Ingrijire gazon

Îngrijire gazon, fără ierbicide și fără complicații.

Tunde gazonul cât mai lung

Iarba dacă e tunsă scurt, lasă lumina să ajungă la lăstarii buruienilor, ceea ce înseamnă că un gazon tuns scurt va fi plin de buruieni. Iarba înaltă distruge în mod natural buruienile, blocând lumina.

Iarba tunsă va crește mai repede pentru a recupera suprafața pierdută din fir. Ceea ce înseamnă că trebuie să tundeți gazonul mai des.

Iarba înaltă ține umbră solului, deci trebuie să udați mai rar.

Iarba înaltă crește rădăcini mai adânci, deci trebuie să udați mai rar. Rădăcinile adânci dau naștere la lăstari, ceea ce va face ca gazonul să se îndese singur.

Setează cositoarea pe cea mai înaltă treaptă. Lasă resturile în gazon. Fără ele pământul se transformă în nisip, și nu va mai crește nimic.

 

Udă rar, doar când firele de iarbă încep să se răsucească de la secetă

Udatul rar va forța iarba să crească rădăcini mai adânci. În zilele secetoase solul de deasupra se usucă destul de repede distrugând lăstarii de buruieni dar iarba își ia apă de la adâncime. Udarea frecventă (zilnică) este exact ceea ce au nevoie lăstarii de buruieni pentru a crește.

Nu udați după un program fix; udați când firele încep să se răsucească de la secetă. Dacă plouă puțin, udați imediat după ploaie. Ideea e să țineți solul de deasupra cât mai uscat pentru cât mai mult timp pentru a nu ajuta buruienile să crească.

Așezați un pahar pe gazon pentru a vedea exact câtă apă primește solul. Udați cel putin 3 cm.

Când udați, udați la început rapid toată suprafața pentru a umezi solul de deasupra. După aceea reveniți cu o a doua udare, mai abundentă. Solul uscat nu absoarbe rapid apa. Apa se va scurge de pe sol. E ca un burete uscat: trebuie umezit prima dată și deabia apoi poate absorbi multă apă.

Udarea fecventă spală nutrienții din sol. Udați rar. Nu se recomandă udarea abundentă dacă solul este foarte subțire (5cm).

 

Opțional: solul

Solul trebuie să aibă cel puțin 10 cm adâncime pentru un gazon bun și 20 de cm pentru un gazon excelent. Adăugați îngrășământ doar primăvara și toamna, altfel s-ar putea să hrăniți doar buruienile (gazonul pentru anotimpuri reci nu este foarte activ vara).

Verificați pH-ul solului. Dacă este sub 6 adăugați calcar. Dacă este peste 7, adăugați sulf.

 

Cositoarea

Pentru că tundeți iarba des pentru ca resturile să cadă ușor prin gazon și o veți lăsa cât mai lungă posibil, puteți folosi o cositoare manuală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *