Există două tipuri de rulouri exterioare.
Rulourile pot fi montate în exterior, acoperind parțial geamul chiar dacă sunt ridicate de tot (rulou aplicat) sau pot fi așezate deasupra cadrului ferestrei (rulou încastrat). În acest caz fereastra este mai mică, dar ruloul nu va acoperi deloc fereastra atunci când este ridicat de tot.
Rulou de exterior aplicat sau încastrat?
Rulourile încastrate au mai multe dezavantaje:
- izolare termică slabă – practic anulează beneficiul geamului termopan pentru că scapă căldură (este o cutie de plastic izolată cu un pic de polistiren; colțurile nu sunt etanșe).
- izolare fonică slabă – plasticul și politirenul din care este făcută cutia ruloului sunt materiale ușoare care transmit vibrațiile din exterior în interior.
De aceea vă recomand rulourile exterioare aplicate, care nu au aceste dezavantaje.
Rulourile exterioare ajută vara la menținerea unei temperaturi scăzute fără costuri suplimentare. Diferența este sesizabilă între o cameră cu rulouri și o cameră fără rulouri chiar în același apartament. Ruloul fiind în exterior, toată căldura generată de soare pe suprafața lui va rămâne în exterior.
Există și rulouri interioare, unele din material textil. Problema este că razele soarelui trec prin sticla ferestrei, și cad pe ruloul interior încălzindu-l. Practic aveți un calorifer pornit în mijlocul verii.
Am ales varianta de rulouri de exterior aplicat (http://bestal.ro/produse/) din aluminiu. Asa am fost sfatuiti de cei de la bestal, deoarece avem locuinta intr-o zona cu vant puternic.