Dacă începi să folosești bicicleta zilnic te poți trezi în scurt timp cu dureri de genunchi.
Ce am descoperit este că durerea trece dacă faci pauză, o săptămână, două. Durerea este o durere de articulație, de oase.
Cauzele sunt multiple:
- Pedalezi într-o viteză prea mare (viteza selectată din schimbătoare). Nu schimbi vitezele în jos atunci când încetinești (înainte de o curbă). Pe măsură ce te obișnuiești cu pedalatul, începi să folosești trepte de viteză tot mai mari. Asta pune presiune mai mare pe genunchi ceea ce duce în timp la dureri. Problema este că o viteză mai mică înseamnă că transpiri mai repede, pe când o viteză mare este foarte eficientă, ajungi la destinație fără să obosești prea tare. Este ca diferența între a merge pe jos sau a alerga: prima este eficientă, a doua te face să transpiri.
Sfatul meu este ca schimbatul treptelor în jos să fie făcut din timp, înainte de curbe etc. și să folosești o viteză cu 2-3 trepte mai jos decât cea pe care o folosești acum.
- Te-ai obișnuit să pedalezi lejer, eficient. Cel mai eficient este când pedalezi „rotund”, aplicând o presiune mică dar aproape constantă pe pedale, indiferent de poziția lor. Faptul că nu încorzi mușchii foarte tare când apeși pe pedale înseamnă că toată presiunea se transferă în genunchi. Din cauza asta crește presiunea pe încheieturi, iar în timp apar dureri.
Sfatul meu este să revii la „pedalatul de copil”. Apasă foarte tare când pedala este în față. Mușchii se încoardă foarte tare și protejează genunchii. Vei obosi mai repede (poți face pauză periodic), dar o să ai dureri mai mici.
Aceste sfaturi nu vin de la un doctor, deci nu o lua ca pe un sfat medical. Nu tot ce citești pe internet se și mănâncă 😉