, consuma putin dar te duce si te aduce si bineinteles cel mai important, educatia. Daca strangii banii si mergi la un curs de calificare, vei avea un salariu mai mare odata ce te angajezi pe un post care sa ceara acea calificare. Salariul mai mare inseamna bani in plus in fiecare luna, generati de acea investitie initiala: banii pentru cursul de calificare.
Un scuter iti aduce bani prin faptul ca poti sa mergi la lucru mai departe de casa, ceea ce inseamna ca ai sansa sa gasesti un loc de munca mai bine platit si sa nu stai la mana patronilor locali care stiu ca nu ai ce face si trebuie sa muncesti pentru ei pe bani putini. Fiind scuter, consuma putin, e ieftin de reparat si impozitele sunt deasemenea mici.
In schimb un televizor este doar o cheltuiala. Toti banii pe care ii dai pe un televizor nu se mai intorc niciodata la tine. Mai mult, odata cu trecerea timpului valoare televizorului scade, pentru ca e folosit. Pe langa asta, orele pierdute la televizor ar fi mai bine folosite invatand ceva sau lucrand ceva.
Asadar daca esti sarac, cel mai bine este sa strangi bani (greu, stiu) pentru a face mici investitii (educatia, calificarea in primul rand). Dar din ce am observat la multi oameni chiar daca le dai gratuit o scula cu care ar putea face bani, ei nu stiu sa aibe grija de ea, nu o indragesc, nu isi dau seama ca aceea unealta le poate asigura un trai mai bun. Se zgarcesc cand trebuie reparata unealta dar nu se zgarcesc cand e vorba de alte cheltuieli (haine, cafea, alcool etc.). Daca o unealta/utilaj iti asigura traiul atunci acea unealta ar trebui sa fie prioritara.
Deci daca la un om ii dai un bou mare, gras, frumos, in scurt timp boul va slabi, tocmai pentru ca acel om nu are grija de el la fel cum a avut cel care l-a facut mare si frumos. Si in scurt timp omul nostru tot sarac va fi si se va vaita ca „la omul sarac, nici boii nu trag”. Da, nu trag pentru ca nu stii sa ai grija de ei.
Desigur exista si exceptii. Sunt oameni care si-au schimbat viata pentru ca la un moment dat au primit cadou un curs de calificare sau un utilaj (boul din zicala). Cam asta am vrut sa spun in articol.
A, si nu trebuie sa astepti pana cand cineva iti face un cadou. De multe ori simplul fapt ca esti in preajma unui om care stie mai multe reprezinta o oportunitate de a invata ceva (cum sa zugravesti, cum sa repari un motor etc.) Daca stii sa profiti de aceea oportunitate, daca stii sa asculti si sa faci ce ti se spune, ai sansa de ati schimba nivelul de trai in bine.
La omu’ sarac nici boii nu trag, ii cade si painea in cacat, i se scoala si pula-n biserica.
Proverbul este simplu. L-ati denaturat. Nu are legatura cu prostia ci cu sărăcia. Imposibilitatea săracului de a hrăni animalul cum se cuvine. Însă,din buricul târgului,sau din birou,nu veti întelege niciodată.
Nu e denaturat, e explicat asa cum a ajuns el sa existe, asa cum a fost el inventat. Are legatură cu sărăcia generată de prostie, 90% din cazuri.
Așa cred și eu!
Nici cel putin proverbul,nu este corect.
„La omul sărac nici boii nu-i trag.”
Vezi diferenta ?
Nu, nu vad nici o diferenta.
Orice bogăție, orice mare avere, are la bază cel puțin o fărădelege…
Majoritatea oamenilor săraci rămân astfel pentru că societatea celor bogați îi elimină de pe pe piață în cazul unei potențiale concurențe.
Eu cunosc mulți oameni dotați intelectual, care au fost ,,îngropați”, iar în locul lor au fost promovați cretinoizii produși de familiile bogate prin pile, bani și influență.
Iar în trecut de unde naiba puteau deveni bogați iobagii, câtă vreme nu li se permitea asta?
Dar să vorbești gratis idioțenii, stând comod în fotoliul unui apartament al unor părinți deveniți bogați prin escrocherii, primire de șpăgi, fraudare fiscală a statului, afaceri ilegale neimpozitate, sustragere de la fisc și multe altele, e cel mai simplu.
U atac persoană, ci dobitocia și realismul dezolant de modest…
Toți săracii pe care ii știu eu au ceva in comun: lipsa undei educații reale, viciile – toți beau și fumează cam o treime din puținul pe care îl căștigă, majoritatea sunt leneși și nu au chef să repare măcar acareturile moștenite, iar o altă parte sunt bolnavi psihic/fizic, însă acestia sunt excepții.
Adevarat. E si un cerc vicios: viata e foarte grea si simti ca nu poti sa rezisti fara vicii (viciile sunt doar o modalitate de a evada din realitate).
Multi insa reusesc sa scape din perioada asta a vietii dar cumva raman blocati. Cum zici tu, primesc un utilaj, o scula, si nu sunt in stare sa dea cu un pic de vopsea sa opreasca rugina. Il lasa pana cade de tot si gata, revin la situatia de dinainte.