Diferențe între iOS (iPhone) și Android

Sunt câteva diferențe importante între iOS și Android, care te iau prin surprindere când treci la iOS.

Nu poți aranja icoanele de pe ecran cum vrei tu. iOS te lasă să reordonezi icoanele dar nu lasă deloc spații între ele. Rezultatul este o zonă compactă cu icoane în partea de sus și nici una în partea de jos unde ar fi mai ușor de accesat:

Widget-urile pot fi adăugate doar pe ecranul dedicat lor, nu poți avea și icoane și widget-uri pe același ecran. În plus dimensiunea lor nu poate fi schimbată; pe Android am mărit un widget cu o hartă meteo pe tot ecranul. Pe iOS ai de ales între o dimensiune mică și una mare, dimensiunea mare fiind aleasă de dezvoltatorul aplicației și nu de tine.

Nu poți să setezi direct un mp3 ca sonerie. Fie cumperi melodia din Tune Store (aproape sigur nu au melodia pe care ți-o dorești), fie ai de urmat o grămadă de pași pentru a importa melodia în Garage Band și de acolo poți să o setezi ca sonerie. Dar… când sună telefonul melodia este redată exact cum e înregistrată, fără să se suprapună sunetul clasic de sonerie, cum se întâmplă la unele telefoane.

Nu poți dezactiva încărcarea rapidă. Apple se laudă că o să încarce telefonul mai repede sau mai puțin în funcție de obiceiurile tale. Dar asta înseamnă să ai obiceiuri pentru că nici un soft nu e așa de avansat încât să îți citească gândurile.

Butonul de înapoi (back) este înlocuit cu mai multe gesturi diferite. Asta înseamnă că în funcție de situație, folosești un gest sau altul. De obicei, nu nimerești gestul potrivit din prima. Butonul fizic de pe multe telefoane Android funcționează tot timpul, indiferent de ce ai pe ecran.

Pe iOS uneori tragi spre dreapta bara albă de la baza ecranului (vezi imaginea de mai sus). Asta te duce spre aplicația pe care ai folosit-o înainte. Alteori tragi din marginea ecranului din stânga. Asta te duce la pagina precedentă din aceeași aplicație. Mai poți trage din stânga spre dreapta din mijlocul ecranului, nu neapărat din marginea lui. Asta funcționează cu notificări și alte ecrane din iOS.

În jocuri, bara albă de jos rămâne vizibilă pe ecran, ceea ce îți poate distage atenția, mai ales în jocurile cu grafică întunecată.

Totuși iPhone-ul are avantajul hardware-ului față de un telefon cu Android dar senzația pe care o ai e cea de îngrădire fără motive reale a software-ului care te duce cu gândul la perioada neplăcută a comunismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.