Cum sa cumperi un apartament sau o casa dupa criza.

Inainte de criza preturile la imobiliare cresteau de la o luna la alta. Cumparatorii trebuiau fie sa plateasca pretul cerut fie sa renunte la achizitie. Incercarea de a negocia chiar si 500 de euro la un apartament era din start sortita esecului. Vanzatorii replicau „de ce sa-ti vand acum cu 500 de euro mai putin cand pot sa mai astept o luna si il dau cu 500 de euro in plus”. Asadar era imposibil de negociat.

Din pacate, multi cumparatori au platit preturile mai mari cerute. Motivul a fost accesul facil la bani. Majoritatea banilor cumparatorilor proveneau din credite de la banci. Asadar nu erau banii lor. De asta nici nu negociau prea mult, pentru ca simteau ca nu ei platesc ci banca. Putini s-au gandit ce efort financiar presupune returnarea banilor.

A mai existat un motiv: cel care lua creditul nu vedea niciodata banii imprumutati. Banii erau virati direct in contul vanzatorului. Astfel, cumparatorul, cel care lua creditul, nu putea aprecia prea bine cat de mare este suma imprumutata. Era doar un numar. La acest numar adaugarea unei mii de euro nu era nici o problema. Orice pentru a ajunge la pretul cerut de vanzator pentru apartament. La fel se intampla si cu oamenii care platesc cu cardul: ei nu realizeaza exact cati bani cheltuie pentru ca nu vad niciodata banii. Oamenii care platesc cu cardul cheltuie mult mai usor banii decat cei care platesc in numerar.

Odata cu venirea crizei sursa de bani (bancile) a secat. Cumparatorii nu mai puteau lua credit ca sa plateasca pretul cerut de vanzator. Desi multe banci chiar si acum au in oferta tot felul de credite, in practica ele nu mai dau credite. Cum au facut asta? daca inainte actele cerute si verificarile facute erau minime, acum cer atatea acte si fac atatea verificari incat multa lume renunta iar cei care nu renunta sunt in final refuzati. Ofertele pentru credite existente sunt „doar de ochii lumii”, in practica nu exista.

Nemaiavand acces la banii altora (banci), cumparatorii pot folosi doar resursele proprii pentru a cumpara locuinte. Aceste resurse sunt limitate: trebuie sa muncesti, sa pui bani deoparte si deabia dupa aceea esti un cumparator care poate actiona pe piata.

Din acest motiv tranzactiile se negociaza mult mai dur. Clientul nu poate sa puna pur si simplu o mie de euro in plus daca nu o are. Fie primeste reducerea ceruta, fie renunta la achizitie.

De cealalta parte vanzatorii nu vor sa lase la pret. Motivul este unul simplu. Majoritatea vanzatorilor nu au mai vandut niciodata un apartament. Ei sunt oameni simpli, care au ajuns la un punct in viata in care trebuie sa vanda apartamentul in care poate au stat o viata. Ca sa isi dea seama cat sa ceara pe el, ei se iau dupa cat au primit vecinii lor inainte de criza. Daca un vecin a vandut apartamentul cu doua camere cu 80-90 de mii de euro, ei incearca sa ceara cam tot atat. In momentul in care li se trage atentia ca e criza si ca preturile au mai scazut, unii se lasa induplecati si cer 70-80 de mii de euro. In nici un caz nu lasa la 40-50 de mii de euro pentru un apartament cu doua camere. Cum spuneam, sunt oameni simpli, care nu au urmarit indeaproape criza economica si ce efecte a produs ea. Pur si simplu nu isi imagineaza cum de un apartament si-a pierdut jumatate din valoare in doar cativa ani.

In aceste conditii, cum cumparam un imobil? Trebuie sa impartim vanzatorii in doua tabere: cei care nu sunt obligati sa vanda foarte repede si cei care sunt.

Cei care nu sunt obligati sa vanda acum vor ramane cu apartamentele nevandute. Pur si simplu nu sunt bani care sa le acopere pretul cerut. Ei nu vor sa vanda pentru ca simt ca pierd bani daca vand. Asa ca prefera sa mai astepte. Cu timpul si aceasta categorie se va obisnui cu noile preturi si va incepe sa vanda. Dar asta inseamna ca vor trece niste ani. Deocamdata ei asteapta. Nu poti forta oamenii sa se puna la curent cu situatia pietii.

A doua categorie sunt cei care trebuie sa vanda acum. De exemplu cei care divorteaza, sau oamenii care se muta la tara si au nevoie de bani ca sa termine casa etc. Acestia sunt obligati sa se puna la curent cu piata. In final vor vinde la un pret accesibil. Altfel cumparatorul renunta la achizitie.

Asadar ca sa cumparati un imobil acum trebuie sa aveti rabdare si sa cautati vanzatorii care intr-adevar vor sa vanda (pentru ca sunt obligati). Piata e plina de anunturi nerealiste care inca mai tanjesc dupa preturile de dinainte de criza. Acele preturi nu se mai intorc niciodata, bancile au destule probleme cu creditele date pana acum, nu o sa mai dea altele noi in curand. Poate peste 30 de ani.

Ce experiente ati trait incercand sa cumparati sau sa vindeti imobile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *