Cum să ai grijă de bateria Litiu-Ion

Bateriile litiu-ion vor ține mai mult dacă sunt tratate ca și cum ar fi oameni:

 

Temperatura

Temperatura ideală este de 22° C. În timpul încărcării și descărcării temperatura bateriei crește. Temperaturile prea mari fac ca bateria să se dilate ceea ce duce la stricaciuni permanente. La fel temperaturile prea mici, mai ales cele sub 0° C.

Nu lăsați bateria, telefonul, laptop-ul la soare, în mașină etc.

 

Gradul de încărcare

Țineți bateria încărcată între 30% și 80%. Deci veți folosi doar jumătate din capacitatea ei. O baterie încărcată prea mult (100%) este ca și când ați mâncat prea mult, nu o să vă simțiti prea bine. O baterie descărcată prea tare este ca și când vă este foarte foame. Încărcarea până la refuz sau descărcarea completă duce la modificări interne ale bateriei si astfel durata de viață a acesteia scade.

 

Abuz

Nu abuzați de baterie. Dacă o descărcați ea se încălzește. Dacă imediat o puneți la încărcat ea se încălzește iar, ceea ce duce la scurtarea vieții bateriei.

 

Stocare

Dacă nu folosești bateria litiu-ion, încarc-o la 50% înainte de stocare.

Pentru a prelungi durata de viață a bateriei laptopului o poți încărca la 50% după care o scoți din laptop. Astfel crește durata de viață dar, dacă se ia curentul, laptopul se oprește și el.

 

În concluzie o baterie litiu-ion trebuie să fie tratată ca și cum ar fi o persoană: nici prea cald, nici prea rece, nici prea plină, nici prea goală și atunci durata de viață va fi maximă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *