Diferențe între iOS (iPhone) și Android

Sunt câteva diferențe importante între iOS și Android, care te iau prin surprindere când treci la iOS.

Nu poți aranja icoanele de pe ecran cum vrei tu. iOS te lasă să reordonezi icoanele dar nu lasă deloc spații între ele. Rezultatul este o zonă compactă cu icoane în partea de sus și nici o icoană în partea de jos, unde ar fi mai ușor de accesat:

Widget-urile pot fi adăugate doar pe ecranul dedicat lor, nu poți avea și icoane și widget-uri pe același ecran. În plus dimensiunea lor nu poate fi schimbată; pe Android am mărit un widget cu o hartă meteo pe tot ecranul. Pe iOS ai de ales între o dimensiune mică și una mare, dimensiunea mare fiind aleasă de dezvoltatorul aplicației și nu de tine.

Nu poți să setezi direct un mp3 ca sonerie. Fie cumperi melodia din Tune Store (aproape sigur nu au melodia pe care ți-o dorești), fie ai de urmat o grămadă de pași pentru a importa melodia în Garage Band și de acolo poți să o setezi ca sonerie. Dar… când sună telefonul melodia este redată exact cum e înregistrată, fără să se suprapună sunetul clasic de sonerie, cum se întâmplă la unele telefoane. Un lucru bun.

Nu poți dezactiva încărcarea rapidă. Apple se laudă că o să încarce telefonul mai repede sau mai puțin în funcție de obiceiurile tale. Dar asta înseamnă să ai obiceiuri pentru că nici un soft nu e așa de avansat încât să îți citească gândurile. Se întâmplă să îl pui repede la încărcat, că trebuie să pleci undeva, și telefonul hotărăște să se încarce lent pentru că de obicei la ora aia îl lași mai multe ore în priză și are timp…

Butonul de înapoi (back) este înlocuit cu mai multe gesturi diferite. Asta înseamnă că în funcție de situație, folosești un gest sau altul. De obicei, nu nimerești gestul potrivit din prima. De asta dacă te uiți la cineva folosind un iPhone se vede ușor că gâdilă telefonul mult mai frenetic. Butonul fizic de pe multe telefoane Android funcționează tot timpul, indiferent de ce ai pe ecran.

Pe iOS uneori tragi spre dreapta bara albă de la baza ecranului (vezi imaginea de mai sus). Asta te duce spre aplicația pe care ai folosit-o înainte. Alteori tragi din marginea ecranului din stânga. Asta te duce la pagina precedentă din aceeași aplicație. Mai poți trage din stânga spre dreapta din mijlocul ecranului, nu neapărat din marginea lui. Asta funcționează cu notificări și alte ecrane din iOS.

În jocuri, bara albă de jos rămâne vizibilă pe ecran, ceea ce îți poate distage atenția, mai ales în jocurile cu grafică întunecată.

Totuși iPhone-ul are avantajul hardware-ului față de un telefon cu Android dar senzația pe care o ai e cea de îngrădire fără motive reale a software-ului care te duce cu gândul la perioada neplăcută a comunismului.

Alte probleme iPhone:

 • Reminderele sunt separate de Calendar. Tot timpul trebuie să te gândești dinainte ce vrei să faci ca să știi ce aplicație să pornești.
 • La un reminder (aducere aminte) nu poți seta mai multe alarme (una cu mult în avans pentru a te pregăti și alta imediat înaintea evenimentului). Trebuie sa adaugi doua remindere pentru același eveniment.
 • Pentru evenimentele din calendar se pot pune alerte doar dintr-o listă predefinită care merge până la o săptămână în avans. Nu poți pune cât vrei tu, 4 zile sau 2 săptămâni, pentru că nu sunt în listă.
 • Pozele din iPhotos nu sunt accesibile direct din sistemul de fișiere. Trebuie să mergi în aplicația iPhotos, să le salvezi și în sistemul de fișiere ca mai apoi să le poți trimite ca document pe WhatsApp de exemplu (dacă le trimiți ca document, WhatsApp nu îți micșorează poza și nu se pierde din calitatea pozei).
 • Pozele din iPhotos nu pot fi redenumite. Nici nu poți să vezi numele pozei. Dacă vrei să îi dai un nume ușor de ținut minte, ca să o găsești mai ușor mai târziu, ghinion, nu se poate. Trebuie să o salvezi în sistemul de fișiere și acolo o poți redenumi. Dar așa o să ai poze în două locuri.
 • Nu poți face captură de ecran cu derularea paginii, decât în Safari. Dacă ai o aplicație în care se poate derula pagina și vrei să îi faci captură de ecran în totalitate, nu se poate. Pe când telefoanele Huawei au captură de ecran statică dar și înregistrare ecran!
 • La iPhone-urile cu breton în partea de sus a ecranului, nu se poate afișa procentajul bateriei în bara de stare. Asta pentru ca nu mai este loc din cauza bretonului. Dar nici nu se poate înlocui pictograma cu nivelul bateriei, cu procentul bateriei. Poți întreba Siri la ce nivel e bateria (în engleză) sau poți intra în alte ecrane unde este afișat procentul. Oricum ar fi, e mult mai greu decât ar trebui să fie.
 • Când dai share la ceva, îți apare o listă cu contactele la care ai dat share ultima dată. Pe iOS îmi apar doar cei la care am trimis SMS. Pe Android apar inclusiv cei de pe WhatsApp și alte aplicații. Aici problema nu ar fi iOS-ul, ci dezvoltatorii de aplicații care fac un efort mult mai mare să le intregreze cu sistemul de operare Android decât cu iOS. Probabil din cauză că piața Android este mai mare decât cea iOS.
 • Când îți apare o notificare pe Android, poți să îi dai direct din notificare să Răspunzi sau să marchezi mesajul ca citit. Pe iOS nu am văzut această facilitate.
 • Nu poți să faci Paste (Lipire) în ecranul în care formezi un număr. Exact! primești un număr într-un mesaj, îl copiezi, și când să faci Paste nu ai cum pentru că acel loc în care apare numărul format nu este un câmp de intrare și deci dacă apeși pe el nu apare tastatura sau opțiunea de a face Paste.
 • Dacă ai un număr pe care l-ai format direct (nu e contact în agendă) și vrei să îl suni din nou dar să îl editezi înainte, nu se poate. Ori îl suni din nou așa cum este, ori îl formezi din nou de la zero cu corecturile de rigoare (adăugat prefix, corectat număr).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.