Pentru montarea climei cel mai bine este alegeți singuri dinainte poziția unității interioare și exterioare pentru a găsi locul cel mai potrivit.
Lucruri de luate in considerare:
- Țevile între cele două unități pot urca/coborâ oricum, mai puțin furtunul de condens.
- Furtunul de condens trebuie să aibe un traseu descendent, plecând de la unitatea interioară.
- Furtunul de condens se poate goli într-o scurgere din casă (baie, bucătărie).
- Clima este bine să fie mai mare decât ați avea nevoie defapt. Când o folosiți o puteți ține pe o treaptă mai mică de răcire pentru a nu face mult zgomot.
- Clima montată pe hol, nu reușeste să răcească camere adiacente așa de repede ca și cum ar face-o dacă ar fi montată în camera. Lasată să meargă mai mult timp, o sa reușească să răcească toate camerele. Pentru comfort rapid, mai bine câte o climă în fiecare camera.
- Deasupra unității interioare trebuie să lăsați 10-15 cm pentru a avea de unde să tragă aer.
- Sunt suficiente 4 holzșuruburi pentru unitatea interioară. Mulți „meșteri” bagă zeci de holzșuruburi pentru că atâtea găuri văd ei pe placa metalică cu care vine unitatea interioară. Găurile acelea sunt multe pentru a-ți putea alege 4 pe care să le folosești în situația de la fața locului (zid beton, rigips, cabluri electrice în perete).
- Am găsit că numărul de m2 declarați de producător sunt reali, dar o climă mai mare o să facă gălagie mai puțină.
Ce mai trebuie știut:
- Clima vine cu agentul frigorific în ea, suficient pentru aprox. 5 m. Pentru fiecare metru suplimentar instalația trebuie completată cu agent (aprox. 15 g/m).
- Tevile frigorifice se videază pentru a îndepărta vaporii de apă, care pot să înghețe pe instalație altfel.
- După vidare, doar se dă drumul la agentul frigorific cu care vine deja, în țevi.
- Climele noi folosesc agentul frigorific R32, care are efect de seră de trei ori mai mic decât ceea ce se folosea înainte.
- Climele reversibile pot și încălzi. Foarte util primăvara și toamna când mai e câte o zi prea friguroasă.
- Dacă unitatea exterioară face prea mult zgomot după ce a funcționat deja ceva timp, verificați capacele de plastic și alte lucruri care sunt prinse de ea. De multe ori acele capace fac mai mult zgomot decât compresorul. Atingeți cu mâna ușor capacul și vedeți dacă zgomotul se reduce.