De obicei oamenii când aud de panouri solare se gândesc automat la panouri solare care produc curent. Există defapt două tipuri de panouri solare: panouri solare termice care încăzesc apa și panouri solare fotovoltaice care produc curent electric. Cele termice au o grosime mai mare decât cele fotovoltaice.
Panouri solare termice
Acestea sunt panouri care încălzesc apa pentru a fi folosită ca apă caldă menajeră sau la încălzire dacă instalația este mai mare.
Sunt foarte eficiente, 80% din radiația solară care cade pe suprafața lor este transformată în căldură.
Eficiența lor nu scade foarte mult dacă razele solare nu cad perpendicular pe suprafața lor.
Sunt mult mai ieftine decât panourile solare fotovoltaice.
Cum funcționează? Razele solare încălzesc tabla colectoare și tuburile colectoare care la rândul lor încălzesc agentul termic din tuburi. Acest agent termic este recirculat cu o pompă printr-un boiler unde cedează căldura apei calde menajere.
Există mai multe feluri de panouri solare termice:
Panouri simple
Colectorul este o tablă neagră, tratată pentru a absorbi cât mai bine razele soarelui, de care sunt lipite tuburi de cupru care colectează căldura.
Au o eficiență mai mică decât panourile solare vidate dar sunt mai puțin pretențioase (cele vidate își pot pierde în timp etanșeitatea).
Datorită faptului că nu sunt vidate, pierd căldură prin stricla care le acoperă. Acest lucru le scade eficiența dar în același timp, iarna, datorită acestui fapt ele se curăță singure de zăpada depusă pe ele.
Panouri vidate
Sunt la fel ca și panourile simple doar că au cadrul etanș iar interiorul este vidat astfel încât panoul să nu piardă căldură acumulată. Sunt foarte rare în România, puține firme le importă.
Sunt mai robuste, la fel ca și panourile plane simple dar sunt și eficiente, la fel ca și panourile solare cu tuburi vidate.
Vidul din interior este întreținut periodic: panoul dispune de supape prin care se poate extrage aerul din interior.
Colector solar cu tuburi vidate
Colectorul este format din mai multe tuburi de sticlă vidate. În interior au un tub de cupru pe care sunt lipite lamele. Lamelele și tubul de cupru încălzesc agentul termic din interior. Acesta se ridica în tub, încălzind capătul acestuia. Capetele tuburilor încălzesc agentul termic dintr-un boiler sau dintr-un tub colector aflat deasupra.
Panouri solare fotovoltaice
Panourile solare fotovoltaice sunt cele care produc curent electric. Eficiența lor este între 10-20% în funcție de tip. De aceea pentru încălzirea apei este indicat folosirea panourilor solare termice care au eficiența de 80%.
Cele mai eficiente și mai scumpe panouri solare fotovoltaice sunt cele monocristaline, apoi urmează cele policristaline iar cele mai puțin eficiente dar și cele mai ieftine sunt cele amorfe.
Panourile solare mono sau policristaline au dezavantajul că dacă o parte din panou este umbrită, acea zonă se va comporta ca un întrerupător și va scădea eficiența întregului panou solar. Panourile amorfe nu au această problemă.
Panourile monocristaline se recunosc prin forma lor pătrată cu colțurile tăiate. Acest lucru se datorează faptului că ele sunt obținute din cilindri de silicon tăiați transversal. Formele circulare obținute sunt apoi tăiate pentru a maximiza utilizarea spațiului în panou.
Panourile policristaline se recunosc prin formele pătrate pe care le au fără a avea colțurile tăiate. Acest lucru se datorează faptului că ele sunt tăiate din blocuri și nu din cilindri.
Panourile amorfe se obțin prin aplicarea unei subtanțe pe o suprafață plană. Se recunosc prin culoarea lor uniformă.